Hlavní obsah

Moderní byt v pražském Karlíně elegantně kombinuje drahé s levným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlín je jedna z rychle se rozvíjejících čtvrtí v Praze. Dostatek volných prostor pro novou výstavbu v lokalitě navazující na centrum neunikl pozornosti developerů, a tak zde vzniká mnoho luxusních bytových projektů. V jednom z nich se nedávno zabydlela Martina (32), která po návratu z Londýna svou rodnou čtvrť málem nepoznala.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň v minimalistickém stylu byla součástí vybavení bytu. Právě vkusné a kvalitní řešení novostavby majitelku přesvědčilo o tom, že do bytu stojí za to investovat, i když v budoucnosti plánuje koupi většího bytu, vhodnějšího pro rodinu s dětmi.

Článek

Z Karlína se pomalu stává součást centra města. Je tady mnoho možností kulturního vyžití, nové restaurace, obchody… To je to, co vás sem přivedlo?

Ne tak úplně. Vyrůstala jsem tady, s rodiči jsme bydleli pár bloků odtud až do mých třinácti let, než jsme se odstěhovali do Plzně kvůli zaměstnání mého otce. Vzpomínky na dětství bývají většinou hezké a ty moje jsou spojeny právě s Karlínem. Přesto by mě nenapadlo, že tady jednou budu opět žít. Po ukončení střední školy jsem odjela do Londýna, který mě nadchl, a já byla rozhodnutá tam zůstat natrvalo.

Co změnilo vaše plány?

I když jsem tam po náročných začátcích měla v posledních letech dobře placené zaměstnání, a brzy i nové známé a přátele, v osobním životě jsem nenašla to, co jsem hledala. Cítím, že je nejvyšší čas založit si rodinu, a to se mi tam nepodařilo.

Foto: www.modernibyt.cz

Předsíň a kuchyň dělí zeď s vestavěnými skříněmi po celé její délce. Úložné prostory jsou přístupné ze vstupní chodby, ze které se dá vejít do kuchyně také přímo od vchodových dveří.

Vrátila jste se k rodičům do Plzně a teprve potom si vybrala Prahu?

Do Plzně za rodiči jsem létala několikrát do roka, a tak jsem věděla, že už tam není téměř nikdo z mých kamarádů. Hodně jich vycestovalo do zahraničí a někteří se odstěhovali do Prahy. V Plzni je také méně pracovních příležitostí a navíc jsem si v Londýně zvykla na rychlejší životní tempo a na všechny klady velkoměsta. Mám ráda dlouhé procházky v centru, kvalitní kulturní vyžití, ale také večeře v dobrých restauracích nebo nákupy. Takže jsem ještě v Londýně začala hledat bydlení a práci v Praze.

Byl Karlín vaší prioritou?

Vůbec ne! Hledala jsem bydlení blízko centra a v novostavbě. Nechtěla jsem řešit rekonstrukci a další věci, které se vážou ke koupi bytu ve starším činžovním domě. Začala jsem sledovat developerské projekty a tento mě hned okouzlil. Luxusní vybavení, zajímavé architektonické řešení a výborná lokalita. Na takový standard jsem si zvykla v Londýně a nechtěla jsem z něj slevit.

Když jsem poprvé přijela na prohlídku, byla jsem překvapená, jak Karlín vypadá. Samozřejmě mi bylo jasné, že se za ty roky muselo mnoho změnit, ale nečekala jsem, že se z Karlína stává opravdu prestižní a vyhledávaná čtvrť. Pořád tady mám co objevovat. Jen v této ulici je mnoho obchodů a restaurací, což je sice trochu nebezpečné pro mou peněženku, ale zároveň je velmi pohodlné, že je zde vše pohromadě.

Hlavně od začátku cítím, že sem patřím a že jsem tady doma. Je zvláštní, že mě sem osud zavedl zpátky po tolika letech.

Foto: www.modernibyt.cz

V obývacím pokoji převládají přírodní odstíny a organické tvary i vzory. Prostor oživují barvy na doplňcích a textiliích. Moderní nábytek značky Vitra Martina brzy doplní drobnostmi v anglickém stylu, kterými chce interiér zútulnit.

Pomáhal vám někdo se zařizováním bytu? Vidím tady hodně drahé kousky nábytku, ale i několik cenově dostupnějších…

Kombinovat dražší s levnějším jsem se naučila v zahraničí. Dělám to tak i u módy. Vybírám si podle toho, co se mi líbí, ne podle značky. Ale samozřejmě jsou věci, u kterých je kvalita tou základní hodnotou, a nevadí mi si za ni připlatit. Byt jsem zařizovala sama a vzhledem k tomu, že v blízkém okolí je několik showroomů výrobců designového nábytku, nebylo to těžké. Některé značky jsem již znala, ale nová pro mě byla například Vitra, která je hned naproti přes ulici. Základ jsem vybrala právě u tohoto prodejce.

V přízemí domu bude brzy otevřen také showroom s nábytkem z celého světa v anglickém stylu. Nedávno jsem měla možnost prohlédnout si katalogy prodejce a vybrala jsem si několik dalších kousků nábytku, které mi budou připomínat Londýn. Mám ráda kontrasty, a tak se těším, jak na pozadí moderní Vitry vynikne zdobnější klasický design.

Textil a ostatní doplňky mám většinou z IKEA. Kuchyňská linka, vestavěné skříně a koupelna i toaleta již byly hotové a hlavně přesně podle mého vkusu, nic bych neměnila. Zařizování tedy nebylo náročné a to je právě jeden z důvodů, proč jsem chtěla byt v novostavbě…

Foto: www.modernibyt.cz

Velmi efektně působí světlo zabudované do podhledů, které nechybí ani v koupelně. Převládající dlažba je zde doplněna světlou mozaikou, ta prostor opticky zvětšuje.

Tento projekt byl dokončen teprve nedávno. Už znáte své sousedy?

Neznám. Ještě ani nejsou všechny byty obsazeny. Část prostor také bude sloužit pro administrativní účely, takže rozhodně nepůjde o typické rezidenční bydlení, kde se všichni znají, a to mi také vyhovuje. Na určitou anonymitu jsem zvyklá a oceňuji ji. Další výhodou projektu je výborně fungující recepce. Standardem je objednávání letenek, zajišťování taxi, úklid a jiné služby.

Zmínila jste se o tom, že byste ráda založila rodinu. Tento byt je krásný a na ideálním místě, ale pro rodinu příliš malý. Nepřemýšlela jste o tom, že byste s ohledem na budoucnost investovala do většího bytu?

O tom jsem sice přemýšlela, ale došla jsem k závěru, že ještě není vhodná doba. V Praze teprve začínám žít a byt je dost pohodlný i pro dva. Než přijde někdo třetí, bude dost času to řešit. Tento byt považuju kromě svého domova také za výbornou investici. Nebude problém ho kdykoliv pronajmout, takže tato koupě určitě nebyla zbytečná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám