Hlavní obsah

Malý byt zařizujte chytře

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o malometrážní byty podle developerů roste. Někdo je kupuje na investici, jiný si větší bydlení nemůže dovolit. Všichni ale řeší jedno: jak malý byt zařídit co nejlépe?

Foto: IKEA

Obývací pokoj i ložnice v jedné místnosti - spací část v patře.

Článek

Máme-li k dispozici malometrážní prostor (1+kk o 30 m2; 2+kk do 45 m2, 3+kk o 65 m2), stojí za úvahu, zda se nevyplatí investovat do vybavení šetřícího každý centimetr - např. do vestavěných skříní vysokých až ke stropu, v garsonkách do oddělení prostoru příčkou nebo posuvnými dveřmi. Ve staré zástavbě s vysokým stropem (3,5 m) můžeme postavit i patro pro spaní.

Do malého prostoru se hodí nábytek jednoduchý, nejlépe víceúčelový a skládací, pokud možno se spoustou úložného prostoru. Při výběru takového zařízení dáváme pozor na kvalitu zpracování a případně počítáme i s vyšší cenou. Než se rozhodneme zařídit malý byt, zvážíme, jaký typ nábytku vlastně potřebujeme, kam a jaké věci chceme ukládat. A všechno důkladně přeměříme.

Konkrétní představa na papíře, nebo ve 3D

Byt si můžeme díky internetu zařídit nejprve virtuálně. Usnadní nám to plánovací programy, např. na webu firmy IKEA (s konkrétní nabídkou zařízení této značky i s finančním oceněním), ke stažení z internetu se nabízí program Room Arranger, k mání zdarma jsou programy FloorPlan 3D 10 nebo Sweet Home.

Výhodou 3D plánovačů prostoru je, že kromě půdorysu umožňují prohlédnout si budoucí místnost trojrozměrně a s výsledným pokojem otáčet, což nabízí pohled ze všech stran. Při rozvržení zařízení sáhneme do tzv. knihovny nábytku, v níž najdeme 3D modely, nebo si vytvoříme modely vlastní.

Stejnou službu nám prokáže i čtverečkovaný papír, ve správném poměru nakreslené půdorysy místností i s případnými výklenky a atypickými tvary. Z kartonu pak vystřihneme půdorysy nábytku, s nimiž můžeme po půdorysu místností posunovat podle libosti.

Obývák a pracovní kout

Využíváme rozkládací sedací soupravy (od 5500 Kč) s úložnými prostory. V případě rohové pohovky může jedna její strana předělovat místnost.

Foto: IKEA

Obýváme-li jednu místnost s vysokým stropem, vyřešíme prostor nástavbou patra. Pod schody umístíme skříňky (komoda z borovice se 6 zásuvkami za 9980 Kč) nebo zařídíme pracovní kout.

Vybíráme-li rozkládací pohovku do místnosti s funkcí obývacího pokoje i do ložnice, volíme variantu určenou k trvalému spaní (má jinak upravené a pevné sedáky a opěráky).

Foto: IKEA

Pod schody také můžeme zařídit pracovní kout (stůl za 1490 Kč; š. 142 cm, hl. 50 cm; kabelovodiče a přihrádka vzadu; nohy montovatelné napravo i nalevo).

Stolky volíme skládací, stohovatelné, na sezení pak skládací židle, kostky s úložným prostorem nebo křesla, z nichž je možné udělat lůžko.

Foto: NADOP

Nebojíme se investovat do mobilního a variabilního nábytku. Šířka 90x55 cm a 150x55 cm, výška 51,5 cm, cena 7718 Kč.

Vhodné jsou také zdravotní pytle a vaky, které podle potřeby vytvarujeme do křesla nebo pohovky. Na poličkách z tvrzeného skla na kovové tyči umístíme květiny.

Předsíň

Do malé předsíně se hodí skříně, příp. police sestavené až ke stropu, využijeme každý výklenek na závěsné skříňky. Lépe vypadá složení v jednotném stylu.

Foto: POLO NÁCHOD

Jednoduchá předsíňová stěna může být ve vstupní části obývacího pokoje. Cherry předsíň za 4547 Kč.

Vestavěné skříně vyrobené na zakázku pořídíme podle typu, materiálu a rozměru od 20 000 Kč, předsíňové šatní skříně na lehkých konstrukcích, do nichž umístíme police a plastové boxy, stojí od 2000 Kč.

Foto: IKEA

Na stěnu v chodbičce pověsíme S-háky, udrží spoustu věcí. Cena 29 Kč/5 kusů.

Od zbytku místnosti v garsonce oddělíme předsíň závěsem, případně posuvnými dveřmi. Botník volíme větratelný, s hloubkou podle majitele největšího chodidla ze všech členů rodiny.

Foto: IKEA

Obývací pokoj oddělíme od předsíňové stěny závěsem. Do šatní stěny umístíme díky košům a zásuvkám drobnosti do domácnosti.

Kuchyň

Zvolíme rohovou sedací soupravu, nebo barový a jídelní pult. Ten může předělit v jedné místnosti kuchyňskou část a obývací pokoj.

Foto: IKEA

Kuchyňská linka sahá až ke stropu. Využijeme tak celou plochu stěny. Vestavěné spotřebiče šetří místo a pracovní stůl oddělí kuchyň od zbytku místnosti.

Zaměříme se na specializovaný nábytek: kuchyňská studia nabízejí sestavy s vestavěnými spotřebiči malých rozměrů - sporáky, vestavné trouby, mikrovlnky.

Foto: STYLBATH

Drátěný program do kuchyně ušetří prostor ve skříňkách. Cena podle typu od 1500 Kč.

Skříňky opatříme zasouvacími dvířky. Ušetříte tak manipulační prostor, který byste potřebovali k otevírání klasických dvířek.

Foto: NADOP

Soklové zásuvky využívají jinak nefunkčního místa v soklu kuchyňské linky.

V rozích kuchyňské linky využíváme tzv. slepých rohů s úložnými skříňkami, v místě soklu zásuvky.

Ložnice

Funkci ložnice zastane i nastavené patro. Přístup k němu by měl být ale dobře osvětlený a bezpečný, ať po žebříku nebo schodech.

Foto: KOMI

Řešení pro jedno dítě -pracovní stolek i se skříní, vše v jedné posteli. Plocha pro matraci 200x90 cm. Cena 8420 Kč.

Ideální délka postele se počítá podle vzorce: výška osoby + min. 20 cm navíc. Standard je 200 cm. Z těchto rozměrů neslevujeme.

Foto: NADOP

Pohovku Nancy využijeme v obývacím pokoji i v ložnici, má úložný prostor. Lůžko 196x160 cm. Cena od 26 409 Kč.

Postel by neměla být úplně vmáčknutá do rohu, zejména v případě celočalouněné postele s úložným prostorem až k zemi. Nedochází tak k cirkulaci vzduchu a za nábytkem se mohou objevit i plísně.

Foto: VASCO DOORS

Posuvné dveře šetří místo při předělech rušnějších a klidných zón v malém bytě. Cena 2788 Kč.

Pro děti jsou vhodné patrové postele se zabudovaným pracovním koutkem a zásuvkami. Existují postele, které je možné přes den zaklopit do skříně.

Poličky na stěně rozšíří ukládací plochy, stejně tak zásuvky pod matracemi vyvýšené pohovky.

Koupelna

Do malé koupelny je vhodný sprchový kout (80x80 nebo 70x70 cm). Některé firmy vyrábějí i atypické kouty o rozměrech 70x90 cm, které šetří opravdu každý kousíček místa.

Foto: KOLO

Vana Elipso do malé koupelny. V rozměru 140x100 cm od 5399 Kč.

Pro zastánce vany jsou tu v minimálním rozměru 150x75 asymetrické vany (např. koncepty Ravak Avocado a BeHappy), na jejichž zúženém prostoru bývá zavěšeno umyvadlo.

Foto: IKEA

Zrcadlová skříňka s jedněmi dvířky. Rozměry š. 80 cm, hl. 21 cm, v. 64 cm. Cena 1799 Kč.

Úložná skříňka pod umyvadlem kryje sifon a zároveň tam uložíme nejdůležitější věci.

Foto: IKEA

Umyvadlová skříňka dvoudveřová, hliník. Rozměry š. 60 cm; hl. 38 cm; v. 66 cm. Cena 1840 Kč.

Nízká pračka může být pod umyvadlem místo skříňky, prostor ušetří pračka s výklopným otvíráním. Úzká pračka je řešením pro všechny, kdo preferují pračky s předním plněním, ale nedisponují dostatkem místa. Úzké pračky začínají na hloubce od 33 cm.

Foto: HYUNDAI

Snadno ovladatelná mini pračka plněná shora vypere až 2,5 kg. Rozměry v. 49 cm, š. 38 cm, h. 36 cm. Cena od 1499 Kč.

Rady a Tipy

V blízkosti vchodu do místností nestavíme vázy, stůl, židli.

Minibyt opticky zvětšíme zrcadly a světlými barvami na zdech i nábytku.

Využijeme každý výklenek pro úložné prostory. Police, skříně vedeme až ke stropu.

Do malého prostoru se hodí dveře posuvné po stěně, nebo zajíždějící do pouzdra.

Důležité rozměry

Průchody mezi nábytkem, jako jsou stolek, sedačka, měří na šířku ideálně 60 cm a víc, kolem vysokého nábytku má být odstup 90 cm.

Mezi jídelním stolem na straně bez židle a kuchyňskou linkou má být prostor pro dvě vedle sebe procházející osoby, cca 120 cm.

Reklama

Související témata:

Související články

Malý byt řešíme do posledního detailu

Garsonka nebo byt 1+1 musí zastávat hned několik funkcí: být současně ložnicí, obývacím pokojem, pracovnou a kuchyní a mít adekvátní úložné prostory. Místnost...

Výběr článků

Načítám