Hlavní obsah

Ložní povlečení volte podle materiálu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru ložního povlečení máme tendenci upřednostnit jeho vzhled či vzory. Neméně důležitý je ale i materiál, ze kterého je vyrobené, jeho životnost a nároky na údržbu.

Foto: Á LA MAISON

Povlečení vydrží dlouho pěkné, když dodržujeme doporučení výrobce o údržbě.

Článek

Při nákupu ložního povlečení sledujeme poměr ceny a životnosti, dále možnost vyvářky a stálobarevnost. Vybíráme také podle nároků na zapínání - nevhodné knoflíky a zipy mohou povlečení při údržbě poškodit.

Foto: MATĚJOVSKÝ

Modern art je novinkou letošních Vánoc. Bílé povlečení s kontrastními geometrickými vzory se vyrábí ve dvou variantách: z jemné bavlny deluxe nebo hřejivého flanelu. Cena od 745 Kč za jednolůžko.

Raději hustší látku

Při výběru ložního povlečení nás zajímá tzv. dostava tkaniny, která udává počet osnovních a útkových nití na šířku a délku 1 cm tkaniny. Laicky řečeno: je to hustota tkaniny vyjádřená v osnově a útku.

Foto: IKEA

Povlečení Emmie Blom na jednolůžko z jemně tkaného lyocellu. Ložní prádlo je hebké, lesklé a na omak připomíná hedvábí. Cena 899 Kč.

Platí, že čím vyšší je číslo dostavy, tím hustěji je látka tkaná, a tudíž odolná. Laikovi ale stačí, když si pevnost a mačkavost látky okusí omakem. Je jasné, že jemné tkaniny nesvěříme profesionální prádelně, ale pereme na šetrném programu v pračce nebo prostě vymácháme. Vždy se řídíme pokyny výrobce na štítku, na němž se také dozvíme, z jakého materiálu povlečení je.

Druhy materiálů

Lněné a damaškové povlečení patří mezi luxusní. Damaškové povlečení se vyrábí atlasovou, keprovou či plátnovou vazbou. Jde o hustě tkanou bavlněnou látku s vytkanými vzory s hedvábným leskem.

Foto: VEBA

Damaškové povlečení z kvalitní egyptské bavlny z česaných přízí. Složení 100% bavlna. Cena za dvoulůžkovou soupravu od 2650 Kč.

S povlečením ze stoprocentního lnu spojuje damašek vysoká životnost a historická tradice používání v ložnicích. Při kvalitním zpracování se současné lněné povlečení přibližuje pevností a měkkostí damašku, který je mnohem dražší. Len žehlíme na vyšších teplotách žehličky, prát ho můžeme do 95 °C. Po prvním praní se může trochu srazit a mačká se.

Foto: MATĚJOVSKÝ

Spiral Bordo představuje jemnou, avšak rafinovanou hru barev. Bordó zahřeje, modrá a bílá zchladí. Materiál: bavlna de luxe a flanel. Cena od 745 Kč za jednolůžko.

Froté povlečení je charakteristické smyčkovou tkaninou, která se u méně kvalitních výrobků uvolňuje a z textilie pak trčí nitě. Froté se dobře udržuje, pereme i na 60 °C.

Foto: IKEA

Povlečení na dvoulůžko v barvách červená a bílá je vyrobeno ze směsi bavlna/lyocell. Na dotek hebké povlečení absorbuje a odvádí vlhkost. Cena 899 Kč.

Bavlněné povlečení je odolné a příjemné na dotek. Pereme do 60 °C, a aby v ložnici dobře vypadalo, musíme ho žehlit nebo alespoň přehladit rukou.

Z bavlny je vyrobené i krepové povlečení, které vyřešilo problém mačkavosti. Pro krep je totiž charakteristická střídavě hladká a zvrásněná tkanina.

To nemusí být někomu příjemné na dotek, proto existuje také hebké flanelové povlečení. Umí zahřát a nemusí se žehlit, odolává pomačkání.

Z výběrové bavlny nebo mako bavlny je tzv. jersey povlečení. Tento měkký, prodyšný a savý materiál je vhodný i do sušiček.

Foto: MATĚJOVSKÝ

Teplé tóny zlatavě hnědé a slonové kosti dotvoří dokonalou iluzi safari. Takové je povlečení Elizabeth, ke kterému lze pořídit přehoz na postel. Materiál: bavlna de luxe. Cena od 745 Kč za jednolůžko.

Saténové povlečení z polyesteru je chladivé, klouzavé a elektrizuje. Díky svému lesklému vzhledu navozuje dojem luxusu. Bavlněný satén je hřejivější a příjemnější na dotek. Tzv. mako satén vznikl upravením postupu při tkaní. Je pro něj typický vysoký lesk a zároveň odolnost.

Foto: IKEA

Palmlilja povlaky mají skryté zapínání a udrží přikrývku na místě. Cena 799 Kč.

Aby dlouho vydrželo
Před prvním použitím nové povlečení vypereme podle doporučení výrobce.
Chráníme vlákno tím, že povlečení ždímáme na maximálně 700 otáček.
Povlečení z bavlněného saténu pereme naruby.
Barevné froté povlečení nepereme s věcmi světlé barvy, mohly by se zabarvit.
Vyvařovat můžeme již z výroby vysrážené výrobky z nebarvené bavlny a lnu. Barevné materiály jsou obecně na teplotu citlivější než bílé. To platí i v případě žehlení nebo sušení výrobku.

Dostava tkaniny

Dostava tkaniny udává počet osnovních a útkových nití na šířku a délku 1 cm tkaniny. Označuje se zlomkem, v němž čitatel udává počet nití osnovních a jmenovatel útkových.

Pro některé druhy tkanin se používá určitá výše a kombinace dostavy, které mnozí odborníci považují za mezinárodní standardy. Např.: denim 25,5/16,5; kaliko 22/17; košilový popelín 50/26.

Druhy vláken

Přírodní vlákna: bavlna, vlna, len, pravé přírodní hedvábí, angora, mohér.

Chemická a syntetická vlákna: viskóza, polyester, akryl, polyamid, polypropylen, polyuretan, elastin.

Reklama

Související témata:

Související články

Povlečení našlo inspiraci v podzimních tónech

Když venku zavládne chladnější a pošmourné období roku, neexistuje nic lepšího, než se zachumlat do povlečení s uklidňujícími přírodními motivy. Právě takové...

Výběr článků

Načítám