Hlavní obsah

Farma v Nizozemsku má fasádu celou ze skla

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektonické studio MVRDV vytvořilo ve městě Schijndel v Nizozemsku originální multifunkční budovu na návsi. Stavbu se skleněnou fasádou dekoruje koláž připomínající klasické místní stavby. Na rozdíl od nich je ale postavena ve větším měřítku.

Foto: Persbureau van Eijndhoven

Skleněná fasáda prozrazuje využití stavby a dodává jí moderního ducha.

Článek

Exteriér je řešen jako skleněná fasáda s kolážemi typických místních farem a má tak přinášet svědectví o minulosti. Je ale 1,6krát větší než klasické stavby tohoto typu. Toto pojetí může být podle architektů chápáno jako moderní styl retro-architektury při respektování lidové podoby staveb.

Budova má celkovou plochu 1600 m² a obsahuje obchody, restaurace, kanceláře a také wellness centrum.

Foto: Persbureau van Eijndhoven

První fasáda prosvítá skrz průhlednou skleněnou fasádu.

Náměstí ve městě Schijndel utrpělo architektonickými škodami během druhé světové války a proběhla v něm tak řada renovací. Už v roce 2000 začala městská rada uvažovat o nové stavbě, která by vznikla na volném prostranství na náměstí mezi kostelem, radnicí a hlavní ulicí.

Architektonické studio MVRDV od té doby opakovaně navrhovalo nové možnosti, které by mohly zaplnit mezeru na této neobvykle velké návsi.

Foto: MVRDV/Frank vd Salm

Architekti nechali vyniknout půvabu klasického zdiva.

Stavba má jen částečně podobu tradiční farmy města Schijndel. Ve spolupráci s MVRDV výtvarník Frank van der Salm vyfotografoval zbývající tradiční farmy v okolí a z těchto obrazů "typického podniku" byla budova složena.

Vznikla tak po delší prohlídce historických místních farem, které byly měřeny a analyzovány. Na základě zjištěných údajů vznikl "ideální" průměr jejich velikosti, z kterého pak architektonické studio vycházelo při návrhu.

Foto: Persbureau van Eijndhoven

Stavba je velmi prostorná - má podlahovou plochu 1600 m² .

Výtvarníkova práce byla vytištěna na 1800 m² skleněné fasády, což vytváří efekt, jako by okna byla vytvořena z barevného skla. Tisk je více či méně průsvitný v závislosti na světle a výhledu.

Foto: MVRDV/Frank vd Salm

Interiér zdobí přiznané trámoví, které podtrhuje rustrikální styl stavby.

Fasáda se skládá z 1008 tištěných fotografií na skleněných panelech. V noci bude struktura rozsvícena zevnitř a má být jakýmsi pomníkem klasických farem v místním regionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám