Hlavní obsah

Kuchyňská deska musí hodně vydržet

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní deska je extrémně zatěžovaná část kuchyňské linky. Vzhled a její barva má ladit s kuchyní, ale důležitější jsou její užitné vlastnosti: odolnost vůči nárazu, vysokým teplotám a chemickým látkám.

Foto: IKEA

Pracovní deska v kuchyni musí odolávat velké zátěži: odkládáme na ni nádobí, stříká na ni voda ze dřezu i omastek při vaření. Vybíráme proto odolný a snadno udržovatelný materiál.

Článek

Na pracovní desku odkládáme nádobí, hrnce, v její blízkosti vaříme na rozpálené plotně, při mytí na ni z dřezu odstřikuje voda. Požadavek na odolnost je tedy prvořadý. Kuchyň si pořizujeme minimálně na deset let, a jak vypadá, do velké míry ovlivňuje, v jaké kondici je pracovní deska.

Lamino

Pracovní laminátové desky patří mezi nejvíce prodávané na trhu. Nabízejí totiž dobré užitné vlastnosti a příznivou cenu. Základem je tzv. MDF deska, což je středně zahuštěný dřevovláknitý materiál, který má povrch z vysokotlakého laminátu.

Foto: KRONOSPAN

Laminátová deska v dekoru Černá má jemnou povrchovou strukturu. Hodí se do velkých prostor, protože tam má šanci vyniknout.

Desky jsou odolné vůči mechanickému nárazu i teplotám, nabízejí nepřeberné množství odstínů a imitací, takže i skvělé kombinace. Umí napodobit kámen, dřevo, prodávají se v lesklém i matném provedení, s různými strukturami. Bezvadné je, že se dobře čistí běžnými prostředky. Ale samozřejmě nejsou ve všem dokonalé. Například je nelze po odloupnutí či poškrábání dodatečně opravit.

Pozor musíme dát i na kvalitní instalaci dřezu a vodovodních baterií. Voda může být problém: když zateče do spár, laminátový povrch natrvalo zničí (nabobtná, začne se odlupovat).

Foto: KRONOSPAN

Oblíbené jsou laminátové desky různých dekorů. Novinkou je matný dekor Opál, který svými výraznými liniemi připomíná zkamenělé rostliny.

Laminátové desky se prodávají v šíři 60 cm (obvykle tloušťka 2,8 cm, 3,8 cm) a 90 cm (tl. 3,8 nebo 5 cm). Cena začíná na částce okolo 1000 Kč/bm (běžný metr) šíře 60 cm a pokračuje výše podle typu pracovní desky.

Letos dominují pracovním deskám přírodní tóny, které lze snadno kombinovat s jinými dekory. Oblíbený je dekor připomínající zkamenělé rostliny, pastelové vzory a netradiční rezavé zrnité zbarvení.

Dřevěné desky

Jsou vyráběné z masivního dřeva, používají se v tzv. nekonečném vlysu (spárovky). Obvykle jde o buk, tropické dřeviny, břízu i dub. Materiál může časem mírně patinovat na povrchu a je dobré s tímto přirozeným jevem počítat.

Foto: BAUHAUS

Masivní dřevo na pracovní desce je teplé a příjemné na omak, v kuchyni působí komfortně a útulně. Jen nesmí být v delším kontaktu s vodou.

Pracovní deska z masivního dřeva je příjemně teplá na dotek, perfektně se hodí do klasických kuchyňských sestav nebo do kuchyní venkovského stylu. Na rozdíl od lamina lze povrch desky při poškození opět přebrousit a vyspravit.

Nevýhodou je, že dřevo nemá příliš rádo vodu a delší kontakt s ní desce škodí. O desku se musíme pravidelně starat, jednou za rok ji ošetříme olejem nebo voskem (lakování se nepoužívá). Cena se pohybuje okolo 3000 Kč/m2.

Kámen

Přírodní kámen je originální a jedinečný, vybírají si ho do kuchyně nároční zákazníci. Kámen je kvalitní, nadčasový, nepoškrábe se, je odolný vůči všem kyselinám, vydrží bez problému vysoké teploty.

Nejvíce se používá pálená žula, mramor je příliš porézní a hrozí u něho možnost zabarvení. Naopak žula má všechny přednosti: je tvrdá, nelze ji poškrábat, nabízí zajímavé struktury, kresbu a odstíny. Prodává se v povrchové úpravě: jemná struktura se zdrsněným povrchem, nebo lesk, satén, velvet, patina.

Nevýhodou je vyšší cena, která je individuální podle typu povrchové úpravy a rozměru kamene. Obecně se pohybuje kolem 8000 Kč/bm šíře 60 cm.

Konglomerovaný kámen

Technistone tvoří z 90 % přírodní složky (křemen, granity) v kombinaci s pigmentem a pryskyřicemi. Materiál v sobě spojuje krásu a výhody přírodního kamene, ale přitom není pórovitý, takže je na pracovní desku více než vhodný.

Foto: TECHNISTONE

Konglomerovaný kámen technistone tvoří z 90 % přírodní složky (ostatních 10 % jsou pigmenty a pryskyřice). Materiál je pevný, tvrdý, neporézní, odolný vůči vysokým teplotám i chemickým látkám.

Konglomerovaný kámen nabízí nenasákavost, odolnost vůči poškrábání, odolnost vůči vysokým teplotám i chemickým látkám, tvrdost, neporéznost a snadnou údržbu. Prodává se v několika designových řadách (zrcadlové, skleněné granuláty apod.). Povrch se vyrábí v provedení lesk, broušený, tryskaný, antique. Napojení ploch vždy vyžaduje spáry.

Cena technistonu je individuální podle specifické nabídky, obecně se pohybuje od 4000 Kč/bm v šíři do 65 cm, záleží ale i na opracování hran či výběru konkrétního složení.

Umělý kámen

Prodává se pod několika obchodními značkami (Hi Macs, Hanex apod.), ale nejznámější je označení corian. Je to dokonalý, kompaktní materiál, který lze výborně tvarovat, nabízí bezespárové napojení, třeba i se dřezem (je ze stejného materiálu).

Foto: DUPONT

Pracovní deska z umělého kamene corian má bezespárové napojení, takže v ploše vypadá kompaktně. Součástí tvarované desky je i dřez ze stejného materiálu.

Povrch umělého kamene je neporézní, na omak hebký a teplý, nenasákavý. Materiál je rezistentní vůči skvrnám, UV paprskům (barvy a vzory zůstávají zachované v původní kvalitě), většině kyselin. Pracovní deska vydrží teplotu do 70 °C, je antibakteriální, hygienická.

Velkou předností je pestrá nabídka barev (až přes sto odstínů), od jemných pastelových barev po barvy žilkované, zrnité textury. Povrchová úprava je možná v provedení saténový mat, pololesk až po vysoký lesk.

Foto: HANÁK NÁBYTEK

K výraznému odstínu kuchyňských skříněk v lesku použijeme na pracovní desku pastelovou nebo bílou barvu. Deska z umělého kamene se vždy skvěle udržuje v čistotě, je antibakteriální, na omak hebká, nenasákavá.

Cena se odvíjí od vybraného materiálu. Konkrétně corian se prodává ve čtyřech cenových skupinách, částka začíná zhruba na 5500 Kč/bm při šíři 60 cm.

Nerez

Okrajově zastoupený v kuchyni je nerez, i když má dobré užitné vlastnosti. Jeho cena je však vysoká, působí chladně a neútulně, a proto se používá častěji v profesionálních kuchyních.

Snese jakoukoli vysokou teplotu, nevadí mu voda, odstřikující omastek, snadno se udržuje v čistotě.

Cena za velký plech je 10 000 Kč/m2.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám