V případě čtyřčlenné rodiny ze Zlínska měla cesta za vlastním domem standardní scénář. Bydlení v městském bytě se rodiče rozhodli - především kvůli dětem - vyměnit za soukromí rodinného domu v klidné lokalitě. Realizaci jejich záměru odstartovala možnost koupě pozemku, kde si podle slov majitele užívají výhod bydlení na vesnici, aniž by si museli odepřít vymoženosti města.

Ze zahrady se vstupuje do prosklené jídelny v hlavní obytné části. Přízemí domu, na fasádě odlišené barevnou omítkou s horizontálním žlábkováním, působí jako masivní sokl opticky snižující stavbu.

Ze zahrady se vstupuje do prosklené jídelny v hlavní obytné části. Přízemí domu, na fasádě odlišené barevnou omítkou s horizontálním žlábkováním, působí jako masivní sokl opticky snižující stavbu.

FOTO: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Patnáct let bydlení v bytě v činžovním domě odkrylo všechna pro i proti, takže při návrhu vlastního domu manželé věděli téměř přesně jaké proporce, dispoziční řešení i vybavení by měl jejich nový domov mít. S tím se obrátili na projektanta, aby jejich představě dal první, dvojrozměrnou podobu. Přestože společně prošli návrh domu mnohokrát, teprve realizace stavby je přivedla na některé dílčí změny.

Tmavě mořené dřevěné venkovní prvky dodávají domu tradiční vzhled.

Tmavě mořené dřevěné venkovní prvky dodávají domu tradiční vzhled.

FOTO: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Když už zedník započal se stavbou příčky u zádveří, bylo jasné, že prostor není dostatečně velký, aby se v něm naráz oblékla a přezula celá rodina a aby pojmul optimální úložný systém. Posunutím příčky do chodby v patře se prostor dostatečně zvětšil a umožnil navíc propojení zádveří se vstupem do garáže.

Půdorys přízemí: 1) schodiště 2) hala 3) komora 4) technická místnost 5) zádveří – boční vstup 6) koupelna + WC 7) kuchyňský kout 8) jídelna 9) obývací pokoj 10) terasa.

Půdorys přízemí: 1) schodiště 2) hala 3) komora 4) technická místnost 5) zádveří – boční vstup 6) koupelna + WC 7) kuchyňský kout 8) jídelna 9) obývací pokoj 10) terasa.

FOTO: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Na výstavbu zděného domu byl použit stavební systém POROTHERM, dokončený v exteriéru i interiéru omítkou. Dům má klasický dřevěný, z vnější strany částečně přiznaný krov s palubkovým obkladem na podhledu.

Dřevo se objevuje ještě na svislých trámcích a zábradlí balkónů. Schodiště spojující obě podlaží domu je v imitaci dřeva, dezén má shodný s nábytkem. Místo zábradlí slouží jako ochrana před pádem pískované bezpečnostní sklo.

Smetanově zbarvená kuchyňská linka z MDF desek je vybavena velkoobjemovými zásuvkami.

Smetanově zbarvená kuchyňská linka z MDF desek je vybavena velkoobjemovými zásuvkami.

FOTO: Robert Virt, www.dumabyt.cz

O teplo domova se stará podlahové teplovodní vytápění s plynovým kotlem, mimo topnou sezónu je možné přitopit krbem umístěným v obývací části.

Dalším pomocníkem je slunce, které obývací část prohřívá svými paprsky přes jídelnu, konstruovanou jako zimní zahrada. Přestože má slunce do domu volný přístup, není třeba řešit v letních měsících ochlazení pomocí klimatizace, stačí zatáhnout hliníkové žaluzie, a ty přílišný útok paprsků spolehlivě odrazí.

Společná obytná část je prostorově rozdě-lena do tří zón – relaxační, jídelní a kuchyňské. Jídelna tvoří optický střed, od kuchyně ji odděluje barový pultík s dezénem ořechu. Celý prostor sjednocují teplé zemité barvy a plovoucí podlaha Parador.

Společná obytná část je prostorově rozdělena do tří zón – relaxační, jídelní a kuchyňské. Jídelna tvoří optický střed, od kuchyně ji odděluje barový pultík s dezénem ořechu. Celý prostor sjednocují teplé zemité barvy a plovoucí podlaha Parador.

FOTO: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Bydlení rodině zpříjemňuje i další vybavení, jako je například už zmiňované podlahové topení, které navozuje díky teplu stoupajícímu od nohou stav opravdové tepelné pohody. Úklid usnadňuje nesmírně užitečný centrální vysavač. K příjemné relaxaci po těžkém dni rodinu pozve venkovní bazén.

Společná obytná část je prostorově rozdělena do tří zón – relaxační, jídelní a kuchyňské. Jídelna tvoří optický střed, od kuchyně ji odděluje barový pultík s dezénem ořechu. Celý prostor sjednocují teplé zemité barvy a plovoucí podlaha Parador.

Společná obytná část je prostorově rozdělena do tří zón – relaxační, jídelní a kuchyňské. Jídelna tvoří optický střed, od kuchyně ji odděluje barový pultík s dezénem ořechu. Celý prostor sjednocují teplé zemité barvy a plovoucí podlaha Parador.

FOTO: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Svažitému pozemku se přizpůsobil nejen dům, ale posléze i jeho provoz. Hlavní vchod sousedí s garáží, která je umístěna na úrovni veřejné komunikace a zároveň přiléhá k prvnímu podlaží. Zde se nachází ložnice rodičů, pokoje dětí a rodinná koupelna, takže lze s trochou nadsázky říct, že autem dojedou majitelé téměř až do postele. (Samozřejmě ve skutečnosti dělí garáž od soukromé obytné zóny zádveří a chodba).

Do centrálního obytného prostoru zděného domu, spojujícího pohodlný obývací pokoj, jídelnu a prakticky zařízenou kuchyň, se sestupuje po schodišti o podlaží níže, do rozlehlého přízemí.

Půdorys patra: 1) závětří 2) zádveří 3) garáž 4) chodba 5) koupelna + WC 6, 7, 8) pokoj 9, 10) balkón

Půdorys patra: 1) závětří 2) zádveří 3) garáž 4) chodba 5) koupelna + WC 6, 7, 8) pokoj 9, 10) balkón

FOTO: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Významným prvkem domu je zimní zahrada, která slouží zároveň jako další možný vstup na zahradu a k bazénu. Rodina má v přízemí k dispozici také druhou, menší koupelnu se sprchovým koutem, kde se nachází i potřebné technické zázemí a rozměrově bohatý úložný prostor. Přestože dům má dvě podlaží, funguje díky poloze ve svahu jako bezbariérový, za což vděčí samostatným vstupům do každého podlaží.

Rodinná koupelna v patře září teplými tóny, dvě umyvadla zapuštěná v desce zajišťují dostatek odkládací plochy.

Rodinná koupelna v patře září teplými tóny, dvě umyvadla zapuštěná v desce zajišťují dostatek odkládací plochy.

FOTO: Robert Virt, www.dumabyt.cz

"Oslovili jsme osm stavebních firem, s nimiž jsme měli dobré zkušenosti v rámci naší vlastní profese. Nakonec jsme se rozhodli pro stavební firmu Valentík. O tom, že jsme vybrali správně, svědčí fakt, že stavba byla dodána přesně ve stanoveném termínu a také za stanovenou cenu, a že se po víc jak roce užívání neobjevily žádné závady."

"K nastěhování byl dům kompletně připraven za třičtvrtě roku. Kvalitu stavebních prací dokládá i nízká spotřeba energie na provoz domu, roční vyúčtování za odběr plynu bylo 20 tisíc korun," pochvaluje si majitel.

Zuzana Ottová, www.dumabyt.cz