Hlavní obsah

Mobilní domy představují levné a rychlé bydlení

Právo, Gisela Růžičková

Ať už si chceme pořídit pohodlné bydlení menších rozměrů, chatu nebo chalupu na sezónu, či přechodný azyl po dobu výstavby rodinného domu, stojí za úvahu mobilní dům. Nabízí nejen moderní a plnohodnotné, ale hlavně levné a rychlé bydlení.

Foto: Marvel Mobilní domy

Použitý Willerby aspen I (533 000 Kč) je luxusní, prostorný dům k celoročnímu užívání s dvojitými skly, centrálním vytápěním a pohybovými čidly.

Článek

Mobilní domy neboli mobilheimy jsou k dostání ve dvou základních typech – repasované starší a nové.

Obvykle nepotřebují základovou desku ani stavební povolení, protože nejsou pevně spojeny se zemí.

Proti klasickým domům se vyznačují nižší pořizovací cenou, ta souvisí především s menšími rozměry domů ve srovnání s klasickými. Jejich užitná plocha je většinou 50 m2 a je srovnatelná s běžnou obytnou plochou standardního bytu.

Foto: Petr Horník, Právo

Rozměry domu Willerby aspen I 11,5x3,7 m svědčí o tom, že obývací prostory v něm jsou velkorysé.

Mobilheimy koncipované k celoročnímu užívání mají odpovídající skladbu stěn i vybraný topný systém, takže dům lze snadno a levně vytopit i v zimě.

Novinkou jsou bezbariérové mobilní domy a možnost revitalizace sezónního domu, spočívající v zateplení podlahy, střechy i obvodových stěn. Máme-li pěkný pozemek a chceme bydlet okamžitě za přijatelnou cenu, mobilní dům je dobrým řešením. Na výběr jsou nové, nebo použité, rekreační i celoroční mobilní domy, připravené k okamžitému bydlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Velká kuchyň mobilheimu Willerby aspen I je vybavena velkou lednicí s mrazákem.

Skladba repasovaného domu

Cena mobilního domu zahrnuje veškeré technické i sociální vybavení včetně zařízení obytné části. Většina domů je vybavena nábytkem a elektrospotřebiči.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedna z ložnic domu Willerby aspen I má i vlastní WC.

Rám mobilního domu tvoří ocelové profily. Součástí rámu je i manipulační podvozek s jednou až třemi nápravami a oj s přípojným zařízením. K zajištění stability se používají šroubovací patky na čtyřech až osmi bodech podvozku.

Střešní krytina mobilního domu je z hliníkového nebo pozinkovaného plechu, případně ocelové krytiny ve tvaru střešních tašek.

Vnější povrchová úprava boční stěny je z lakovaného hliníkového plechu nebo plastových fasádních obkladů, pod nimiž se nachází 5–10cm vrstva minerální vlny nebo extrudovaného polystyrenu. Domy lze také obložit dřevem či aplikovat fasádní omítku.

Foto: Petr Horník, Právo

Sprchový kout, umyvadlo a klozet patří ke standardům v mobilním domě Willerby aspen I.

Na vnitřní straně stěny je obklad z tapetované překližky, sololitu či jiných obkladových materiálů, např. sádrokartonu.

Podlaha je upravena zátěžovými koberci, podlahovými krytinami z PVC nebo plovoucí podlahou.

K vytápění domu se používá propanbutan, elektřina nebo tuhá paliva. Ohřev vody v kuchyni a koupelně řeší plynový nebo elektrický průtokový ohřívač vody.

Kuchyň je vybavena plynovým i elektrickým sporákem s troubou.

Kompletní rozvody elektroinstalace, vody a odpadů jsou podmínkou.

Možnosti revitalizace a zateplení

Kdo chce ušetřit, koupí starší mobilní domek s následnou revitalizací a zateplením. Hlavní výhodou bude jednoznačně cena, která tvoří desetinu ceny nového mobilního domu (cca 100 000 Kč).

Foto: Petr Horník, Právo

Atlas Festival (129 000 Kč) patří do kategorie použitých sezónních domů, má rozměry 9x3 m a dispozici 3+1 se dvěma ložnicemi a šesti lůžky.

Co vše můžeme revitalizovat? Určitě lze zateplit obvodové stěny, podlahy a střechu, vyměnit rozvody elektroinstalace, vody a odpadů. Dům lze vybavit krbovými kamny na pevná paliva, včetně komínů, či tepelným čerpadlem vzduch/vzduch.

Foto: Petr Horník, Právo

Propojenou obytnou část domu Atlas Festival s dobře zařízeným obývákem a kuchyní doplňuje krb.

Na obklady venkovních stěn domu se osvědčily fasádní obklady z čistě přírodních nebo syntetických materiálů, na pokrytí sedlové střechy pak kvalitní odlehčená krytina. Vzhled domu pozvednou také nové okenice či soklové obklady, ale zejména terasy, pergoly či zimní zahrady.

Foto: Petr Horník, Právo

K výbavě standardní kuchyně patří trouba, plynový sporák i lednice.

Ať už se rozhodneme pro komplexní rekonstrukci, nebo jen pro vylepšení vzhledu exteriéru mobilheimu, získáme levnější i kvalitnější bydlení a výrazně zlepšíme ekonomiku provozu a estetickou úroveň domu. Dům pak bude k nerozeznání od klasického domku menších rozměrů.

Foto: Petr Horník, Právo

V koupelně domu Atlas Festival nechybí základ – sprchový kout, umyvadlo a WC.

Nové domy pro trvalé bydlení

Vybavení nových mobilheimů není vždy stejné. Domy mohou být vybaveny podle dohody na míru nebo úplně bez vybavení. Vznikají s určitými omezeními podle přání klienta.

Foto: Petr Horník, Právo

Mobilheim Atlas ruby super (337 000 Kč) o 40,7 m2 je řešen jako bezbariérový, bez problémů se v něm lze pohybovat na invalidním vozíku.

Vždy záleží na variantě výběru, podle níž se odvíjí cenová kalkulace a rozsah vybavení. Dům k celoročnímu užívání lze vybírat z typových řad tak, aby splňoval naše představy, zejména o velikosti. Cena se pohybuje od 462 000 Kč (8x3,5 m) do 984 000 Kč (12x4 m).

Jednotlivé moduly jsou ošetřeny zateplovacím systémem o tloušťce 10 cm, mají ukončené rozvody vody, odpadu a elektřiny.

Vytápění je vyřešeno elektrickými přímotopy a krbovými kamny, nebo za příplatek ústředním či podlahovým topením.

Stěny a podlahu tvoří dřevotřískové desky, vnitřní stěny jsou opláštěny sádrokartonem s interiérovými obklady. Plášť vnějších stěn tvoří vinylové panely doplněné klasickou fasádní omítkou v kombinaci s kamenem nebo dřevem.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohodlný přístup k posteli zaručuje v domě Atlas ruby super nejen dostatek místa, ale i široké dveře do ložnice.

V obývací části domu je elektrický přímotop a příprava na krbová kamna včetně komínového systému.

Kuchyňská linka odpovídá půdorysu a obsahuje 80litrovou lednici, elektrickou varnou desku, troubu a digestoř.

V ložnici a dětském pokoji se používají elektrické přímotopy. Součástí koupelny je WC, umyvadlo se skříňkou, sprchový kout, elektrický žebřík, bojler (50 l) a příprava na pračku.

Foto: Petr Horník, Právo

Koupelna v domě Atlas ruby super je přizpůsobena uživatelům invalidních vozíků.

Velikost podle potřeby

Běžný rozměr mobilního domu je přibližně 9x3 m, k dostání jsou i větší. Jejich délka se pohybuje od 4 do 15 m, šířka od 2,5 do 4,9 m, celková výška je kolem 2,7 m, vnitřní výška lehce přes 2 m. Hmotnost domu se pohybuje mezi 2 až 4 tunami.

Na větší užitnou plochu se lze informovat u prodejce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám