Hlavní obsah

Mezonetový byt v centru Prahy rozzářil italský šarm a styl

Podnikatel Roberto přijel z Itálie do Prahy za obchodem. Nakonec získal víc než „jen“ seberealizaci v profesním životě. Zamiloval se a byla to láska na první pohled. Jeho vyvolenou je Praha.

Foto: www.modernibyt.cz

Byt si Roberto zařizoval sám bez pomoci architekta. Nerezové a skleněné plochy působí v interiéru velmi moderně, dřevěné podlahy zase byt zútulňují. V celém bytě je bílá výmalba, kterou zkosené stropy přímo vyžadují, aby se opticky zdvihly.

Článek

Pocházíte z Itálie. Co vás přivedlo do České republiky?

Zpočátku to byl obchod. Má společnost začala rozvíjet své obchodní aktivity ve východní Evropě mimo jiné i podnikání v oboru realit v Praze. V současné době rekonstruujeme starší činžovní domy v různých pražských lokalitách, například na Vinohradech, v Karlíně, Libni a na Starém Městě. Své působení mimo rodnou Itálii jsem vnímal jako dobrou příležitost posunout svůj život někam dál. Dnes už mě tady nedrží jen práce, ale také soukromý život…

Foto: www.modernibyt.cz

Z terasy orientované do vnitrobloku je krásný výhled na střechy starých činžovních domů v širokém okolí.

Co máte na životě tady rád a co se vám příliš nelíbí?

Jsme v srdci Evropy, Praha je multikulturní město s úžasnou historií. Všechny ty památky a panoramata jsou okouzlující a jedinečné. Upřímně musím říct, že miluji toto město a velmi si užívám pohled na Prahu z balkónu svého bytu v Korunní ulici. Praha také nabízí mnoho možností jak trávit čas…

Mám rád vážnou hudbu, a tak chodím rád na koncerty a do opery. Někdy zajdu na hokejový turnaj nebo do české restaurace na pravé české speciality. A co se mi zde nelíbí? Takovou otázku nemůžete klást někomu, kdo je do tohoto města zamilovaný…

Máte nějaký speciální vztah k Vinohradům? Proč žijete právě tady?

Před nějakým časem jsem objevil krásný starý dům v Korunní ulici, který potřeboval zrekonstruovat. Kdybych měl nějak jednoduše charakterizovat, jak na mě zapůsobil tento dům, řekl bych, že byl velmi tichý a plný světla. Vždy si pamatuji ten pocit, když vybírám projekt pro rekonstrukci. Rozhodl jsem se nastěhovat hned po dokončení prací.

Foto: www.modernibyt.cz

Prosklené průhledy na galerii přivádějí do ložnice více přirozeného světla.

Od té doby si užívám vše, co Vinohrady nabízejí. Speciální vztah mám především ke Korunní ulici. Je to pěkné místo pro život, mám zde klid, když potřebuji odpočinek, a zároveň je dost blízko centrum města, když se chci odreagovat i jiným způsobem.

Váš byt je po úplné rekonstrukci. Navrhoval jste řešení prostoru a jeho vybavení sám, nebo jste oslovil odborníky?

To základní zde řešil architekt. Mým hlavním požadavkem byl velký obytný prostor s kuchyní a obývacím pokojem. Naším společným cílem pak byla citlivá rekonstrukce, která by příliš nenarušovala kolorit místa. Jeho práce se mi opravdu líbí. Prostor jsem pak přizpůsobil svým osobním potřebám po funkční i estetické stránce. Ještě není celý interiér hotový, pořád něco doplňuji, je to náročný a dlouhý proces.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice majitele je ozdobena malbami, i přesto však působí velmi vzdušně.

Kde v bytě nejraději relaxujete?

Odpočinek si užívám na své pohovce. Je to dost velký a pohodlný kus nábytku, který mi poskytuje dokonalé podmínky pro poslech dobré hudby nebo pro čtení knížky. Mou velkou vášní je také vaření. V kuchyni rád připravuji typická italská jídla a snažím se udržet tradici dobrého stolování, která se u nás dědí z generace na generaci. Na stole nikdy nechybí karafa s vodou, různé předkrmy a kvalitní víno.

Foto: www.modernibyt.cz

Z ložnice pro hosty, která je kromě koupelny jedinou místností v patře, je vidět do hlavního obytného prostoru.

Pocházíte z Itálie, ze země, která je vyhlášená kvalitním designem. Máte nějaké oblíbené tvůrce?

Vždy hledám pohodlí, doma se chci cítit příjemně a v bezpečí a toho můžu dosáhnout i dobrým designem. Dnes je vše rychlé, mísí se styly jednotlivých designérů, měst a kultur, takže člověk může mít téměř vše, co ho napadne. Nechci jmenovat nikoho konkrétního, preferuji design praktický pro bydlení, nerad bych se doma cítil jako v muzeu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám