Hlavní obsah

Architekt Metelák si navrhl prostornou funkcionalistickou vilu

Novinky, text: Jan Randáček, editace: tnk

Ředitel školy a architekt Alois Metelák ve své vile vsadil na úkor výstřednosti a okázalosti na střídmost, funkci a přiměřenost. Přesto, nebo možná právě proto, se mu podařilo vytvořit jeden z nejkvalitnějších a nejpůsobivějších funkcionalistických domů v Železném Brodě.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Vlastimila Rady čp. 532, Železný Brod

Článek

Elegantní vilu si navrhl sklář, architekt, návrhář a malíř Alois Metelák v Železném Brodě. Ve stejném městě byl také dlouholetým ředitelem proslavené Státní odborné školy sklářské.

Po roce 1948 byl architekt nucen opustit z politických důvodů železnobrodskou školu a vyučovat v Turnově na střední uměleckoprůmyslové škole zaměřené na šperkařství. Metelák se významně podílel na meziválečných úspěších železnobrodské školy.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Architekt navrhl i několik balkonů a prostornou terasu.

V roce 1931 přistoupil Alois Metelák k výstavbě vlastní vily. Pro její umístění zvolil jižní svah nad sklářskou školou. Tvarově jednoduchou kubickou formu s bílou omítkou rozdělují pouze velká okna řazená do pásu.

Jižní fasáda je obrácená k městu v údolí a je osazena dvojicí balkónů. Z plochy východní fasády vystupuje oblouk ukrývající obslužné schodiště. Plochá střecha domu byla opatřena zábradlím a mohla sloužit jako velká veranda.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Stavba má jednoduchý, ale funkční tvar.

Vstup do domu je umístěn na západní straně, která působí z celého domu nejskromněji, až intimně. Vstupní verandu, na kterou navazuje síň se schodištěm do patra, prosvětlují velká okna. Navazující obývací pokoj s malým pracovním koutem, odkud mohl Metelák pozorovat budovu školy, oddělují od kuchyně prosklené zasunovací dveře.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Architekt slavné stavby Alois Metelák na dobové fotografii.

Dispozice domu je jednoduchá, účelná a logická. Přístup na svažitou zahradu byl umožněn ze suterénu domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám