Hlavní obsah

V barevném bydlení vítězí klid a pohoda

Právo, Karolína Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvou letošního roku je královská, umírněná a hluboká modř. Hluboké modři připisovaly zklidňující a harmonizující účinky už starověké kultury. Přináší s sebou klid v opozici pocitům zrychlujícího se času a rostoucího napětí.

Foto: AKZONOBEL

Barvou roku 2013 je hluboká královská modř, která působí vznešeně a jednoduše.

Článek

Do odpočinkové vodní lázně se už v dávných dobách přidával olej s příměsí sušeného šafránu, který zbarvil koupel do indigově modré. Barva nebe a životodárné vody byla ve starověké Číně pokládána za barvu vznešenosti, císaře.

Foto: DULUX

Hravá nálada – modrou výmalbu zpříjemní přírodní podlahová krytina teplé syté barvy.

Kombinace barev

V duchovní rovině modrá barva symbolizuje poznání podstaty bytí a nadsmyslové vnímání. Chladivá modř je kontrastem ke všemu rozpalujícímu, vnucujícímu se a hlasitému. Duchovní indigově modrá se skládá ze šesti barev, a s každou z nich si rozumí také v oddělených kombinacích.

Foto: AKZONOBEL

Hravá kombinace mírných modrých a teplých neutrálních odstínů žluté, oranžové, červené.

V první trojici jde o syté jasné teplé tóny červené, oranžové a žluté, s nimiž si modrá rozumí v hravém duchu a udržuje tak duchovní rozlet v rovnováze. S paletou chladivějších modrých, zelených a fialových odstínů pak působí rozvážněji, elegantně. Pocitově jde o ponor dovnitř, do hloubky.

Foto: AKZONOBEL

Elegantnější varianta s přírodní hnědou a odstíny zelené.

Styl interiéru

Navození harmonie a klidu se podřizuje nejen výmalba interiérů, ale také jejich vybavení. Zvolíme-li modrou pro výmalbu pokojů, k vytvoření příjemné atmosféry a relaxace vybereme nábytek spíše v neutrálních barvách (béžové, přírodní bílé, měkké žluté, šedomodré, pudrové, kokosově hnědé, šedé anebo grafitové).

Foto: TRACHEA

Rovnováha barevných sil v dětském pokoji: barvu grepu na skříních a policích a béžovou na zdech, podlaze a posteli roztančí duhový koberec.

Chladnější dojem kompenzujeme přírodními materiály (dřevo, korek, trávy, bambus, kožešina, kůže). Ideální je prostý, třeba i vtipný design, např. nábytek na nožičkách působí lehčeji, vzdušněji, linie jsou strohé, ne však úplně ostré.

Foto: DULUX

Jednoduchý nábytek na nohách působí vzdušně, tvrdší sedáky pohovky zjemňují měkké polštáře.

Doplňky pomáhají dotvořit harmonii. V praxi to znamená jednoduché policové skříně lehké konstrukce vedle oblé, masivnější pohovky. Tvrdší materiály (sedáky na pohovce, dřevěné židle) vyrovnáváme pleteninami (plédy, přehozy, polštáři), měkkými koberci. Vzory jsou abstraktní, vyjadřují pospolitost skladbou jednotlivých dílů.

Kdo volí barvu roku

Barevný trend při výmalbě interiérů, v designu i v módě výraznou měrou ovlivňuje Estetické centrum firmy AkzoNobel (působí ve více než 80 zemích světa a zaměstnává přes 55 000 lidí). Zabývá se malířskými a nátěrovými hmotami, je hlavním producentem speciálních chemikálií. Sídlí v holandském Amsterodamu, historie firmy se datuje od poloviny 17. století.

Foto: DULUX

Jednotlivé na sobě nezávislé prvky tvoří dohromady harmonickou kompozici.

Portfolio firmy zahrnuje značky, jako jsou např. Sikkens, International, Eka a Dulux. Dulux představuje v ČR zvolený trend v rámci Týdne barev, v publikaci Colour Futures pak prezentuje barevné trendy a barvu roku. Na publikaci se podílejí kreativní experti z oblasti designu, architektury a módy. V roce 2012 byla barvou roku korálově červená.

Foto: ANTARES

Rafinovaná kombinace čalouněných kostek (v, š, h: 48 cm) k sezení či odkládání. Cena 1178 Kč/kus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám