Hlavní obsah

Štíhlý dům se sluneční lázní představuje ideální domov pro mladé manžele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při stavbě rodinného domu musí člověk udělat řadu kompromisů. Ten první ho možná čeká už při výběru typu stavby, protože někdy se nám vysněný dům na pozemek prostě nevejde. Většinou totiž vybíráme parcelu v době, kdy ani netušíme, jaký dům chceme. Ještě že je nabídka typových domů tak široká!

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.dumabyt.cz

Na hlavní obytnou část, která má typický tradiční tvar českého venkovského stavení, navazuje přistavěná garáž ve stejném duchu, jen s nižší výškou stropu a menším sklonem střechy.

Článek

Mladí manželé ze severu Čech byli zvyklí žít v panelovém bytě. Když se ve městě začalo s novou výstavbou, šli se podívat jen tak ze zvědavosti. Lokalita se jim ale natolik zalíbila, že se rozhodli stavět, a zakoupili pozemek. Od začátku měli poměrně jasnou představu o tom, jak by měl jejich rodinný dům vypadat. Nic přehnaně zdobného ani okázalého, chtěli zajímavé, čisté a jednoduché řešení.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.dumabyt.cz

Čistý a jednoduchý architektonický výraz se pojí s hladkou fasádou, jíž dominuje pás režného zdiva a velká prosklená plocha.

Zděný dům ale musel splňovat také jednu podmínku - musel být štíhlý, aby neubíral z úzkého obdélníkového pozemku, a zbylo tak místo na zeleň kolem. Při prohlížení katalogů se manželé shodli na domě Domino z nabídky projektů společnosti G Servis CZ, který splňoval jejich představy i potřeby.

Je to středně velký rodinný zděný dům s obytným podkrovím, s klasickou sedlovou střechou a s předsazenou garáží. Jedinou ozdobu tvoří cihlový obklad, který opticky rozděluje bílou plochu fasády.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.dumabyt.cz

Čistý a jednoduchý architektonický výraz se pojí s hladkou fasádou, jíž dominuje pás režného zdiva a velká prosklená plocha.

Přijali jsme pozvání majitelky a šli se podívat dovnitř. V malé předsíňce naproti vstupním dveřím nás hned zaujala velká vestavěná skříň. V sousední komoře je dost místa na technické zázemí. Obytnou část tvoří velká, prostorná místnost, naproti dveřím se točí dřevěné schodiště do podkroví.

Celkově působí interiér velmi vzdušným a subtilním dojmem. Denní světlo sem proudí skrz širokou prosklenou stěnu vedoucí na dřevěnou terasu. Do společného obytného prostoru se vešel i pracovní kout, za ním je otevřený průchod do nevelké kuchyně. Kuchyňská linka zhotovená na míru je umístěna po obou stranách obdélníkové místnosti.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.dumabyt.cz

„Velikost místnosti jako by byla přesně vypočítaná," vysvětluje paní domu. „Ulička uprostřed kuchyně není ani příliš úzká, ani široká, ale přesně taková, abych mohla pohodlně využívat pravou i levou část linky a nemusela přitom dělat žádné zbytečné kroky navíc."

Kuchařka oceňuje také malou místnost za kuchyní, v níž jsou uskladněny potraviny a další věci. „Spíž a úložný prostor by v rodinném domě rozhodně neměly chybět."

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.dumabyt.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) obývací pokoj + jídelna 3) pracovní kout 4) kuchyň 5) spíž 6) koupelna + WC 7) terasa.

Při stoupání po schodišti na galerii do podkroví cestu prosvětluje dvojice střešních oken, která lze snadno ovládat pomocí ovládací tyče. Vlevo se nachází koupelna s vanou a WC, dále nahlížíme do dvou dětských pokojů. Oba pokoje o ploše zhruba 12 m2 jsou doslova zalité světlem, které sem vpouštějí dvojice střešních oken.

Pro zkrocení neodbytného ranního slunce jsou vybavena originálními stínicími doplňky. Prostorná ložnice rodičů zabírá celou šířku domu a je z ní výhled jižním i severním směrem. Celkově podkrovní prostor působí jako sluneční lázeň.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.dumabyt.cz

Schodiště s nerezovým zábradlím je atraktivní součástí hlavního obytného prostoru.

Tam, kde jsou paprsky vítány, mají do interiéru díky střešním oknům otevřenou cestu, tam, kde by mohly v určitou denní dobu vadit, jsou vhodným způsobem usměrněné.

Rodina je v novém zděném domě spokojená. „Všeho je tu správná míra. Úklid nezabere o moc víc času než v původním bytě, i když máme k dispozici mnohem větší prostor a díky podkrovním útulným pokojíkům také více soukromí," pochvaluje si paní domu.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.dumabyt.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2) ložnice 3, 4)dětský pokoj 5) koupelna + WC.

„Tzv. klidová zóna umístěná v patře je od hlavního obytného prostoru oddělena mnohem lépe, než se to může podařit v bytě či v přízemním domě. Bydlení je tu opravdu moc příjemné, jen ta zahrada kdyby už tak chtěla vzrůst!"

Technické údaje

Zastavěná plocha 76 m²

Užitná plocha 116,3 m²

Konstrukce betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, dřevěný krov, střešní krytina Bramac, okna plastová s izolačními dvojskly, střešní okna VELUX

Vytápění ústřední, podlahové konvektory a radiátory, krb s krbovou vložkou

Odhadovaná cena stavby 2 500 000 Kč

Michaela Lízalová, www.dumabyt.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám