Hlavní obsah

V romantickém prostředí u Vltavy vyrostl dům v belgickém stylu

Manželská dvojice středního věku si pro svůj nový domov zvolila klidné místo v dosahu hlavního města, v lesnaté oblasti nad Vltavou. Ke stavbě zděného domu nevedla jen potřeba určité životní změny, ale i seznámení s novým stavebním materiálem - belgickou režnou cihlou.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Protiváhou jednoduchého čistého tvaru domu je bohatá struktura obezdění belgickými lícovými cihlami s antracitovým zbarvením. U východní fasády je instalováno tepelné čerpadlo na vzduch.

Článek

Cesta lesem nad údolím řeky nijak nenasvědčuje tomu, že se v jeho nitru skrývá nová zástavba. Na romantické tiché louce obklopené zelení mělo být původně golfové hřiště, dnes tu stojí nová čtvrť rodinných domů. Naši hostitelé tu v sousedství před několika lety již jeden postavili, ale změnila se rodinná situace, a také si přáli modernější styl, a tak se rozhodli jít do toho znovu.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Pobyt na zahradě zpříjemňuje terasa krytá polykarbonátovou stříškou a přírodní jezírko s posezením. Garáž, přistavěná k domu, je odlišena obkladem z červených pásků.

„Inspirovala nás dovolená v Belgii, domy vyzařující důstojný půvab jednoduchosti, zdobené pouze nezaměnitelnou patinou ručně vyráběných režných cihel," říká paní zděného domu. Odvážně si zvolili antracitově zbarvené belgické cihly Lithium z tradiční továrny Vandersanden. Tmavý odstín dodává stavbě zvláštní zemitý a živý ráz, u nás je ale k vidění velmi zřídka.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) hala 3) technická místnost 4) kuchyň + jídelna 5) obývací pokoj 6) šatna 7) koupelna + WC 8) pokoj 9) terasa 10) předsíň 11) technická místnost 12) dílna 13) garáž.

Pozemek je na východní straně lemován místní komunikací, na západě lesem. Zděný dům je orientován rovnoběžně s ulicí a odděluje ji od zahrady bohatě zalévané jižním a západním sluncem. Jednoduchý obdélníkový půdorys vytvořila paní domu ve spolupráci s architektem Filipem Zieglerem.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Pod schodištěm v hale si paní domu prosadila spíž. Ubylo na vzdušnosti, přibylo na praktičnosti.

„Jeho styl nejlépe vyhovoval našim představám o čistě funkčním a zároveň komfortním bydlení. Chtěli jsme maximálně navázat na zahradu tak, abychom měli soukromí a mohli co nejdelší část roku žít venku. Proto se společné obytné prostory v přízemí i ložnice v patře obracejí na západ a západní fasádu dělí řada francouzských oken, vedoucích na terasu," pokračuje naše hostitelka.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Tmavá velkoformátová španělská dlažba s metalizujícím efektem působivě navazuje na barevnost režného zdiva. Jídelní stůl z teakového dřeva a kožené židle s chromovanou trubkovou konstrukcí si manželé přivezli z Belgie (ceny oproti tuzemsku poloviční).

Zázemí je situováno směrem do ulice. „Velmi oceňuji, že každý z nás má vlastní ložnici i koupelnu, vybavenou podle osobních potřeb, ve světě to již patří k samozřejmému standardu. Snažili jsme se pamatovat i na prozaickou problematiku každodenního života - kryté propojení domu s garáží, dostatečně velké šatny a technické zázemí jsou pro komfortní bydlení stejně důležité jako pohodlný obývací pokoj."

Na dispoziční řešení měli vliv ještě další členové rodiny - desetiletý vlčák a dvouletý vlčí špic. Mají vlastní „technickou místnost", dům jim umožňuje volný pohyb, podlahy jsou z odolných materiálů...

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Krbové těleso rozděluje hlavní obytný prostor na sezení a jídelní část s kuchyní. Krb je průhledný, má stejnou obezdívku jako fasáda.

To, co odlišuje dům od projektu z katalogu, není jen stavba podle individuálního projektu, ale i stopa, kterou majitel domu zanechává v interiéru. Celý zděný dům příjemně oživují obrazy, které paní domu sama maluje, a další předměty vlastní výroby. Také zařízení je vesměs jejím „dítětem". Pojala vše úsporně a prakticky. „Najdete tu jen to, co opravdu potřebujeme, žádné zbytečné elektrospotřebiče, střídmý funkční nábytek, ani jediný kus navíc. Domácnost by neměla rodinu zatěžovat," vysvětluje.

"Původní představa odolné podlahy z betonové stěrky vzala za své, nakonec jsme z technických, finančních i estetických důvodů jako kompromis vybrali tmavou velkoformátovou keramickou dlažbu, přijatelnou pro všechny včetně našich psích kamarádů. Obejdeme se i bez složitých elektronických systémů inteligentní domácnosti, kromě automatické regulace vytápění domu," pokračuje majitelka zděného domu s obytnou plochou více než 200 metrů čtverečních.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Půdorys patra: 1) hala 2) herna 3) koupelna + WC 4) ložnice manžela 5) ložnice paní domu 6) koupelna + WC 7) šatna 8) pokoj.

Celou zděnou stavbu uvnitř propojuje antracitová podlaha a buková dýha, použitá na vestavěný nábytek, krbové těleso obezděné režnými cihlami pak sjednocuje interiér s exteriérem.

Některé nábytkové kusy si manželé dovezli ze zahraničí, důvodem však nebyla touha po luxusu, ale výrazně nižší ceny než u nás za srovnatelné zboží. Úspornost také vedla k vybavení zděného domu podlahovým vytápěním s tepelným čerpadlem.

Autor
Ing. arch. Filip Ziegler (1964) - autorizovaný architekt
Vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha a školu architektury AVU v Praze. Od roku 1993 se věnuje samostatné architektonické činnosti, v současné době v ateliéru Hans-Paul architekti. Věnuje se navrhování bytových staveb, k významnějším realizacím patří nové budovy barrandovských filmových ateliérů, bytový soubor společnosti Orco ve Štěrboholech, restaurace, obchodní prostory, interiéry, rodinné vily a bytové domy.

Jitka Pálková, www.dumabyt.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 224 m²

Užitná plocha 288 m²

Konstrukce betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, sendvičový obvodový plášť (vnější přizdívka cihly Lithium, větraná vzduchová mezera, izolační vrstva kamenná vlna 100 mm, nosné zdivo Porotherm, vnitřní omítka), stropy keramické, schodiště železobetonové, garáž - zdivo Porotherm, fasáda obložena cihelnými pásky, zastřešení dřevěný krov, klempířské prvky titanzinek

Výplně otvorů dřevěná eurookna, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní a atypické dveře na míru

Vytápění ústřední, v celém domě včetně koupelen rozvody v podlaze, přídavné koupelnové radiátory, zdroj energie tepelné čerpadlo systém vzduch/voda, záložní elektrický kotel

Odhadovaná cena stavby 7 500 000 Kč 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám