Očekáváte, že dům se nachází v jednom z evropských velkoměst? Chyba. Manžele se dvěma dětmi už omrzel městský cvrkot a odstěhovali se do chráněné krajinné oblasti.

Jaký byl hlavní důvod stěhování mimo město?

Museli jsme k tomu postupně dozrát. Povedlo se. Dozráli jsme. Navíc mám k tomuto místu citový vztah, vyrůstal jsem tu, přesně tady stála kdysi chalupa, kam jsem s rodiči často jezdil.

Ve vstupu do domu návštěvníka uvítá červená sedací souprava od firmy Machalke a šestnáct schodů vedoucích do obytného patra. Kvůli nim nechali manželé v domě vybudovat zásobovací výtah.

Po vstupu do domu návštěvníka uvítá červená sedací souprava od firmy Machalke a šestnáct schodů vedoucích do obytného patra. Kvůli nim nechali manželé v domě vybudovat zásobovací výtah.

FOTO: www.modernibyt.cz

Nechtěli jste zrekonstruovat původní stavení?

Absolutně nevyhovovalo našim požadavkům, chtěli jsme moderní stavbu, která samozřejmě musela architektonicky zapadnout do prostředí CHKO a splňovat určité parametry, což nebyl lehký úkol.

Které?

Bylo toho opravdu hodně, za všechny vyjmenuji třeba fasádu domu, která musela být v kombinaci kámen/dřevo, sklon střechy, velikost oken, ale například i umístění kotce.

Kuchyň od firmy Brick s jídelnou je ve společenském prostoru výškově vymezena dvěma schody.

Kuchyň od firmy Brick s jídelnou je ve společenském prostoru výškově vymezena dvěma schody.

FOTO: www.modernibyt.cz

Ale k výsledku jste se nakonec dobrali, jaké byly vaše požadavky na stavbu?

Těžili jsme z toho, že už předtím jsme bydleli v domku. Tam jsme měli venkovní bazén, což se neukázalo ideální, proto jsme tady zvolili vnitřní. S tím pak vznikla myšlenka na wellness centrum, které zahrnuje parní a suchou saunu a fitness.

Atypická krbová vložka je výrazně větší vzhledem k velikosti prostoru, také sedací souprava není dimenzovaná jen pro čtyřčlennou domácnost.

Atypická krbová vložka je výrazně větší vzhledem k velikosti prostoru, také sedací souprava není dimenzovaná jen pro čtyřčlennou domácnost.

FOTO: www.modernibyt.cz

Kvůli mírné svažitosti pozemku musel být dům koncipován do dvou výškových úrovní. Vzniklo tu šestnáct schodů. Na první pohled nevýznamné, ale ti, kdo mají zkušenosti s nošením nákupů a dalších nezbytností, vědí, o čem mluvím. Proto jsme tu nechali vybudovat zásobovací výtah. Časem se nápad ukázal jako velmi dobrý.

Jak jste vybírali zařízení?

Od začátku bylo jasné, že tak objemná stavba vyžaduje pomoc architekta. Nejradši hledám mezi nejlepšími z branže. Zatímco dům navrhoval ateliér Hlaváček & Partner, interiéru se věnovali architektka Hlaváčková a architekt Folprecht z EH studia. Ti vycházeli z původní dispozice, kterou jsme i díky vizualizaci lehce poupravili.

Pracovnu z běleného dubu zdobí obraz od Terezy Holáskové.

Pracovnu z běleného dubu zdobí obraz od Terezy Holáskové.

FOTO: www.modernibyt.cz

Jak?

Do dětských pokojů nevcházelo tolik světla, jak bychom si přáli, proto tam byla přidána okna a jednu z chodeb jsem nechal zkrátit, byla příliš dlouhá. Ale to jsou opravdu jen drobnosti, v podstatě vše je dílem architektů z EH studia, kteří nám předkládali návrhy a my jsme měli konečné slovo. Bylo nutné ponechat interiéru jednotící linii, jinak bychom nedosáhli takového výsledku. Preferovali jsme zejména kvalitu a nadčasový vzhled.

Osvětlení skryli architekti do trámů, které prostupují celým interiérem.

Osvětlení skryli architekti do trámů, které prostupují celým interiérem.

FOTO: www.modernibyt.cz

Jste z výsledku překvapeni?

Co se týká interiéru, tam jsem díky architektům měl od začátku dobrý pocit, ale z čeho jsem opravdu překvapený, je inteligentní domácnost systému AMX. Všichni mě od toho zrazovali, ale po schůzkách s lidmi, kteří systém instalují, jsem získal přesvědčení, že by to mohlo fungovat. Je tu 58 km kabelů zakomponovaných do zdí, říms, kapes a podobně. A skutečně to funguje. Ovládání je tak jednoduché, že mu hned rozuměly i děti.

Do koupelny si manželé nepřáli vanu, ale prostorný sprchový kout. Bílá keramická umyvadla zasazená do světlé kamenné desky z quarelly barevně vyvažuje nábytek s dýhou ořechu.

Do koupelny si manželé nepřáli vanu, ale prostorný sprchový kout. Bílá keramická umyvadla zasazená do světlé kamenné desky z quarelly barevně vyvažují nábytek s dýhou ořechu.

FOTO: www.modernibyt.cz

Není finančně náročné provozovat tak velký dům?

Jedním z požadavků byl i ekonomický provoz, který bude šetrný také z ekologického hlediska. Zvolili jsme rekuperaci vzduchu, dvě tepelná čerpadla a vlastní studnu. Jsme na třetinových nákladech oproti standardním zdrojům.

www.modernibyt.cz