Hlavní obsah

Tapeta přinese rychlou změnu i netradiční oživení

Právo, Sylva Svobodová

Jednobarevné stěny mohou časem nudit. Nejrychlejší proměnu zvládneme s tapetami. Stačí jimi zkrášlit jen stěnu u jídelního koutu nebo prostor za houpacím křeslem.

Foto: HORNBACH

Tapeta Chalet chic je inspirována horami, spojuje hrubost s jemností. Kolekce také kombinuje motivy kůže zvířat s jemnými barvami. Imitace tapet hadí kůže na stěnách má exotický ráz a je kontrastní k textilu, hebkým kobercům a dřevu.

Článek

Tapety jsou vděčné, nabízejí stovky motivů, vzorů, barev a snadno se s nimi pracuje. Tapety ale nejsou jen dekorace, dokážou prostor i částečně izolovat a odhlučnit.

Foto: NATYNATY

Čistý a jednoduchý skandinávský styl se objevuje nejen na tapetách, ale také na povlečení a bytové textilii. Tapety papírové i vliesové, cena od 1200 Kč za 10m role o šířce 50 cm.

Tradičním materiálem je papír, který se hodí téměř do všech interiérů (kromě vlhkých prostor), navíc je cenově přijatelný. Moderní a oblíbené jsou zejména vliesové tapety, které jsou dobré na všechny podklady: vnitřní omítky, sádrokarton, betonové panely, podkladové tapety, dřevotřískové desky.

Foto: HORNBACH

Moderní vzor na vliesové tapetě je v teplých barvách, od krémové po pralinkovou. Oči přitahuje zvlněný pruh s lesklými efekty. Látkové doplňky jsou ve světlých tónech, výsledkem je decentní vzhled.

Lze je použít i na zdi, které mají trhlinky v podkladu, a chytře tak zamaskovat vadu na kráse. Mají velkou výhodu: lepidlo se aplikuje výhradně na stěnu, tapeta se přikládá suchá.

Foto: LAVMI

Barevné vliesové tapety do dětského pokoje od české designérky Babety Ondrové. Jsou světlostálé, a protože neobsahují rozpouštědla, jsou i ekologické.

Když chceme tapetu i do koupelny, kuchyně nebo do dětského pokoje, volíme raději vinyl, který je výrazně odolný, omyvatelný a snadno se udržuje.

Foto: HORNBACH

Každá role nese informace o výrobku. Je moudré si piktogramy pozorně přečíst již v prodejně, abychom věděli, kam je tapeta vhodná a jak s ní budeme pracovat.

Příprava stěny

Staré tapety důkladně odstraníme, s tím nám pomůže tzv. odstraňovač tapet, který se prodává v hobby marketech. Odstraňovač pronikne přes původní tapetu a rychle rozpustí vrstvu lepidla, která je drží. Čím déle jsou tapety namočeny, tím lépe jdou dolů. Vodní či jiné skvrny zakryjeme izolačním základním nátěrem, který zabrání prosakování do nových tapet. Díry a skuliny vytmelíme nátěrovým tmelem.

Práce s tapetou

Tapety nastříháme s přesahem 10 cm. Pozor dáváme u vzorovaných tapet, u kterých si zjistíme tzv. raport, který je pro každý vzor jiný. Raport je vyjádřený v milimetrech nebo centimetrech a je to vzdálenost, po které se vzor na tapetě opakuje. Vzor musí navazovat na výšku i na šířku.

Tapetování stěn

Začneme v rohu místnosti na stěně s oknem. První pruh srovnáme za pomoci vodováhy, aby byl skutečně svislý. Poté nalepíme první pruh s malým odstupem od stropu (máme tak šanci vyrovnat malé nerovnosti). Tapetovacím kartáčem přitlačíme tapetu na stěnu, od středu do stran materiál uhladíme a vyženeme vzduchové bubliny.

U odolnějších vliesových tapet lze použít tapetovací gumový váleček. Papírové tapety se lepí tak, aby se mírně překrývaly, vliesové se lepí na dotek, těsně vedle sebe. Přebytečné tapety u stropu a podlahy odřežeme ořezávačem pomocí pravítka, zbytek lepidla setřeme houbičkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám