Hlavní obsah

Netradiční rodinný dům připomíná svými tvary krystal

Novinky, tnk

Stavba z prefabrikovaných modulů ve španělské Pedrezuele na první pohled rozhodně nevypadá jako klasický rodinný dům. Sešikmené střechy jí dodávají spíš vzhled přírodního krystalu.

Foto: Miguel de Guzmán (www.imagensubliminal.com)

Stavbě dominují přírodní materiály.

Článek

Budova stojí 45 kilometrů od Madridu. Navrhl ji španělský architektonický atelier Elii pro Isabel Rodriguez Hurtadovou, která dům o podlahové ploše 211 m² obývá.

Dům se nachází na rozlehlejším pozemku o rozloze 1316 m², který je velmi svažitý. I kvůli tomu architekti zvolili právě netypickou podobu stavby.

Foto: Miguel de Guzmán (www.imagensubliminal.com)

I terasa je atypická a je připravená na případné zastřešení.

Pokoje jsou umístěny podle funkce a různé potřeby soukromí. Privátní pokoje (ložnice) nejsou z ulice viditelné a mají výhled do krajiny.

Foto: Miguel de Guzmán (www.imagensubliminal.com)

Stavba je umístěna do zástavby klasických rodinných domků.

Budova vznikala od května 2011 a byla dokončena loni. Skládá se ze sedmi dřevěných a symetricky stejných modulů. Každý modul je věnován jiné funkci.

Foto: Studio Elii

Do svahu architekt nápaditě umístil schodiště.

Modulární struktura stavby, stejně jako velikost pokojů umožňuje případnou budoucí změnu uspořádání. Architekti tak berou v úvahu možné změny v potřebách větší rodiny. Podobný přístup zaujal i architekt Egon Kuchlein u stavby v Amsterdamu. [celá zpráva]

Foto: Studio Elii

Stavba vznikla podle zdařilého modelu.

Dřevěné střechy jsou uspořádány tak, aby mohla být sbírána dešťová voda a směřována do vnitrobloku na další využití.

Reklama

Související témata:

Související články

Farma v Nizozemsku má fasádu celou ze skla

Architektonické studio MVRDV vytvořilo ve městě Schijndel v Nizozemsku originální multifunkční budovu na návsi. Stavbu se skleněnou fasádou dekoruje koláž...

Výběr článků

Načítám