Ocenění "2012 RIBA Stirling Prize" je pro architekty velkou poctou. V předchozích ročnících dostala dvakrát za sebou cenu i proslulá architektka pocházející z Iráku Zaha Hadid.

Letošní vítězná stavba byla vyhlášena na speciální akci v Manchesteru. Ocenění získali architekti z atelieru Stanton Williams - Alan Stanton a Paul Williams. Budovu navrhli pro University of Cambridge. Podle porotců se architektům podařilo stvořit designově velmi nadčasovou stavbu, která do svého prostoru včleňuje i botanickou zahradu.

Stavba působí na první pohled velmi jednoduše až stroze.

Stavba působí na první pohled velmi jednoduše, až stroze.

FOTO: RIBA

Budova perfektně propojuje exteriér a interiér, nachází se na severním okraji botanické zahrady v Cambridgi. "Chtěli jsme, aby stavba působila otevřeným dojmem," sdělil Alan Stanton. To se architektům bezpochyby povedlo.

Na budově na první pohled upoutá velkorysá promenáda, která zdůrazňuje potřebu komunikace a spojení s přírodou. Prostupuje podél efektního sloupového průčelí budovy od přední strany až k prosklené kavárně. Stavba má také otevřený balkón.

Architekti vsadili na přírodní barvy.

Architekti vsadili na přírodní barvy.

FOTO: RIBA

Laboratoři dominuje kámen a sklo. Architekti vytvořili mimořádně stimulující pracovní prostředí. Navázali na tradici klášterního ambitu, který vytváří prostor pro reflexi, diskusi a spolupráci mezi vědci.

Díky maximálnímu prosvětlení působí interiéry velmi vzdušným dojmem.

Díky maximálnímu prosvětlení působí interiéry velmi vzdušným dojmem.

FOTO: RIBA

Stavba je velmi rozlehlá, nabízí 11 tisíc metrů čtverečních. Ukrývá v sobě i sbírku - herbář. Veřejný přístup je v přízemí zajištěn ve formě přednáškového sálu a zasedacích místností. Vedle laboratorních prostorů architekti navrhli novou stylovou veřejnou zahradní kavárnu. Podařilo se jim tak vytvořit nárazníkové zóny mezi soukromými a veřejnými zónami.

Laboratoře navrhli architekti jako flexibilní prostory, jejichž využití bude možné po letech libovolně měnit. Porota ocenila i adaptivní fasádu průčelí a velmi efektní vápencové pilíře. Navzdory vysoké energetické náročnosti laboratoří náklady na provoz díky fotovoltaickým panelům, tepelným čerpadlům a přírodnímu osvětlení i v laboratořích nejsou tak vysoké.

Architekti navrhli celou plejádu menších studovních koutků.

Architekti navrhli celou plejádu menších studovních koutků.

FOTO: RIBA

"Laboratoř Sainsbury je výjimečná stavba, která umožňuje prolnutí vědy v laboratořích světové úrovně s veřejným sociálním prostorem s velkou energetickou efektivitou. Je svědectvím o dovednosti, zkušenosti a představivosti architektů Stanton Williams, kteří našli perfektní tvůrčí řešení tohoto komplexního projektu," sdělil Angela Bradyová, prezidentka soutěže RIBA.