Hlavní obsah

Na veletrhu v Kolíně nad Rýnem byl představen koncept zeleného bytu

Novinky, tnk

Na světoznámém veletrhu v Kolíně nad Rýnem Imm Cologne byl představen model prostorného bytu prorostlého rostlinami. Návrhář Luca Nichetto jimi nechal pokrýt stěny, police a umístil je i do různě vysokých květináčů. Zelené stěny jsou poslední dobou stále více trendy a začínají se objevovat i v kancelářských prostorách.

Foto: Daniel Banner

Autor návrhu Luca Nichetto ve svém interiéru plném rostlin s názvem "Das Haus"

Článek

Koncept novodobého bydlení s názvem "Das Haus" od Lucy Nichetta má přinést nápady na zlepšení našeho životního prostředí. Jeho projekt „Das Haus – Interiér na jevišti“ byl představen poprvé v lednu letošního roku. Architekt ho považuje za experiment v oblasti zeleného bydlení.

Nichetto založil vlastní designérskou firmu v Benátkách v roce 2006, druhé studio otevřel ve Stockholmu v roce 2011. Jeho společnost vyvíjí návrhy sedacích souprav, židlí, kancelářského nábytku, lamp aj.

Foto: Constantin Meyer, Koelnmesse

Popínavé rostliny dekorují všechny vnější strany domu.

Na Mezinárodním veletrhu nábytku Imm Cologne se Luca Nichetto zaměřil na interiérové řešení, které by lidem umožnilo být v přímém soužití s přírodou. "Das Haus" má konstrukci s propustnými stěnami, velkými okny a interiér je doslova osázený rostlinami. Podle designéra je příroda nedílnou součástí jak jeho architektury, tak i interiérového designu.

Navrhl i originální kolekci květináčů

Asi 350 rostlin bylo umístěno do mřížky na vnější stěny. Uvnitř návrhář uplatnil hrnkové rostliny, které plní různé specifické funkce, zvyšují kvalitu vnitřního prostředí a jsou používány jako zelené stěny, které vymezují různé životní zóny.

Luca Nichetto spolupracoval s italským výrobcem keramiky Bosa na vývoji řady keramických nádob vytvořených speciálně pro hrnkové rostliny. Kolekce nese název DHP neboli Das Haus Pot.

Foto: Constantin Meyer, Koelnmesse

Hlavní dekorací vchodu se staly masivní květináče s vyšlechtěným kapradím.

Nichetto přirovnává "Das Haus" k mikrokosmu a ke globálnímu systému, ve kterém obývací pokoj plní stejnou funkci pro dům jako deštný prales v Amazonii pro zemské klima. Díky fotosyntéze rostliny očišťují okolní vzduch od různých organických částic a dodávají kyslík do místností.

Foto: Constantin Meyer, Koelnmesse

Designér zvolil různé výšky i tvary květináčů.

Jeho interiérové pojetí také zahrnuje umělecká díla, porcelán aj. "Návrháři mají být citliví na spojení mezi architekturou, nábytkem, barvami a materiály - jejich práce může zásadně změnit způsob, jak je prostor vnímán," sdělil autor projektu.

Foto: Constantin Meyer, Koelnmesse

V interiéru nechybí obývací stěna s množstvím poliček na rostliny.

Zelené stěny ale vznikají i v kancelářském prostředí. Jednu takovou nalezneme například v nové administrativní budově City Green Court od Cuboid Architektů, kteří se snažili vytvořit obytné pracovní prostředí téměř domácího charakteru.

Do atria budovy je tak orientován „living room“ (obývací pokoj), místo pro individuální práci, kterou zpříjemňuje živá zelená stěna o ploše cca 20 m². V interiéru pak dominují dvě barvy – bílá a zelená.

Foto: archiv Cuboid Architekti

Pokoj určený k odpočinku dekoruje zelená stěna z různých druhů rostlin.

Konstrukce živých rostlin přemění všední stěny v působivý živý ráj. S tímto designovým nápadem přišel už před časem fanda ekologie - Patrik Bobko. Stěny podle něj přinášejí osvěžení do moderních interiérů, které kvůli svým jednoduchým a přesným linkám vypadají příliš prázdné.

Díky živým stěnám se vrací příroda zpět do interiérů a staveb a vytváří tak příjemné i elegantní pracovní prostředí. Více o zelených stěnách a jejich údržbě čtěte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám