Hlavní obsah

Vila Benešových v Řícmanicích má originální brutalistické rysy

Novinky, text: Jan Sedlák, editace: tnk

Vila Olgy a Bedřicha Benešových byla ve své době jednou z nejmodernějších staveb evropské architektury a i dnes jí nelze upřít aktuálnost. Její originální řešení by určitě nevyhovovalo každému, ale rozhodně stojí za pozornost.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Stavba s adresou: Komenského 195/167, Řícmanice

Článek

Autoři vily Vladimír Beneš a Antonín Kurial studovali na Odboru architektury a pozemního stavitelství České vysoké školy technické v Brně a před válkou sdíleli společný ateliér.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Interiér vily byl zařízen s ohledem na rozměrná pásová okna.

V roce 1936 dorazil Beneš jako stipendista do Paříže a stal se kresličem v legendárním ateliéru slavného architekta Le Corbusiera v rue de Sevres. Velikost a dispozici vily přizpůsobil Beneš tomu, aby objekt mohli společně obývat jeho bratr s ženou, dvě svobodné sestry Anna a Marie a on sám.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Rozměrné schodiště vede na menší balkon.

Manželům vyhradil celé patro, přízemí rozdělil na čtyři jednotky. Z jedné vytvořil průchod a dvě postranní sloužily sestrám, přičemž zbývající ponechal sobě.

Patro zpřístupnil venkovním dvouramenným schodištěm na zahradní straně, které rámuje betonový panel, vysunutý daleko před fasádu a spojený s ní masivní betonovou stříškou.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Architekt využil i kdysi velmi moderní luxfery. Ty se dnes opět vracejí do módy.

Atypické architektonické řešení umožnilo užití výjimečných konstrukcí, kombinujících ocel, beton a dřevo. Ocelové pilíře vysunul Beneš na vnějšek betonových zdí a do jejich kapes usadil dřevěné trámy stropů.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Architekt vsadil na originální řešení venkovních prostor.

Pomocí ocelových vzpěr mohl architekt také zavěsit balkón volně do prostoru. Řícmanická vila představovala nejzdařilejší dílo mezi realizacemi českých praktikantů u Le Corbusiera.

Nebyla inspirována jen mistrovou puristickou čistou etapou, ale zahrnula také jeho tehdy začínající brutalistickou tendenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám