Hlavní obsah

Než se sejdeme u prostřeného svátečního stolu

Právo, Gisela Růžičková

Není lepší příležitost než o Vánocích, kdy se soustředit na eleganci a krásu. Zvláště v tomto čase umocní požitek z jídla svátečně prostřený stůl, k němuž patří ubrus, jídelní servis, sklenice, příbory, dekorace a květiny.

Foto: ZEPTER

Jídelní servis z řady Royal Gold v barvě bordeauxské červené je ztvárněním luxusu a vznešenosti. Servis je lemován dvěma zlatými pásy na široké bílé ploše ohraničené jemnými profily.

Článek

Každý má rád určitý styl. V letošním roce vládne v prostírání několik trendů: styl romantický, kombinace moderního a retro stylu a také styl přírodní. Ke klasickému bílému servisu použijeme ubrus s vánočními motivy.

Foto: SIA

Romantický styl představuje jídelní servis v bílé barvě s něžným dekorem stříbrných puntíků doplněný jemným sklem na víno a vodu. Hřejivou atmosféru dokreslují skleněné svícny, umístěné na prostřeném stole.

Jsou-li servis a doplňky barevné, hodí se bílý nebo smetanový ubrus. Všechny doplňky by měly být v jednotném stylu, barvě i materiálu. Slavnostní vzhled stolu umocní řezaná květina, adventní věnec nebo svícen.

Foto: TCHIBO

Bílý porcelán v kontrastu k tmavšímu ubrusu bude působit vždy slavnostně a navíc na něm vynikne slavnostní menu.

Základní pravidla stolování

Sklenice na nápoje patří na pravou stranu. Nejblíže k talíři bude ta, kterou si připíjíme jako první. Vodu, minerálku, ovocné šťávy a pivo podáváme v rovných vyšších sklenkách.

Foto: SIA

Přírodní styl perfektně vystihuje jednoduchý dřevěný stůl, prostřený porcelánovým jídelním servisem v základní bílé barvě s folklórními motivy v béžovém provedení. Útulnost a pocit pohody zajistí zapálené svíčky v modré barvě a krásná dřevěná váza.

Na vinné a ovocné střiky se hodí rovné vyšší odlivky. Bílá vína servírujeme v menších sklenkách tulipánovitého tvaru s otevřeným hrdlem na delší nožce. Červená vína naléváme do větších vinných sklenek tulipánovitého tvaru nahoře trochu zúžených.

Foto: SIA

Většina slavnostních hostin začíná lehkým aperitivem, který nabudí chuť k jídlu.

Pro sekt se hodí vysoký štíhlý kalich, jehož zúžené dno povzbuzuje vznik bublinek, ale i široké ploché sklenky, které se naplňují jen do jedné třetiny. Koňak a jemné destiláty vyžadují uzavřený tvar umožňující zahřátí tekutiny dlaněmi.

Foto: POTTEN A PANNEN

Bílý ubrus, na němž se vyjímá servis laděný do béžova a dekorace v červené barvě. Vše doplňuje nádobí Staub, kombinující moderní technologie, tradiční postupy i současné trendy.

Vodku a pálenku pijeme z malých odlivek, stejně jako likéry. Aperitivy chutnají z plochých sklenek na nožkách nebo z širších vinných skleniček.

Foto: SIA

Prostírání a správně založený příbor jsou podmínkou správného stolování.

U příborů tvoří základ nůž, vidlička, lžíce a malá lžička. Příbory založíme v takovém pořadí, v jakém půjdou jednotlivé chody. Na Štědrý den využijeme i velkou vidlici a lžíci na salát — často bývají celé ze skla, porcelánu nebo nerezu. Připravíme také dezertní příbor na předkrmy a moučníky.

Foto: SIA

Kombinaci moderního a retro stylu přesně vystihuje skleněný kulatý stůl doplněný čalouněnými křesílky. Bílý jídelní servis s dekorem stříbrných kruhů perfektně ladí s nápojovým sklem v jemné kouřové barvě, které umocní sváteční náladu.

S tradičním kaprem na našich stolech se stal nezbytností i rybí příbor. V krajním případě ho nahradíme dvěma vidličkami. Na stole by neměly chybět svíčky, svícny, podnosy či servírovací mísy ani misky na vánoční cukroví.

Foto: HKK

Celkový dojem stolování doplňuje nádherné květinové aranžmá z bílých a zelenkavých květin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám