Hlavní obsah

Starý byt kousek od centra získal pod rukama architektky moderní ráz

Proměnit neudržovaný byt ve staré městské zástavbě v příjemné místo pro bydlení je často technicky, dispozičně i finančně velice náročné, a to v časovém horizontu několika měsíců. Žádné přeměny zvládnutelné za víkend. Tento nelehký úkol řešila i paní Jana. Vzhledem k jejímu profesionálnímu přístupu coby architektky se s rekonstrukcí bravurně vyrovnala a velice ráda se s námi o své zkušenosti podělila.

Foto: www.modernibyt.cz

Zajímavým inspirativním prvkem je vybudovaná nika pro TV, knihy a dekorace. Vestavný úložný prostor šetří spoustu místa díky použité dřevěné konstrukci. Důležitým prvkem byla původní dřevěná okna, ze kterých se po renovaci stal nepřehlédnutelný prvek.

Článek

Vlastníte půvabný malý byt, který je součástí starší pražské zástavby. Byl tento typ interiéru vaším cílem, nebo je to jen výsledek náhodného výběru?

Hledala jsem byt blízko centra Prahy v klasické starší zástavbě, kde se zachoval původní duch města, kde nebude hrozit další výstavba a bude blízko do divadla i na nákupy. Interiér byl ve velmi špatném stavu, plechová vana za vstupními dveřmi bytu, plynové potrubí tažené po stěnách. Takže rekonstrukce začala vstupními dveřmi a skončila u oken. Snažila jsem se ale zachovat charakter a nenarušit atmosféru domu.

Foto: www.modernibyt.cz

Předsíň skvěle plní funkci vstupního prostoru. Zákoutí bujné pokojové zeleně, atraktivní doplňky a dekorativní tapeta navozují přívětivou domácí atmosféru.

Proč jste např. nezvolila byt v novostavbě? Nabídka je opravdu pestrá…

Nelíbí se mi nové „panelákové story na druhou“ a nechtěla jsem bydlet na moderním sídlišti na periferii Prahy. Prošla jsem mnoho projektů a většina ztroskotala hned na první podmínce, a to byla dřevěná okna - plast bytostně nesnáším.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská linka je součástí obývacího pokoje. Díky vkusně zvolenému stylu, materiálu a provedení dokonale dokresluje neutrální koncept interiéru a nestrhává na sebe pozornost.

Dalším měřítkem byla dispozice bytu, bohužel většina projektů počítá s velkou chodbou a zádveřím, na toaletě by člověk mohl tančit, ale samotné pokoje jsou titěrné, laminátové podlahy jsou standardem, obklady v koupelnách bez nápadu s velmi „krásnými“ listelami…, prostě jsem se cítila příliš omezená diktátem developera.

Sama se živíte navrhováním interiérů. Nemíchaly se vám jednotlivé projekty s tím osobním? Měla vaše práce, co se např. času týče, nějaký vliv na tuto rekonstrukci?

Projekty se mi nemíchaly, samozřejmě vždy dostal přednost klient, a tak rekonstrukce, která mohla být hotová za tři měsíce, trvala nakonec půl roku. Největší problém bylo najít nové řešení a nejlepší dispozici bytu, rozhodnout se pro materiály a barvy…

Foto: www.modernibyt.cz

Jana upřednostňuje přírodní styl a čisté linie. Vzhledem k velikosti bytu použila jednoduché tvary sedacího nábytku v jednobarevném konceptu. Dekory jsou použity jen na doplňcích a přídavném taburetu.

Jenom dispozičních variant jsem měla jedenáct, snažila jsem se konzultovat svoje nápady a myšlenky s okolím, protože jsem v tomto případě neměla nadhled, jako když pracuji na zakázce pro klienta, kterého neznám. Bylo těžké oprostit se a nebýt zaujatá.

Vzhledem k tomu, že působíte jako architektka, jste jistě měla podobu svého nového bytu už dávno v hlavě… Nebo tomu bylo jinak? Jaká byla vaše vize?

Bylo to přesně naopak. Žádnou konkrétní představu jsem neměla. Věděla jsem, že chci světlý byt, jednoduchý prostor, který dýchá a má osobitou atmosféru. Věděla jsem, že potřebuji kolem sebe květiny, stromy a život, že byt je součástí domu, a tak se na chodbě nesmím cítit jako v katakombách.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnici dekorují pokojové rostliny a s nábytkem laděné textilie. Hlavní dominantou je pruhovaná tapeta Osborne & Little v čele postele.

Kdysi jsem snila o bytě se zimní zahradou jako ve filmu Zelená karta s Gérardem Depardieuem, o skleníku, ve kterém budou rostliny až do nebe a budou tam létat ptáci… To se mi bohužel nepovedlo, ale malý balkonek tu je a před okny rostou vysoké topoly a kvetou kaštany.

Kterému stylu z hlediska interiérového designu dáváte přednost?

Mám ráda dřevo, přírodní materiály, volný otevřený prostor plný světla. Ráda moderní až technický styl doplňuji křivkami a přírodními vzory. Také se mi moc líbí retrostyl. Hodně si zakládám na kvalitních materiálech a dobrém zpracování.

Foto: www.modernibyt.cz

Zatemňujícím prvkem nejsou často viděné rolety či žaluzie, ale vzorované závěsy.

Byt je laděn do neutrálních barev. Líbí se vám také divočejší barevné realizace?

Mám ráda barvy, i když spíše inklinuji k přírodním odstínům v kontrastu s pastelem. Ale barvy jsou zavazující, a pokud jsou na nábytku, je velmi těžké časem něco měnit nebo doplňovat. Barvy používám hlavně na doplňcích a samozřejmě v dětských pokojích.

Každého jistě na první pohled zaujme volba zajímavého osvětlení…

To byl nejtěžší úkol. Byt byl bez světel několik měsíců, než jsem definitivně vybrala. Chtěla jsem dostatek světla i intimní prostředí. V bytě jsou vysoké stropy a nechtěla jsem je potlačit nebo urazit obyčejnými bodovkami, ale dlouhá závěsná svítidla by naopak mohla působit jako ve výrobní hale. Chtěla jsem něco neobvyklého a přitom nadčasového. Světla jsou ozdobou a myslím, že se mi povedlo vybrat opravdové šperky.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna má dostatek místa pro vanu, ale majitelka ji nahradila prostorným sprchovým koutem ohrazeným zástěnou z čirého skla. Ostré hrany sprchového prostoru zjemňuje sanita oblých tvarů.

Jak se vám v této lokalitě a bytě samotném žije?

Mám to tady moc ráda, jsou tu divadla, na Vyšehrad a do Grébovky je to pár minut chůze, za chvilku jste na nábřeží a můžete krmit labutě. Centrum města je také na dosah a po dálnici jsem za chvíli v Průhonicích nebo na chalupě na Vysočině. Byt je velice příjemný a přesně takový, jaký jsem ho chtěla.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna je dostatečně osvětlena bodovými svítidly. Umyvadlo osvětluje zrcadlová skříňka s integrovaným osvětlením a dekorativní světýlka Esprit.

Máte nějakou radu pro naše čtenáře, kteří se chtějí pustit do rekonstrukce staršího bytu menších rozměrů?

Především se obrnit trpělivostí. Počítat s tím, že náklady budou spíš vyšší, než se kterými počítali, protože v průběhu rekonstrukce se objeví potíže, závady a nesrovnalosti, jakmile se kopne do stěny a podlah, sáhne se do rozvodů vody a elektroinstalace. Většinou je pak nutné vyměnit víc, než s čím se počítalo. Ale stojí to za to.

Reklama

Související témata:

Související články

V bytě o rozloze 40 m2 si splnila svůj sen

Petra pochází z velké rodiny. Společně se třemi sourozenci vyrůstala v malém bytě. Už jako dítě snila o velkém a jenom svém vlastním pokoji. Ten sen si splnila...

Výběr článků

Načítám