Hlavní obsah

Architekti navrhli uprostřed města dům pokrytý rostlinami s bazénem na terase

Novinky, tnk

V hlavním městě Portugalska architekti navrhli působivý dům, který rozhodně nemá rozměry luxusních sídel, ale zato nabízí svým obyvatelům perfektní relaxační zóny.

Foto: Fernando Guerra

Architekti uplatnili maximum přírodních prvků a z domu vytvořili relaxační oázu ve městě.

Článek

Stavbu s příznačným názvem "Stromový dům" navrhli Luís Rebelo de Andrade, Tiago Rebelo de Andrade a Manuel Cachão Tojal. Tento úzký městský dům v Lisabonu v Travessa do patrocínio má rostliny po celé fasádě a také bazén umístěný na střeše.

Foto: Fernando Guerra

Stavba zaujme na první pohled svou fasádou, která je pokrytá rostlinami a mechovím.

Třípatrový dům byl navržen jako vertikální zahrada, na které její autoři vysázeli 25 různých středomořských druhů rostlin, včetně rozmarýnu či levandule. Celkem vysázeli cca 4500 rostlin.

Foto: Fernando Guerra

Na střeše stavby nechybí lavička určená k meditaci.

Úzký bazén se táhne po celé délce zadní terasy. Obývací pokoj a jídelna jsou umístěny ve druhém patře, tři ložnice se nachází v prvním patře a garáž a hudební zkušebna jsou v přízemí.

Foto: Fernando Guerra

Architekti zařídili stavbu velmi minimalisticky a nechali vyniknout betonovým stěnám.

Stavba má obdélníkový tvar a pokoje jsou tak poměrně úzké. Architekti se ale interiér snažili maximálně prosvětlit, díky čemuž dostal mnohem vzdušnější vzhled.

Foto: Fernando Guerra

Koupelna a toaleta v jednom je sice malá, ale elegantní.

Dům má podlahovou plochu 248 metrů čtverečních. Jednotlivá patra stavby jsou propojena rozměrnými dlouhými interiérovými schodišti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám