Hlavní obsah

Advent, křehký čas očekávání

Právo, Hana Šmidrkalová

Ke krásným a oblíbeným symbolům vánočních svátků patří adventní věnce. Poprvé se objevily ve třicátých letech 19. století v Hamburku. Od té doby se staly neodmyslitelnou vánoční dekorací. Nechte se inspirovat! Designér Pavel Hruška při jejich tvorbě vycházel z přírodních materiálů, které jsou pro většinu z nás snadno dostupné.

Foto: Petr Horník, Právo

Zelený věnec s jablíčky

Článek

Hvězdné nebe

Použité materiály: Zerav (thuja), slámový základ, šišky z borovice vejmutovky, pecky z meruněk, skleněné ozdoby, rosa multiflora (minišípky), vyšívané hvězdičky, pedikové proutky pro dotvoření atmosféry vesmíru.

Foto: Petr Horník, Právo

Hvězdné nebe

Zelený věnec s jablíčky

Slámový základ je obalený stuhou (nebo látkou) a jedlovými větvičkami, na dekoraci jsou dále použity skořápky z vlašských ořechů, exotický plod magnolie, obaly plodů z lunária, stvoly z okrasných trav. Kompozice je postříkaná lepidlem a posypaná glitry. Dominují svíčky v podobě zelených jablíček.

V červeném tónu

Slámový kruhový základ je zahalený jedlovými větvičkami. Dekoraci zdobí jablečné křížaly, svíčky jsou olemovány jemnými proužky grepových slupek. Zvláštním prvkem aranžmá je vysušený, nabarvený a na plátky nakrájený plod indické okurky (tzv. Lufy). Dekoraci doplňují filcové hvězdičky.

Foto: Petr Horník, Právo

V červeném tónu

Vítací věnec v rustikálním stylu

Tento věnec můžete zavěsit na dveře, nebo jej doplňte čtyřmi svíčkami a poslouží na stole jako jedinečná dekorace adventního času. Použitý materiál je shodný jako u věnce Hvězdné nebe.

Foto: Petr Horník, Právo

Vítací věnec

Stříbrné aranžmá

Věnec vytvořený ze slámového základu, jedlových větviček, skořápek z vlašských oříšků, vybělených prutů kroucené vrby, kousků perletě, skleněných ozdob, to vše posypané třpytivými glitry.

Foto: Petr Horník, Právo

Stříbrné aranžmá

Vánoční stromek trochu jinak

Jestliže se nechcete zabývat v předvečer Vánoc nákupem a strojením stromečku, může vám stromeček nahradit toto hezké aranžmá. Potřebujete obrácený květináč a králičí pletivo, které na květináč smotáte do jehlanu. Pletivo pokryjete mechem. Mech buď přilepíte lepidlem ve spreji, nebo ovážete slabým vázacím drátkem. Ozdobíte lístky prothea (lze nahradit stuhou ostříhanou zubatými nůžkami či podobně upravenými dubovými listy).

Foto: Petr Horník, Právo

Vánoční jehlan pak dozdobíte obaly plodů lunária, byly použity pecky z meruněk a drobné dekorativní prvky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám