Hlavní obsah

Rychlá stavba bungalovu zajistila mladé rodině plnohodnotné bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva typového bungalovu v menším středočeském městě svědčí o tom, že i zděný dům lze postavit ve velmi krátkém čase. Stěžejní je výběr projektu, dodavatelské firmy a přesné zadání případných změn.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Konečný vzhled domu výrazně určuje barevnost fasády v kombinaci s betonovou střešní krytinou. V tomto případě dům „oblékla“ okrově probarvená omítka s kontrastním bílým olemováním oken a vstupních dveří, doplněná pásem obkladových pásků.

Článek

Tentokrát stála za výstavbou rodinného domu nezáviděníhodná situace mladé rodiny - manželé bydleli odděleně každý u svých rodičů. Pro stavbu domu si, což je poněkud neobvyklé, vybrali podle inzerátu první stavební firmu, sídlící v blízkosti jejich budoucího domova. Stavba domu prakticky na klíč trvala pouze 4,5 měsíce. Majitel si sám, coby profesionál, obstaral klempířské práce.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dům je osazen bílými plastovými vchodovými dveřmi. Plastová okna mají proti standardu z exteriérové strany dezén dřeva, bílá jsou pouze v interiéru. Navíc je použita zdobná mřížka.

Jednopodlažní typový rodinný dům Bungalow 70 patří do menší velikostní kategorie. Disponuje čtyřmi obytnými místnostmi - obývacím pokojem, kuchyní, ložnicí a dětským pokojem, doplněnými hygienickým zázemím.

Po praktických úpravách vnitřní dispozice, kdy byla zrušena spíž a příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem, vznikl společný obytný prostor, který domácnosti se dvěma dětmi školního a batolecího věku lépe vyhovuje po komunikační stránce a zároveň dětem poskytuje větší herní prostor.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyňskou linku tvoří sestava z fóliovaných MDF desek, které se snadno udržují.

Optický předěl mezi provozní a společenskou částí vytváří kuchyňská linka, která je oproti původnímu projektu sestavena do písmene „C", čímž se podstatně zvětšila její pracovní plocha i prostor pro ukládání kuchyňských potřeb i potravin, který dobře zastupuje zrušenou spíž.

Druhou podstatnější změnu zaznamenala koupelna, v níž kombinaci vany a sprchového koutu nahradila pouze vana se zástěnou.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Původně navrhovovanou příčku mezi kuchyní a jídelnou nahradil barový pult.

Třetí změna je už především vizuální. V interiéru je výrazně zastoupeno masivní dřevo. Oproti standardnímu vybavení fóliovanými dveřmi zvolili majitelé dřevěné interiérové dveře, které spolu s kuchyňskou linkou a jídelním stolem vyrobil na zakázku truhlář doporučený společností Pro-stavig.

V zahradě dali investoři přednost jednoduše udržovatelné travní ploše. Na chodníček k domu i kolem něho a na terasu byla použita betonová zámková dlažba, která vymezuje také stání pro auto. Absenci skladovacích prostor, jež jsou obvykle součástí garáže, vyřešil dřevěný zahradní domek v zadní části zahrady.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Ložnice, tonoucí v azuru, je vybavena manželskou postelí.

Pět let užívání stavbu již dostatečně prověřilo, aby její majitelé mohli hovořit o spokojenosti s projektem, dodavatelem i samotným bydlením. Vždy se však najde nějaký mráček. Tady ho představoval problém s plastovými exteriérovými dveřmi, které byly z vadné série a zimní mrazy je narušily. S novými dveřmi po reklamaci již další problém nevznikl.

Technické specifikace

Dispoziční řešení: 3 + 1

Celková užitková plocha: 72 m²

Zastavěná plocha: 93 m²

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na základových betonových pasech, kompletně zděná systémem Ytong lambda 375, fasáda dokončena akrylátovou omítkou v okrové barvě a pásem obkladových pásků

Střecha: sedlová, klasický krov, střešní krytina taška Bramac

Výplně otvorů: okna plastová, exteriér imitace dřevo, interiér bílá barva, plastové exteriérové dveře, interiérové dveře zakázková práce dřevo masiv, částečně prosklené s dřevěnou zárubní

Vytápění: plynový kotel, radiátory, v koupelně a kuchyni navíc žebříkový radiátor

Odhadovaná cena stavby: od 1 769 000 Kč

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám