Investoři se inspirovali experimentálním projektem Velux Model Home 2020, který se snaží dokázat, že minimální spotřeba energie na bydlení nevylučuje dostatek denního světla a čerstvého vzduchu v domě a blízkost přírodě.

Nachází se poblíž Trondheimu, v krajině obklopené horami. Z jižního svahu mají obyvatelé výhled na fjord Trondheim, mohou si užívat vycházky do přírody i blízká golfová hřiště.

K dvoupodlažní obytné budově přiléhá přízemní část s garáží, zádveřím a střešní terasou.

K dvoupodlažní obytné budově přiléhá přízemní část s garáží, zádveřím a střešní terasou.

Stavba má jednoduchý koncept – k dvoupodlažní hlavní obytné části, kompaktní krychlové budově se stanovou střechou, přiléhá přízemní objekt – garážové stání, jehož střecha je využívána jako terasa.

Společný obývací prostor je otevřen do přízemí (prostřednictvím schodiště) i do krovu. Okna jsou vyváženě dimenzována tak, aby v interiéru bylo mnoho světla, ale nedocházelo ke zbytečným energetickým ztrátám.

Společný obývací prostor je otevřen do přízemí (prostřednictvím schodiště) i do krovu. Okna jsou vyváženě dimenzována tak, aby v interiéru bylo mnoho světla, ale nedocházelo ke zbytečným energetickým ztrátám.

V přízemí se nachází vstupní hala, tři pokoje a velká koupelna, schodiště vede do patra, které tvoří v podstatě jedna velká místnost otevřená do krovu – kuchyň, sezení a jídelna v jednom. Teplo domova symbolizuje a fakticky dodává centrální krb. Je tu ještě malá pracovna a WC. Technické zázemí se nachází v suterénu.

V přízemí se nacházejí vstupní hala a ložnice.

V přízemí se nacházejí vstupní hala a ložnice.

Ekologický přístup se uplatnil nejen v nových, v podstatě experimentálních technických řešeních, ale ve všech aspektech a fázích stavby. Dřevěný dům byl postaven převážně z místních obnovitelných materiálů, místními firmami. Tím se snížily požadavky na dopravu a některé technologické procesy na stavbě.

Společná rodinná koupelna zaujímá téměř čtvrtinu užitné plochy přízemí.

Společná rodinná koupelna zaujímá téměř čtvrtinu užitné plochy přízemí.

Obložení fasády černými dřevěnými panely dokládá spřízněnost s tradiční norskou architekturou, v interiéru „dostaly slovo“ bělené smrkové palubky, rovněž tradiční a charakteristický skandinávský materiál.

Energeticky aktivní dům

Energetický koncept stavby vychází ze dvou základních směrů: minimální spotřeba energie a maximální využití obnovitelných zdrojů energie. Dřevěná rámová konstrukce vnějších stěn i střešní plášť jsou zatepleny nadstandardní izolací z minerální vlny (tl. 350 mm a 500 mm), fasádní i střešní okna s trojskly maximálně propouštějí denní světlo, zabraňují únikům tepla a jsou vybavena stíněním. Stavba využívá pasivní solární zisky a je konstruována jako vzduchotěsná.

Patro

Patro

Přízemí

Přízemí

Suterén

Suterén

Na jihovýchodním průčelí a zábradlí vidíme solární kolektory pro ohřev teplé vody. Přispívají i do systému teplovodního podlahového vytápění vstupní haly (pokryjí zhruba 50 % roční potřeby teplé vody, zbylou energii na ohřev TUV dodá elektrický bojler). Přízemí i patro jsou vytápěny krbovými kamny a krbovou vložkou Jotul a vybaveny systémem rekuperace tepla s účinností až 80 %.

Světlo a vzduch tvoří klima

Množství oken přivádí do interiéru denní světlo ze všech směrů, což zlepšuje prostředí v domě a snižuje spotřebu elektřiny na osvětlení. Projektanti navrhli dimenze i umístění oken tak, aby zajistila optimální světelné podmínky v průběhu všech ročních období.

Rovnoměrný a plynulý přísun čerstvého vzduchu, čili správné provětrání, zajišťuje automaticky řízená kombinace dvou ventilačních systémů. V zimě funguje rekuperace – přivádí čerstvý vzduch zvenčí, předehřívá ho ve výměníku tepla a rozvádí do interiéru. Jakmile se venku oteplí, systém se přepne do režimu přirozeného větrání.

Fasádní a střešní okna tvoří ucelený systém řízený centrální automatikou – čidla vyhodnotí vlhkost, teplotu a koncentraci CO2 v domě a na základě těchto informací se automaticky otevírají a zavírají fasádní a střešní okna. Příjemná teplota a čerstvý vzduch jsou tak v domě stále přítomné, nikdo nemusí myslet na to, zda nezapomněl vyvětrat či naopak zavřít okno.

Fota: archiv firmy Velux

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Můj Dům.