Hlavní obsah

Tři varianty, jak využít prostor v malé koupelně

Právo, Karolina Černá

Paneláková koupelna kolem 3 m2, navíc čtvercového tvaru, nenabízí mnoho místa k pohybu, natož k ukládání věcí. Řešení ale existuje i na takovém miniprostoru. Představíme vám hned tři varianty, jejichž autorem je designér Michal Janků.

Foto: RAVAK

Článek

Často stačí, když využijeme celou plochu stěn v koupelně i na WC a uděláme si ve věcech pořádek. Nedopustíme, aby se z hygienických místností stalo skladiště na volně položené mycí prostředky, smeták, vysavač, kbelík a podobně.

Zvětšení prostoru

Spojení koupelny a WC, od kterého si spousta lidí slibuje získání prostoru, nefunguje, a to nejen z hlediska hygieny. V početnějších rodinách jde vyloženě o nepraktický krok - zatímco někdo blokuje WC, je zároveň nedostupná koupelna.

Navíc spojením místností ztratíme jednu příčku, tj. dvě stěny, na které bychom mohli umístit skříňky a vytvořit další úložné prostory. Volíme proto raději oddělenou koupelnu a WC, alespoň v případě, že na WC není dostupné umývátko. Běžný typ WC s vnější nádržkou vyměníme za závěsný klozet, kdy je nádržka pro splachování umístěna ve stěně za ním. Žádný strach, předstěnové systémy zaručují dostatečnou pevnost bez velkých nároků na nosnost zdi.

Úsporu místa přinášejí asymetrická umyvadla s odkládací a umývací plochou, u nichž je možné vodovodní baterii umístit na libovolné straně. Volíme-li dvojumyvadlo, pak speciální pro malé koupelny.

Místo vany si rozhodně pořídíme sprchový kout, případně asymetrickou vanu se zástěnou, nad jejímž zúženým koncem umístíme umyvadlo. Prostor opticky zvětší a prosvětlí zrcadla umístěná na dvířkách skříněk nebo zrcadlová stěna.

Plocha koupelny 2,0 x 1,6 m

Koupelna je umístěná v rohu dispozice bytu a sousedí s chodbičkou a kuchyní, takže ji nelze rozšířit. Vypadá to, že se do ní vejdou pouze umyvadlo, WC a vana. Dveře se otevírají dovnitř. Přesto je třeba do koupelny dostat moderní koupelnové vybavení, včetně WC.

Foto: ARCHIV JIKA

Prostor získáme umístěním sprchového koutu, k toaletě a umyvadlu tak bude snazší přístup.

Foto: ARCHIV JIKA

Otočíme otvírání dveří směrem ven, zejména kvůli bezpečnosti. Vždy je velmi komplikované dostat se do malé místnosti s dveřmi otvíravými dovnitř, pokud se zde někomu udělá nevolno. Takové dveře ztěžují i pohyb v koupelně.

Foto: ARCHIV JIKA

Poloha dveří umožní získat prostor pro skříňky vedle sprchového koutu.

Foto: ARCHIV JIKA

Půdorys

Překážky ve stěně

Další opatření přímo nezvětší prostor v koupelně, ale rozhodně nás ušetří seskupení celé rodiny v koupelně v jednom čase nebo shromáždění věcí, které překážejí.

Zvážíme, zda nenajdeme místo pro pračku např. v chodbičce nebo v kuchyni.

Některé činnosti jako líčení a česání mohou ženy přesunout do ložnice k budoáru.

Plocha koupelny 1,7 x 1,8 m

Do koupelny se musí vejít veškeré koupelnové vybavení, včetně pračky. Překážkou je stoupačka uprostřed stěny, na zdi nad vanou jsou okna do tmavého světlíku.

Foto: ARCHIV JIKA

Stoupačku se pokusíme vyhnout do zdi.

Foto: ARCHIV JIKA

S okny do tmavého světlíku se dá pracovat - mohla by se podsvítit plochým světlem, takže by měl člověk pocit, že přes opálové sklo září slunce. Světelná plocha by se mohla případně doplnit grafikou nebo iluzí venkovní přírody.

Foto: ARCHIV JIKA

Průtokový ohřívač umístíme do skříňky nad pračkou.

Foto: ARCHIV JIKA

Půdorys

Úložné prostory

Pro ručníky, mycí a hygienické potřeby využijeme vyšší skříňky přes celou stěnu. Skříňky jsou praktičtější než otevřené police.

Prací a čisticí prostředky i věci spojené s úklidem můžeme uložit do vestavěné skříně v předsíni nebo v komoře. V koupelně tak zbude místo na věci spojené pouze s osobní hygienou.

Plocha koupelny 2,2 x 1,9 m

Málo úložných prostor a nudné zařízení. Co s tím?

Foto: ARCHIV JIKA

Po důkladném seskládání získáme pro umyvadlo s odkládací deskou a skříňkami celou stěnu.

Foto: ARCHIV JIKA

Další skříňky umístíme kolem pračky v samostatném koutě na protější stěně.

Foto: ARCHIV JIKA

Vedle sprchového koutu umístíme proti dveřím zrcadlovou stěnu, která opticky zvětší prostor. Zároveň koupelnu oživíme dekorem na sprchovém koutě, vzory se odrážejí v zrcadlech.

Foto: ARCHIV JIKA

Nebo umístíme zrcadlo či obraz s výhledem do krajiny, který bude jako okno do jiného světa.

Foto: ARCHIV JIKA

Půdorys

Žádná nuda
Koupelna nemusí být jen bílá. Pohrajeme si s barevnými obklady s drobnými vzory.
Zvolíme-li tmavší nábytek, doplníme ho světlými obklady a naopak. Zástěnu sprchového koutu ozdobíme dekorem.
Investujeme do veselých barevných poliček.

ING. ARCH. MICHAL JANKŮ

Od roku 1992 spolupracuje s Jihočeskou keramikou (JIKA) a společností Laufen CZ, od r. 1999 i pro značku ROCA (návrhy a realizace výstavních stánků, vzorkoven a firemních interiérů v oblasti východní Evropy, reklamní kampaně, korporátní design, design keramických koupelnových setů, nábytku a akrylátových van).

Je autorem designu pro Himawari - Sluneční lázeň, prezentované na III. přehlídce českého designu v roce 2002. V roce 2008 získal ocenění AURA za druhou nejpoutavější expozici za rok 2007.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytrá řešení pro panelákové koupelny

Panelákové koupelny s umakartovým jádrem jsou obvykle malé a mnohé z nich čeká rekonstrukce. Málokdo ale preferuje velkorysé prostorové řešení. Většina z nás...

Výběr článků

Načítám