Hlavní obsah

Miminku vždy dopřejte novou matraci

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé děti stráví v postýlce velkou část dne. Kvalita postýlky a matrace má být prioritou každé maminky. Základní požadavky jsou jasné: bezpečnost, hygienická nezávadnost a praktičnost s ohledem do budoucna.

Foto: ČÁP A VRÁNA

Dětská postýlka Tuula je vyrobena částečně z masivního dřeva a MDF desky. Velikost 140x70 cm, tři možnosti polohování.

Článek

S příchodem miminka se hodně změní, mimo jiné i vybavení naší domácnosti. Nutným kouskem je malá postýlka s matrací. Přijdou logické otázky: Z jakého materiálu má postýlka být, jaké velikosti, čím má být vybavena, co má „umět“?

S matrací je to podobné, ale v jednom se od postýlky liší: vždy musí být nová, nepoužitá, zatímco dobrou postýlku seženeme klidně i z druhé ruky.

Matrace

Výběr matrace často rodiče bohužel podceňují, někdy použijí i starou proleženinu. A to je špatně. Dítě roste, potřebuje kvalitní podložku. Jak ji poznáme?

Foto: ČÁP A VRÁNA

Matraci do postýlky pořizujeme vždy novou, nepoužitou. Mezi levnější patří pěnová, která je snadno pratelná.

Jednoduchá orientace je podle ceny - zajímáme se o ty, které lze koupit cca za 1000 Kč, levnější raději nepořizujeme. Skutečně kvalitní matraci ale budeme mít v cenovém rozmezí 2000 - 3000 Kč.

Foto: ČÁP A VRÁNA

Nepropustná podložka, kterou položíme na matraci, je praktickým doplňkem, který hodně pomůže.

Důležité je pořizovat výrobek u specializované firmy, která má pestřejší nabídku a dokáže poradit. Zajímá nás, zda je matrace dostatečně tvrdá, její výška, zda je oboustranná (lze ji pravidelně otáčet) a snadno udržovatelná (je celopratelná).

Matrace pěnové jsou levnější a mají pratelný svrchní díl.

Antialergenní matrace mají obal ze dvou vrstev, z jedné strany jsou tvrdší, z druhé měkčí (můžeme je otáčet podle toho, jak dítě roste). Takovou matraci lze vyprat, svléci a v případě nutnosti celou osprchovat a nechat řádně oschnout.

Foto: ČÁP A VRÁNA

Antialergenní dětská matrace je skutečná kvalita. Má tvrdší a měkčí část, lze ji podle potřeby otáčet, v případě potřeby vyprat, osprchovat.

Rošty

Rošty v posteli musí vždy větrat a být dokonale prodyšné. Nejlepší jsou lamelové. Pamatujme na dobrou cirkulaci vzduchu pod postelí: nikdy nezakrýváme spodní část postele, nestrkáme pod postel zásuvky, krabice.

Větší postýlka se vyplatí

Malé kolébky na kolečkách jsou sice praktické, protože s námi cestují po bytě, ale miminko z nich brzy vyroste. Stejně tak klasická velikost postýlky 120x60 cm nemusí být úplně ideální. Dětem vydrží zhruba do dvou let, obvykle tyto postele mají stahovací bočnice s pojistkou, kterou i roční dítě hravě ovládá.

Foto: ČÁP A VRÁNA

Postýlka Jelka potřebuje matraci o velikosti 140x70 cm, lze ji přestavět na větší nebo přímo na dětskou pohovku. Má tři odnímatelné příčky.

Praktičtější je postýlka o velikosti 140x70 cm, která dítěti déle vydrží, lze ji polohovat do tří výšek. Takto velké postýlky už nemají stahovací bočnice, ale vytahovací tyčky, které si každá maminka pochvaluje.

Když je dítě starší a má přes dva roky, stačí 2-3 tyčky natrvalo vyndat. Batole při spaní rozhodně nevypadne, zároveň se ale nesnaží postýlku nebezpečně přelézat, když ví, že se do ní dostane otvorem bez cizí pomoci.

Foto: ČÁP A VRÁNA

Dřevěná postýlka Natura je vyrobena z masivního dřeva buku, ošetřená kvalitním olejem. Lze ji polohovat a přestavět na větší lůžko. Má praktické vyjímatelné tyčky.

FOTA: ČÁP A VRÁNA

Doplňky nejsou jen pro okrasu

Foto: ČÁP A VRÁNA

K postýlce lze dokoupit mantinely, které jsou připevněné po obvodu. Mají zvukově a tepelně izolovat, dělat přítmí a soukromí. Někdo si potrpí i na nebesa, ta ale příliš praktická nejsou. Starší děti je snadno strhnou, drží se v nich prach.

Povlečení do postýlky pro malé děti má být s motivy barevných zvířátek, jasně rozpoznatelných tvarů, protože v tu chvíli jsou i interaktivní pomůckou: lze na nich opakovat názvy a barvy. Nevhodné jsou abstraktní tvary mdlých odstínů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám