Hlavní obsah

Rekonstrukcí můžeme v koupelně získat více místa

Právo, Sylva Svobodová

Nejošklivějším místem ve starším panelovém bytu je obvykle koupelna: umakartové jádro, zpravidla šedé, stará sanita, často i plíseň ze zvýšené vlhkosti bez kvalitního větrání. Chce to změnu! Tak se do ní pustíme…

Foto: RAVAK

Koupelnová řada Praktik je speciálně určena do malých panelákových koupelen. Pohodlné sprchování bez stříkání na podlahu je možné díky jednoduché zástěně.

Článek

Koupelna má být příjemný relaxační prostor, a ne pidiprostor, kde je málo místa, světla a odkud se zvuk tekoucí vody dere až do ložnice.

Foto: SANITEC

Série KOLO Rekord, pohled do koupelny shora. Kromě umyvadla, WC a vany se do koupelny může pohodlně vejít i pračka a několik koupelnových skříněk. Asymetrická vana KOLO Neo Plus za 7900 Kč, čelní panel 3823 Kč.

Co by měla rekonstrukce bytového jádra přinést? Kromě nových obkladů na stěnách, hezčí sanity a dlažby určitě lépe řešenou dispozici, více úložného místa, hodně umělého světla, např. v podobě bodovek vsazených do sádrokartonového podhledu. Důležitý je i koupelnový nábytek, který lahodí oku a hlavně je praktický.

Rekonstrukce na míru

Každá rodina je jiná, proto je rekonstrukce koupelny zcela individuální. Nelze přesně kopírovat to, co mají přátelé, ale inspirace je to dobrá. Vyplatí se od nich zjistit, jak fungovala realizační firma, jak dlouho rekonstrukce trvala, jaká byla finální cena. Dobrá doporučení jsou totiž k nezaplacení!

Foto: OBI

Rekonstrukce koupelny je finančně náročná a kromě hezké sanity a obkladů by měla hlavně přinést lépe vyřešenou dispozici, více místa.

Přesto se nezapomeneme podívat na nabídku dalších firem, porovnat cenu, zhodnotit reference a hotové realizace (fotodokumentace). Rekonstrukce je poměrně náročná (finančně, časově) a přípravná fáze je důležitá.

Foto: OBI

Rekonstrukce koupeny vyřadí naši domácnost z provozu, proto počítáme s vystěhováním. Jestliže zásahy nejsou velké, stačí na stavební úřad zaslat pouze ohlášení stavby.

Určitě se vyplatí návrh svěřit odborníkům (koupelnová studia), kde nám zdarma udělají několik 3D návrhů na počítači, ze kterých si můžeme vybrat. Doporučí nám vhodné obklady, dlažbu, sanitu, koupelnový nábytek. Navíc v showroomu máme možnost si realizace prohlédnout „na živo“, vybrat oblíbený vzorek, odstín, velikost.

Foto: OBI

Do malé koupelny vybíráme klasickou obdélníkovou vanu menších rozměrů. Vyplatí se ji vybavit zástěnou, pak funguje i jako sprchový kout.

Rekonstrukce je velký zásah. Počítejme s tím, že se musíme cca na dva týdny z bytu vystěhovat. V první fázi nás čeká zlikvidování a odvoz starého bytového jádra a suti, provedení instalatérských prací včetně rozvodu vody, elektřiny. Poté následují konkrétní stavební práce (sádrokartony, pórobetonové stěny), položení dlažby a obkladů, usazení zvolené sanity, připojení potřebného osvětlení, větrání, úklidové práce.

Foto: OBI

Pokládka dlažby v rekonstruované koupelně vyžaduje zkušenosti odborníka. Odstíny volíme spíše světlé, protože malý prostor opticky zvětšují.

Finální částka se odvíjí od naší náročnosti: je velký rozdíl v ceně obkladů, sanity, baterií a koupelnového nábytku. Levnější rekonstrukce běžného panelového jádra vyjde zhruba na 160 000 Kč. Se stavební firmou uzavřeme smlouvu o dílo, která by měla být dopodrobna vyspecifikovaná (zvolený materiál, stavební úkony, cena bez vícenákladů). Předejdeme tak případným nedorozuměním.

Foto: OBI

Spárování obkladů, které nahradily původní nehezké umakartové jádro.

Boj o každý centimetr

I z malé místnosti lze udělat slušný relaxační prostor a dopřát si koupelnu, která bude praktická a krásná. Výrobci sanity nabízejí originální kolekce do malých koupelen, které jsou promyšleny do posledního detailu a jejich tvary navrhli designéři. Bez čeho se neobejdeme: bez umyvadla, WC toalety, vany nebo sprchového koutu.

Foto: SANITEC

Kombinační klozet Nova Top Pico s délkou pouhých 60 cm pořídíme za 5139 Kč.

Umyvadlo: v malé koupelně se vyplatí umyvadlo s minimální šířkou 50 cm, pokud to není možné, volíme rohové. Možné je použít i umývátka s malou hloubkou od zdi, např. 23 cm. Prostor pod umyvadlem je dobré využít, do skříňky se vejde spousta věcí. Šikovná je skříňka s dvířky, protože ji lze zavřít a schovat obsah. Praktický je závěsný typ, protože můžeme pohodlně vytírat podlahu. Navíc takový nábytek působí subtilně a prostor opticky odlehčuje.

Foto: SANITEC

Jiné uspořádání téže koupelny o rozměrech 160x170 cm vybavené sanitární keramikou ze série Nova Top a Nova Top Pico.

Toaleta: je celkem jedno, zda toaletu propojíme s koupelnou, nebo si ponecháme dvě místnosti. Vždy hledáme WC, které zabere málo místa, ale bude pohodlné a komfortní. Ideální jsou závěsné toalety délky 50 nebo 52 cm od stěny. WC lze umístit i do rohu, na trhu jsou speciální rohová kombinační WC. Při výběru dbáme na to, aby dospělý mohl na toaletě pohodlně sedět a nepřekážely mu dveře. Ty se mají otevírat směrem ven, protože pak nezaberou drahocenné místo.

Foto: SANITEC

Závěsný klozet KOLO s hlubokým splachováním má délku pouhých 50 cm. Cena 2526 Kč.

Sprcha: Sprchovým koutem ušetříme více místa než vanou. Navíc sprchování je zdravější, hygieničtější a levnější, než koupání v plné vaně. Za minimální rozměr koutu se počítá 80x80 cm, čtvrtkruhový tvar zabere méně místa než čtvercový. Využít lze i niku, roh, výklenek v koupelně (řešení koutu přímo na míru). Do sprchy se vyplatí namontovat sklopné sedátko a madlo, vybavit ho tryskami, osvětlením.

Foto: OBI

Výběr vanových baterií na trhu je velký. Volíme v souladu se zařízením, stylem i cenou. Přesné usazení a seřízení necháme na odborníkovi.

Vana: Rodiny s malými dětmi logicky preferují vanu, otázkou je: jakou? Vhodná do malých prostor je vana pravoúhlá 140x70 cm, nebo asymetrická. Máme-li více místa, můžeme si dovolit i rohovou s rozměry jen 125x125 cm. Ležet v ní můžeme úhlopříčně, cákání na podlahu zamezí vanová zástěna. V malém prostoru nedáváme vanu do soklu, protože mrháme místem. Mnohem lepší je vana, ke které jsou k dostání čelní nebo boční panely. Ty nezaberou žádné místo a existují ve více barevných provedeních.

Foto: SANITEC

Rohová vana za 9043 Kč šetří místo, pohodlně se v ní dá ležet i úhlopříčně.

Montáž sprchového koutu
Rekonstrukce koupelny je hotová (dlažba, rozvody, obklady). Jestliže jsme řemeslně zkušení, zvládneme právě sprchový kout osadit sami i s běžným nářadím. Jednoduché to bude, když si vybereme tzv. kout rámový. Ten lze koupit zcela, nebo částečně smontovaný.Naopak velkou míru preciznosti už vyžaduje montáž koutů bezrámových, proto tento typ přenecháme odborníkům. Nejde jen o naši zručnost, ale málokterá koupelna má dokonale pravé úhly a rovné stěny. Právě proto je správné seřízení bezrámového koutu náročnější.

Jádro a stavební povolení

Obvykle lze rekonstrukci bytového jádra provádět bez stavebního povolení, stačí většinou jen ohlášení stavby stavebnímu úřadu a souhlas bytového družstva. Uvedeme druh, rozsah, účel a místo stavby, případně jednoduchý situační plánek.

Je slušností písemně upozornit ostatní nájemníky na zvýšený hluk a prašnost ve společných prostorech (vyvěsíme na nástěnku).

Při větší úpravě bytu, náročnější změně dispozic, žádáme o stavební povolení. Důležité je doložit souhlas vlastníka objektu a přiložit projektovou dokumentaci současného a budoucího stavu. Požadavky jednotlivých stavebních úřadů se ale mohou lišit, proto se osobně vypravíme do místního úřadu a podmínky si zjistíme.

Reklama

Související témata:

Související články

Masážní trysky se už v koupelnách zabydlely

Sprchování může být příjemný relax spojený s vodní masáží, která nám uvolní zatuhlá záda a šíji. Stačí si do sprchy pořídit panel s tryskami nebo koupelnu...

Výběr článků

Načítám