Hlavní obsah

Na nevzhledném pozemku u domu vyrostla útulná zahrada s jezírkem

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká zahrada nabízí dokonalé soukromí, volnost a zeleň všude kolem sebe. Místo, které jsme navštívili, přesně takové je. V podhůří Šumavy vypadá stejně rozlehle a majestátně jako samotná příroda okolo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místo majitel osázel již před patnácti lety a dnes se těší z krásné vzrostlé zahrady.

Článek

Krásná zahrada vznikla na místě původního nevzhledného pozemku o velikosti 2000 m2. Současný majitel se ho rozhodl koupit již před 15 lety, protože v blízkosti měl soukromou firmu a je zvyklý plánovat do budoucna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jezírko, ve kterém plavou desítky karasů, kaprů a žijí tu i mloci. Z vodních rostlin nechybí vodní kosatec, orobinec, vodní máta, lekníny, plavín, prustka.

Chtěl mít zkrátka kolem sebe soukromí, ale i hezké, oku lahodící prostředí. A tak již tehdy vysázel rozmanité jehličnany, z nichž jsou už nádherně vzrostlé stromy. Dnes na pozemku stojí dům, ve kterém majitel bydlí čtyři roky. Dům usazený v zelené zahradě však vypadá, jako by tu byl už 20 let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zahradu majitel osázel již před patnácti lety a dnes se těší z krásné vzrostlé zahrady.

Příběh začíná…

Vlastní výsadba zahrady nebyla ale jednoduchá. Práci ztěžovala hlušina, kterou bylo nutné odstranit a odvézt, teprve pak šlo sázet rostliny do kvalitní země. Je jich tu kolem tří stovek, což byla velice náročná práce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohledem na jezírko se hostitel může kochat jak z terasy, tak i z malé lavičky, která je umístěna bezprostředně u jezírka.

Naplánovat rozmanitá zákoutí a zajímavé prvky na tak velké zahradě vyžaduje zkušenosti. Hostitel se obrátil na skvělého zahradníka, který mu navrhl první realizaci. Měl v zásadě dva požadavky: zachovat do budoucna výhled na panorama historické části města a mít zahradu s minimálními nároky na údržbu, a to ještě v maximální dosažitelné podobě formou strojní obsluhy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přírodní kámen a voda, to jsou prvky, které patří na každou zahradu.

Zahradník mu tedy v přední části zahrady vytvořil ohraničenou velkou skupinu rostlin (převážně jehličnany, vřesovištní typy), které mají z ptačí perspektivy tvar velké ledvinky. Ostatní zahradní prvky si náš hostitel sám vymyslel a sám také zrealizoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Majitel navrhl na 2000 m2 ryze okrasnou zahradu, kterou je snadné udržovat. Z užitkových plodin zde najdeme chutné kanadské borůvky.

Voda zahradu oživí

Zahrada je z jedné strany lemovaná vzrostlými jehličnany, z další je pozemek přirozeně ohraničený japonskými topoly a habry. Dominantou zahrady je jezírko s dřevěnou lávkou (z ošetřeného smrkového dřeva), ve kterém se nachází ke stovce oranžových karasů, dále koi kapři, ostroretka. Z okolní přírody se pod vodní plochu nastěhovali i mloci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mostek přes jezírko je ze smrkového dřeva, ošetřeného kvalitním nátěrem.

Vodní plochu a její okolí si majitel navrhl sám, poradil si i s výsadbou vodních rostlin: krásně tu kvete modrý a žlutý vodní kosatec, nechybí klasický orobinec, vodní máta, lekníny, plavín a jiné pobřežní rostliny. Na rybníček plynule navazuje tekoucí potůček s mnoha kameny, nechybí lavička k posezení a relaxaci. Za večerního posezení je můstek osvětlen LED svítícími pásy. Dalším vodním prvkem v zahradě je originální osvícená fontánka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zahradní fontánka zpestřuje a osvěžuje život a pobyt na zahradě.

Zahrada má vřesovištní část a zajímavé jehličnany (převislé modříny a borovice, jedle korejská, borovice černá), v druhé části zahrady je užitková část, kde je mj. ořešák. Z užitkových plodin tu rostou jen chutné kanadské borůvky a aronie jedlá, jinak je zahrada řešena jako ryze okrasná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Z terasy se majitel kochá krásným pohledem na zákoutí ve tvaru ledvinky. Jsou zde vysázené jehličnany a vřesovištní rostliny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám