Hlavní obsah

Malý dům na okraji města se stal vysněným domovem pro čtyřčlennou rodinu

Právo, Gisela Růžičková

Než si manželé Michal a Yvona postavili rodinný domek ve středních Čechách, bydleli s dcerou v malé garsonce. Oba měli zkušenost s bydlením v rodinném domě, takže panelák pro ně byl jen přestupní stanicí. Od začátku plánovali stěhování do rodinného domu.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohodlný dům s terasou na okraji města poskytuje dostatek místa čtyřčlenné rodině.

Článek

Měli dvojnásobné štěstí. Nejdřív s pozemkem. „Hledali jsme vhodnou parcelu ve městě s dobrým sportovním centrem, cyklostezkou a příjemným sportovním prostředím, které by vyhovovalo manželovi i dceři. A právě v době, kdy jsme uvažovali o stavbě domku, se prodávalo několik kompletně zasíťovaných stavebních parcel i s připravenými komunikacemi za dobrou cenu. Ukázalo se, že jsme měli kliku, protože od té doby se takto příznivě položené pozemky za přijatelnou cenu v okolí už neobjevily,“ vzpomíná hostitelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Rovný terén je ideální pro založení malé užitkové zahrádky pro bylinky a zeleninu.

Dobrá volba stavební firmy

Šťastnou ruku měli i při výběru stavební firmy. „Manžel už s Ekonomickými stavbami kdysi stavěl svůj první dům. Jeho zkušenost s firmou byla skvělá, takže jsme neměli důvod hledat jinou variantu. I stavba domu probíhala od začátku docela plynule.

Vyskytl se jen jeden malý zádrhel, když manažer stavby zapomněl včas objednat okna. Bylo to jen malé zdržení a stavba brzy pokračovala dál. Nutno dodat, že jsme stavěli v době stavebního boomu, kdy byla o řemeslníky nouze. Ale se stavbou jsme začali v lednu a v říjnu už jsme se stěhovali, čili vše běželo podle plánu,“ dodává majitelka.

Dům poskytl rodině soukromí

Při výběru typového domu přesně věděli, že potřebují dvoupodlažní dům, kde budou dole dostatečné obývací prostory a nahoře tři menší ložnice a koupelna.

Foto: Petr Horník, Právo

Dětský pokoj plný hraček tříletého Jáchyma.

Úpravou dvou typových projektů vznikl dům přesně podle jejich představ, který se s původní garsonkou v panelovém domě nedá vůbec porovnávat, protože tam bylo vše skutečně miniaturní.

Foto: Petr Horník, Právo

Pokoj starší dcery Nikoly je pojednán v růžovo-bílé kombinaci.

Dům je sice malý, ale ve srovnání s garsoniérou tu je mnohem víc místa a každý má své soukromí. Hostitelé byli limitováni penězi (dům si včetně pozemku pořídili na hypotéku), ale prodejem bytu umořili část úvěru a ještě jim zbylo na interiérové doplňky, jako jsou lustry, kliky a další.

Co je navíc oproti projektu

Díky spojení dvou typových domů rozhodli majitelé o změnách v návrhu dispozice hned na začátku s projektanty. Prodlužovali o několik metrů garáž. Ve společenské části interiéru přibyl krb, který se postará v přechodném období o teplo v domě. Jinak se dům vytápí plynem. Spojením obou typů vytápění a konstrukcí se dům přibližuje vlastnostem nízkoenergetické varianty. I když je zateplený jen ze severní strany, měsíční platby jsou poměrně nízké.

Foto: Petr Horník, Právo

Krb je součástí otevřené dispozice v přízemí, kde je televizní kout se sedačkou.

Ve druhém podlaží zmenšili chodbu, čímž se podařilo trochu zvětšit ložnice. Jediné, co by dnes udělali jinak, jsou dveře na terasu v přízemí. Mají jednoduché a dnes by určitě zvolili dvojité.

Foto: Petr Horník, Právo

Do ložnice se vešel kromě postelí a šatní skříně i pracovní kout.

Proti zvyklostem také situovali obývák na severní stranu domu s tím, že na jižní straně mají garáž. To vše kvůli velkému úpalu v létě. „Manžel měl zkušenosti s prvním domem, kde bylo v létě v obýváku nesnesitelné horko, a tak posadil dům obráceně. Vymyslel to dobře,“ konstatuje Yvona.

Zařizovali bez architekta

Interiér si manželé navrhovali sami, včetně barevného ladění. Celým interiérem prolíná oranžová - oblíbená barva paní domu.

Foto: Petr Horník, Právo

Barevné ladění do oranžové v obývací části brzy majitelka vymění za cihlové tóny.

Nejvíc času tráví čtyřčlenná rodina společně v obývacím prostoru s televizním koutem, kuchyní a jídelnou, kde zbylo i místo pro hrací koutek tříletého syna Jáchyma. Kuchyň do tvaru písmene U je situovaná na západ a od jídelny i obývacího koutu ji odděluje barový pult.

Foto: Petr Horník, Právo

Jídelní stůl v barvě wenge je od malé kuchyně oddělen barovým pultem.

Nepřehlédnutelný je na míru zhotovený jídelní stůl, dlouhý přes dva metry, který si prosadil Michal. Stejně jako kuchyň je v dezénu dřeva wenge. Oranžová sedačka je dominantou společenské zóny s televizí a krbem. Součástí otevřené dispozice je schodiště, které spojuje obě podlaží. Je uzavřené, takže v místě pod ním vznikla praktická komora.

Foto: Petr Horník, Právo

Dostatek světla poskytuje prakticky navržené kuchyni do tvaru U okno orientované na západ.

V patře se nachází klidová zóna s ložnicemi a koupelnou, kde mají všichni své soukromí. Yvona s Michalem si pod stromeček chtějí pořídit novou sedačku a po pěti letech je čeká výmalba domu. „Oranžovou vyměním za cihlovou,“ těší se paní domu.

Foto: Petr Horník, Právo

Uzavřené schodiště propojuje obě podlaží a poskytlo dost místa pro vznik komory v přízemí.

Zahrada vznikla postupně

Rozloha pozemku 500 m2 je dost velká hlavně pro letní radovánky. „Jakmile se oteplí, trávíme celé dny na zahradě. Jsme na okraji města a máme tu úžasný klid. Zahradu jsem si celou navrhovala sama a postupně přidávám nové prvky. Manžel by nejraději měl jenom nízký golfový trávník, ale naštěstí mi do toho moc nemluví.“

Technické údaje

Developer: Ekonomické stavby, a. s.

Typový dům: Ekonomik 14

Zastavěná plocha: 93 m2

Užitná plocha: 129 m2

Konstrukční systém: Porotherm 36 cm

Střešní krytina: Bramac

Cena domu: 2,8 mil. Kč

Od pole se oddělili tújemi, které budou během několika let poskytovat potřebné soukromí. Na pozemku je i mini užitková zahrádka s bylinkami, ovocem a zeleninou, které přijdou v létě vhod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám