Hlavní obsah

Děti v jednom pokoji potřebují soukromí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrají si spolu, ale za chvíli nemohou jeden druhého vystát. Sourozenci, kteří obývají jeden dětský pokoj, by měli mít každý svůj prostor.

Foto: IKEA

Každý ze sourozenců ocení trochu soukromí. Někdy stačí místnost rozdělit závěsem.

Článek

Určitá pravidla respektujeme zejména tehdy, kdy sdílejí dětský pokoj dospívající děti opačného pohlaví. V malých místnostech nezbývá než rozestavět postele k protilehlým stěnám a pracovní stoly dát k oknu. Obvykle se režimy staršího a mladšího sourozence liší, takže se vzájemně při psaní úkolů a učení neruší.

Foto: MEBLAR

Sestava Komi A z laminované dřevotřísky pro dvě holčičky zahrnuje i patrové lůžko. Nábytek pokrývá dekorativní fólie, síla desek od 16 do 18 mm. Cena sestavy od 13 000 Kč.

Dělení, nebo sladění

Ve větších pokojích se jako řešení nabízí rozdělení pokoje podle jeho dispozic. Ideální je větší místnost (šířka jednoho pokoje v rozděleném prostoru má být aspoň 2,5 m, plocha 8 m2), která má nejméně dvě okna a nejlépe i dva vstupy. Pak není problém přepažit místnost příčkou ze sádrokartonu nebo ze dřeva, někdy postačí japonská stěna či konzole se závěsem, který děti zatáhnou a roztáhnou podle potřeby.

Foto: OURBABY

Dvojlůžko Jakub se skládá ze základní a vysunovací postele. Každému ze sourozenců patří jedna zásuvka. Rozměry: délka 188 cm; šířka 87 cm; výška 80 cm. Vrchní matrace 180x80 cm, spodní 172x80 cm. Cena od 6790 Kč.

Funkci mobilní dělicí příčky zastane i obyčejný paraván (výhodou je možnost odlišného potisku po stranách podle vkusu dětí), knihovna, policová stěna apod. V případě jednoho vstupu do pokoje se musí jeden za sourozenců smířit s tím, že jeho prostor bude průchozí – čí, to určí vzájemná dohoda nebo výsledek losování.

Foto: IKEA

Prodloužitelnou postel užije dítě mnohem déle. Min. délka: 138 cm; max. délka: 208 cm; šířka: 90 cm. Cena 3490 Kč.

Jestliže pokoj nemůžeme z různých důvodů přepažit, nastává problém. Každý sourozenec má často úplně jiný vkus, ať už jde o barvy, materiály, zařízení. Výmalbu stěn proto volíme neutrální (lehká šedá, vanilková, bílá).

Foto: KIKA

Praktické patrové lůžko do tvaru L umožňuje volný přístup k postelím. Postel od 12 298 Kč.

Protilehlé části pokoje zařídíme podle vkusu sourozenců. Ideální je, když se děti dohodnou na vyvýšených palandách, pod nimiž může zároveň být pracovní kout. Prostor každého z nich můžeme oddělit opticky tapetami nebo kusovým kobercem.

Vybavení podle potřeb

Některé z dětí uvítají spíše boxy a zásuvkové systémy, do nichž hračky snadno uklidí, jiné si potrpí na skříň a police. Necháme své potomky, aby si sami rozhodli, do čeho si osobní věci uloží, jejich představy korigujeme podle finančních možností.

Foto: IKEA

Pro uložení věcí ocení zejména kluci věšák (499 Kč) a nástěnné háčky (49 Kč/kus).

U dětí předškolního věku se určitě osvědčí stojací věšáky a háčky na stěnách, veselé kapsáře. Na trhu s nábytkem jsou k dostání tzv. rostoucí židle, stoly i nastavitelné postele, které vydrží dítěti několik let až do dospělosti.

Foto: DGM ART

Vtipný kapsář/roleta zakrývá obsah policové skříně a zároveň slouží k uložení věcí. Roletu zavěsíme na okno či dveře, do prostoru jako paraván. Rozměry (š/v) 67x130 cm. Cena 1250 Kč.

Pracovní stůl má nastavitelné nohy stolu pro výšku desky 55 až 82 cm, židle nastavitelnou výšku sedáku, zadního opěradla, hloubky sedu.

Foto: KIKA

Dětské sedací vaky ze 100% bavlny, výplň z kuliček, velikost 46x46x46 cm. Cena 1290 Kč.

Postele jsou opatřeny vysouvací částí, která zvětší úložnou plochu. Existují také dvoupatrové postele, které lze později rozložit na jednolůžka. Praktické jsou dvoupatrové postele nad sebou uspořádané do tvaru písmene L. Lůžka se částečně překrývají, k postelím je lepší přístup, volné místo lze využít pro pracovní stůl. U postelí se vyplatí investovat do kvality, nikdy nešetříme na matracích!

Foto: IKEA

Do pořadačů (129 Kč/2 kusy) a krabic (249 Kč/2 kusy) se vejde spousta věcí, výsledek přitom působí úhledně.

Je chybou dávat do dětského pokoje stará rozkládací křesla. Raději volíme pro sezení a povalování zdravotní snadno přemístitelné vaky. Na podlahu do dětského pokoje položíme teplé marmoleum nebo korek, případně pro starší děti je pak vhodný koberec s krátkým vlasem.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobrá postel rozhodne o kvalitě spánku

V posteli trávíme asi třetinu života, její výběr nesmíme podcenit a nákup kvalitního lůžka si důkladně rozmyslíme. Hlavním parametrem by mělo být pohodlí...

Výběr článků

Načítám