Hlavní obsah

Z podnájmu se přestěhovali do vysněného domu, kterému vládne sklo

Po letech života v podnájmu se Pavel a Kateřina nastěhovali do vytouženého domu, který na první pohled dokonale naplňuje představu o ideálním rodinném bydlení. Říká se, že sto mužů dokáže vytvořit tábor, ale jen žena domov. V tomto případě převzal iniciativu muž a dopadlo to lépe, než sám čekal.

Foto: www.modernibyt.cz

Portálový krb v hlavním obytném prostoru splnil Pavlovu touhu po otevřeném ohništi, slouží však spíše jako estetický doplněk než jako zdroj tepla.

Článek

Váš dům mezi ostatními vyniká moderním vzhledem, který odpovídá interiéru, zároveň však dobře zapadá do starší zástavby v okolí…

Nebylo jednoduché takového efektu dosáhnout, bylo to však nutné. Moderní architektura je mi blízká a představoval jsem si něco odvážnějšího. Bohužel jsme byli omezeni například tím, že střecha musela být sedlová. Pan architekt Čížek, který je autorem projektu, se dokázal skvěle vyrovnat se všemi kompromisy a s výsledkem jsem maximálně spokojený.

Foto: www.modernibyt.cz

Digestoř je zabudovaná v kuchyňských skříňkách, aby nenarušovala čistý vzhled kuchyně. A protože majitelé doma příliš nevaří, položili na zem mezi kuchyňskou linku a ostrůvek zdobný koberec s dlouhým vláknem.

Ohledně interiéru však žádné kompromisy nehrozily. Zařizoval jste jej sám, nebo jste oslovil odborníky?

Sám bych si netroufl, i když mám o interiérovém designu trochu přehled. Prohlížel jsem si práce mnoha studií a architektů, výběr postupně zužoval a pak si domluvil několik schůzek. První jsem měl ve studiu Apparel s paní architektkou Janou Grünerovou a hned bylo rozhodnuto. Už jsem nemusel hledat dál.

Foto: www.modernibyt.cz

Živé rostliny jsou rozestaveny po celém domě a kromě toho, že interiér zjemňují, v tomto případě mají také praktickou funkci - dělí kuchyň od jídelního stolu a hlavního obytného prostoru.

Jak spolupráce probíhala? Měl jste od začátku jasnou představu o výsledku?

Vůbec ne, i barvu fasády jsem začal řešit až se studiem. Chtěl jsem, aby byla v souladu s interiérem, ale to jsem ještě netušil, jak bude vypadat. Hodiny jsme pak trávili v autě a prohlíželi si fasády různých domů…

Foto: www.modernibyt.cz

Dostatek přirozeného světla zajišťují nejen velká okna a průhledy, ale také časté použití skla.

Po dokončení fasády už jste mohli začít se zařizováním, nebo ještě byly nutné nějaké další větší zásahy?

Měnili jsme příčky, přidali podhledy do kuchyně a ložnice a také schodiště bylo vyrobeno na míru podle projektu studia. To vše už vycházelo z konkrétních návrhů interiéru.

Foto: www.modernibyt.cz

Oblé tvary a přírodní motivy jsou v interiéru zastoupeny především na tapetách, které byly dovezeny z Londýna.

Jak moc jste do těchto návrhů zasahoval?

Prohlíželi jsme společně katalogy a já ukazoval, co se mi líbí a co ne, aby byly mé požadavky zřetelnější. Chtěl jsem moderní bydlení vhodné pro rodinu s dětmi, kromě vzhledu tedy hrála důležitou roli také praktičnost. Přicházel jsem s nápady, kterým jsme ve studiu dávali konečnou podobu.

Nechtěl jsem, aby výsledek byl příliš okázalý a působil luxusním dojmem, i když mám rád to pohodlí, které takové věci nabízejí, nemyslím si, že by to na nich muselo být vidět na první pohled. Nejdříve jsme začali řešit barevnost a materiály a teprve pak začalo mít naše nové bydlení konkrétnější obrysy…

Foto: www.modernibyt.cz

Prostor ozvláštňují sádrokartonové podhledy, které v ložnici umožnily zabudování nepřímého osvětlení pro vytvoření intimní atmosféry. V hlavním obytném prostoru naopak plní především praktickou funkci díky zapuštění bodových světel.

Příjemná barevnost interiéru je podpořena tapetami a množstvím živých rostlin. Ty byly také součástí návrhu?

Právě tapety a rostliny byly pro Janu Grünerovou prostředkem, jak zjemnit moderní interiér. Přírodní motivy a oblé linie mě samotného zpočátku nenadchly, ale brzy jsem ocenil jejich přínos. Tapety jsou dnes jedním z prvků, které mě doma baví nejvíc, a díky rostlinám zde vzniklo několik velmi příjemných zákoutí, které by bez nich působily opravdu příliš prázdně.

Foto: www.modernibyt.cz

V domě jsou dvě koupelny, jedna je s vanou v tónech hnědé a béžové vhodná pro večerní relaxační koupel. Na fotografii je druhá koupelna, která má pouze sprchový kout. Veselá kombinace oranžové a zelené je vhodnější pro svěží začátek dne.

To jsou přesně ty věci, na které člověk přichází, až když v domě žije. Podobné detaily často nevidíte v showroomech obchodů s nábytkem ani v katalozích, ale právě ty dělají z krásného interiéru příjemné bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

V bytě o rozloze 40 m2 si splnila svůj sen

Petra pochází z velké rodiny. Společně se třemi sourozenci vyrůstala v malém bytě. Už jako dítě snila o velkém a jenom svém vlastním pokoji. Ten sen si splnila...

Výběr článků

Načítám