Hlavní obsah

Vila Bismarck s cimbuřím a masivní věží krášlí Mariánské Lázně

Novinky, text: Zbyněk Černý, editace: tnk

Majitel i autor vily Bismarck Josef Forberich patřil k předním mariánskolázeňským stavitelům. Jeho vlastní vila byla inspirována středověkou architekturou. Nechybí v ní tak masivní věž, která jí dodává na zajímavosti.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Mariánské Lázně, Anglická 25, čp. 117

Článek

Na začátku 20. století koupili pánové Josef Forberich a Emil Peters pozemek naproti vyhlášené restauraci Bellevue. O rok později na něm Forberich vybudoval vilu nazvanou Bismarck. V její architektonické podobě se už odrážel Forberichův charakteristický rukopis pracující s pozdně historizujícím tvaroslovím i řadou rysů typických pro německou architekturu.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Karlovarského kraje

Vyhlídka má elegantní dřevěné prvky.

K nejvýznamnějším dílům Forbericha patří monumentální novorománský kostel sv. Anny ve Velké Hleďsebi.

Stavbě dominuje věž sloužící i jako vyhlídka

Nepřehlédnutelnou dominantou celého objektu se stala hranolová věž na jižní straně stavby. Její výrazný nepoměr vzhledem k hmotě vily vycházel z druhotné funkce vyhlídky.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Karlovarského kraje

Vila je zajímavě členěná i díky výstupkům.

V západním průčelí se po stranách výstupku nacházejí dvě pásky s runovými nápisy (Řemeslo a Umění). Podobu středověké architektury umocňovalo i cimbuří (ozubené zakončení hradeb stavby) obou věží nebo erbovní štíty. Stavba tak nezapře historizující architektonické prvky.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Karlovarského kraje

Věž zdobí dekorativně řešená střecha.

Z hlediska dispozice se ústředním prostorem obytných pater stala hala, ze které se vstupovalo do jednotlivých pokojů. V roce 1928 vilu zakoupili manželé Leonard a Ida Danzerovi a přejmenovali ji na St. Leonard (později se ale jmenovala opět Bismarck).

Po druhé světové válce byla budova znárodněna a přeměněna na zotavovnu ROH zvanou Morava. V roce 1968 proběhla její celková rekonstrukce. Pak byla vila opuštěna a její stav se zhoršil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám