Hlavní obsah

Spisovatel Vladislav Vančura našel tvůrčí prostředí na terasách své vily

Novinky, text: Dita Dvořáková, editace: tnk

Známý český spisovatel, dramatik a režisér Vladislav Vančura vlastnil působivou vilu s minimem architektonických dekorací. Její největší chloubou jsou terasy, na kterých Vančura často vytvářel svá literární díla.

Foto: autorský tým Slavné pražské vily

Vila Vladislava Vančury s adresou: čp. 635, Praha 5, Zbraslav

Článek

Stavební parcelu na zalesněném východním úpatí kopce Havlín odkoupila rodina lékaře a spisovatele Vladislava Vančury od bývalého zbraslavského poštmistra. Už roku 1924 nakreslil první plány vily Vančurův přítel - architekt Jaromír Krejcar. Původní návrh byl stylově velmi čistý.

Foto: autorský tým Slavné pražské vily

Díky velkým oknům je interiér vily hodně prosvětlený.

Dům s plochou střechou a pásovými okny zahnutými přes nároží měl řadu teras a dlouhou pergolu. Pásová okna navenek představovala vnitřní nedělený obytný prostor. První návrh přepracoval Krejcar roku 1926, ale ani tato zjednodušená varianta neprošla schvalovacím řízením.

Foto: autorský tým Slavné pražské vily

Nákres ilustruje různost velkorysých teras.

Projekt nakonec se sporným úspěchem upravil a realizoval místní stavitel Václav Vejvoda. Po přestěhování si podle svědectví Vítězslava Nezvala Vančura stěžoval, že se v novém domě „hrozně komplikovaně žije“, kromě toho se rodina silně zadlužila. Ve vile byla umístěna i ordinace, kterou využívala pro svou lékařskou praxi Ludmila Vančurová.

Foto: autorský tým Slavné pražské vily

Autor stavby dobře využil pozemek na vyvášeném místě.

Spisovatel měl pracovnu ve druhém patře, nad vlastním bytem. Často psal i na terase, která mu umožňovala krásný výhled do vltavského údolí a na protější kopce.

Foto: autorský tým Slavné pražské vily

Terasy architekt navrhl s ohledem na působivé výhledy z pozemku.

Dne 12. května 1942 přijelo do zbraslavské vily Vladislava Vančuru zatknout gestapo. Za pár dní byl obviněn z účasti na odbojové činnosti a zastřelen. Bývalého majitele dnes připomíná socha umístěná při vstupu do zahrady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám