Hlavní obsah

Dejte šanci kovu v bytě

Právo, Karolina Černá

Představa kovového nábytku v bytě většinou vyvolává obavy z chladného a strohého dojmu. Když se to s ním ale v interiéru nepřežene, případně se zkombinuje s jinými materiály (dřevo, sklo), studeně působit rozhodně nebude.

Foto: RACKOVÁ

Kovová postel Tek-1 má povrchovou úpravu z práškové černošedé barvy. V rozměru 180x210 cm za 9627 Kč.

Článek

Pokud chladný vzhled oceli nevyměníme za hřejivou měď, oceníme barvy na kov, případně jeho spojení s hřejivými detaily a materiály.

Čisté linie, ne chlad

Z kovových materiálů (hliník, chrom, ocel, nerez) se dají vyrobit ladné, křehké linie, často jsou toho důkazem i praktické kovové dekorativní předměty (spony na závěsy, kroužky na prostírání, mísy na ovoce).

Ve spojení se dřevem hnědých až zlatavých odstínů podtrhne kov krásu struktury dřeva.

Foto: HEZČÍ DOMOV

Sada dvou kovových věšáků s motivem levandule. Rozměr věšáku: 7x12cm. Cena 155 Kč.

Kovové konstrukce podpoří hebkost a jemnost textilií na ně kladených, ať jde třeba o věšák v předsíni nebo kovovou postel v ložnici.

Kovovou konstrukci stolu s průhlednou skleněnou deskou oživí barevné židle potažené měkkou kůží nebo zhotovené v měkkých liniích z plastu.

Foto: MALINA DESIGN

Stolek Loll Lounge patří do série nábytku navržené studiem e27. Nábytek získal ocenění v Interior Innovation Award 2012. Materiál: lakovaný kov 2,5 mm, velikost 630x300 mm. Cena 7520 Kč

Výhody kovu

Kovový nábytek je ve srovnání s jinými materiály zcela odolný proti poškození. Snadno se ošetřuje, předností systémů kovových polic a regálů je rychlá montáž.

Foto: KOVOBEL

Jídelní kovový stůl 120x80 cm, deska stolu – lamino světlý buk s ABS hranou, dvojité podnože o průměru 2x25 mm, z galvanického chromu. Rozměry: délka 120 cm, šířka 80 cm. Cena 6156 Kč.

Kovové (nebo v kombinaci s kovem) se vyrábějí jídelní stoly, konferenční stolky, židle, křesla, věšáky, kuchyňské, koupelnové nebo předsíňové skříňky (otevřené i zavřené). Stranou nejsou ani celé nábytkové sestavy (např. knihovny).

Foto: PULPO

Věšák Lool Tower z lakovaného kovu patří do série nábytku navržené studiem e27. Nábytek získal ocenění Interior Innovation Award 2012. U tohoto věšáku platí, že čím více pověšených kabátů a šál, tím lépe

Ve srovnání s ryze dřevěným nábytkem bývá kovový nábytek i cenově dostupnější. Kovový policový systém může nahradit část kuchyňské linky s úložnými prostory nebo nábytkovou sestavu v obývacím pokoji.

Péče o kov

Díky moderním technologiím není problém oživit kovový nábytek a doplňky barvami, které dlouho vydrží a kovu prospějí.

Foto: STOKLASA

Nerezový držák na ubrus – udrží ubrus na stole doma i na terase. Lze použít na stoly do šířky desky 35 mm. Rozměr 20x50x60 mm. Sada 4 kusů za 146 Kč.

Kov má tendenci korodovat, zejména v případě zahradního nábytku. Korozi částečně odstraníme mechanicky (hrubším smirkovým papírem, ručním či rotačním drátěným kartáčem), pak použijeme odrezovače.

Silně zrezivělý povrch je dobré očistit ocelovým kartáčem, případně odrezovačem. Staré nátěry je možné rovněž nahřát horkovzdušnou pistolí a odstranit je špachtlí. Následně povrch ošetříme nátěrovou hmotou.

Foto: MALINA DESIGN

Odkládací stolek Trio je pro ty, co si potrpí na třídění věcí. Stolek navrhl designér Julian Appelius. Odkládací plocha 36 cm, výška 48,5 cm, lakovaný kov o síle 1,5 mm. Cena 6950 Kč.

Existují také barvy, které se aplikují přímo na zrezivělé povrchy, ovšem vždy po částečném mechanickém odstranění rzi.

Nové kovové předměty před nánosem nátěrových hmot stačí očistit a odmastit.

Foto: DESIGN PLANET

Exkluzivní jídelní židle Xenia v elegantním minimalistickém designu na pérové konstrukci. Sedák a opěrák židle jsou potažené snadno omyvatelnou syntetickou kůží a kovová podnož je chromovaná. Cena 14 290 Kč za set.

Nanášení barvy

Na suchý povrch naneseme základní barvu, vrchní barvy nebo zvolíme variantu nátěrových hmot dva v jednom. Jednotlivé vrstvy necháme vždy dokonale zaschnout. U vnitřních nátěrů postačí jeden základní a jeden až dva vrchní nátěry. U venkovních nátěrů se vyplatí natírat základní i vrchní barvou dvě vrstvy.

Nejlepších výsledků dosáhneme, provedeme-li nástřik barvy stříkací pistolí. Spotřeba barvy je ale ve srovnání se štětcem podstatně větší. Uspokojivých výsledků dosáhneme i s válečkem.

Foto: MALINA DESIGN

Kov nemusí být vůbec chladný. Dokazuje to odkládací stolek Q-Table z oceli (tl. 2 mm). Rozměry: 500x500 mm, výška 600 mm. Design Peter and Beverly. Cena 6900 Kč.

Při natírání nekombinujeme syntetické a vodou ředitelné barvy. Ideální teplota pro natírání je mezi 15 a 25 °C.

Zvláštní nátěrový postup vyžadují měď, hliník, pozink. Pozinkované povrchy kladou větší nároky na přilnavost nátěrových hmot, a proto je dobré nechat si doporučit přímo od výrobce konkrétní typ barvy.

Foto: BALVI

Kovový lakovaný stojan na deštníky. Cena 1495 Kč.

Jestliže má mít nátěr zvýšenou odolnost proti vysokým teplotám, zvolíme žáruvzdornou nátěrovou hmotu.

Foto: MALINA DESIGN

Stolní lampa Bendino, design Martin Konrad Gloeckle. Materiál ocel 1,5 mm, rozměr výška 250 mm, základna o průměru 185 mm. Cena 1950 Kč.

Rady a tipy
Pokud je kovový povrch již jednou natřený barvou na kov, naneseme na malý kousek kovového materiálu barvu, kterou necháme alespoň hodinu zaschnout. Když se neobjeví nepříznivé reakce, v nátěru pokračujeme.
Antikorozní barvy jsou speciální barvy k nátěrům předmětů náchylných ke korozi. Rez se pak chemicky váže přímo na barvu. Nalezneme je v základním provedení i jako jednovrstvou barvu, kterou lze použít pro základní i vrchní nátěr.
Reaktivní barvy se používají k nátěru nezoxidovaných pozinkovaných okapů a plechových krytin, na kterých běžné nátěry nedrží. Tyto barvy se vyrábějí jako syntetické i vodou ředitelné. Některé druhy lze použít také k nátěrům zoxidovaného pozinkovaného plechu a lehkých kovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám