Sto let stará chalupa zděděná po dědečkovi oslovila své nové majitele romantikou venkova a klidnou polohou kousek od návsi s rybníčkem. Ticho a slunná pohoda tu vládnou po celý den.

Pohled ze dvora. Vstup do domu a vikýře ve střeše chrání charakteristické sedlové stříšky. Štít je obložen dřevem na způsob starých stodol.

Pohled ze dvora. Vstup do domu a vikýře ve střeše chrání charakteristické sedlové stříšky. Štít je obložen dřevem na způsob starých stodol.

FOTO: www.mujdum.cz

Typické podélné venkovské stavení se sedlovou střechou bylo postaveno při západní hranici dlouhého pozemku. V hlavním průčelí, které směřuje k severu do ulice, se nacházela obytná světnice, uprostřed předsíň a zázemí, v zadní části byl podsklepený chlév.

Prostorná kuchyň je teplá, pod keramickou dlažbou je elektrické podlahové vytápění.

Prostorná kuchyň je teplá, pod keramickou dlažbou se skrývá elektrické podlahové vytápění.

FOTO: www.mujdum.cz

Naproti přes dvůr stála menší hospodářská budova. Dům s metr silnými vlhkými kamennými zdmi a problematickou orientací ke světovým stranám nebyl ideálním východiskem pro moderní bydlení, naopak sliboval mnoho práce a spoustu kompromisů. Manželé se přesto rozhodli jej zrekonstruovat a ctít jeho původní ráz.

Bourání zdí a dřevěná přístavba

„Od počátku jsme věděli, že budeme muset vybourat všechny vnitřní stěny, změnit dispozici a dům rozšířit, abychom získali dostatek obytné plochy,“ vypráví majitelka. „Máme rádi vůni dřeva, a proto jsme dali přednost dřevěné přístavbě. V interiéru se stěny a stropy obvykle obkládají sádrokartonem, my jsme se ale rozhodli pro dřevěné obložení i uvnitř.“

Přistavěný obývací pokoj má podlahu z masivního dubu, která za francouzským oknem pokračuje dřevěnou terasou. Kuchyň je umístěna nad původním klenutým sklepem, proto má podlahu o tři stupně výše než obývací pokoj.

Přistavěný obývací pokoj má podlahu z masivního dubu, která za francouzským oknem pokračuje dřevěnou terasou. Kuchyň je umístěna nad původním klenutým sklepem, proto má podlahu o tři stupně výše než obývací pokoj.

FOTO: www.mujdum.cz

V hale v podkroví najdeme útulné zákoutí s ratanovými křesílky a borovicovou komodou.

V hale v podkroví najdeme útulné zákoutí s ratanovými křesílky a borovicovou komodou.

FOTO: www.mujdum.cz

Na jižním konci pozemku, vzadu za domem, se nachází slunná zahrada, chráněná ze všech stran zídkami a stěnami sousedních stavení. Právě sem je po rekonstrukci orientována hlavní obytná část domu – kuchyň s jídelnou a nový obývací pokoj umístěný v přistavěné části. Pod kuchyní zůstal zachován starý klenutý sklep – ideální místo pro domácí vinotéku! Střed přízemí zaujímá chodba, velká koupelna a komora.

Původní světnici po přestavbě vévodí rustikální krb s krbovou vložkou a teplovzdušným rozvodem.

Původní světnici po přestavbě vévodí rustikální krb s krbovou vložkou a teplovzdušným rozvodem.

FOTO: www.mujdum.cz

Místnost na severní straně, kde bývala kdysi světnice, slouží jako druhý obývací pokoj – společenská místnost s krbem. V podkroví byla vybudována velká pracovna (v přistavěné části), útulná hala, dvě ložnice, koupelna a WC.

Zachování tradičních tvarů

Vzhledem ke špatnému technickému stavu zbyly z původního stavení jen obvodové stěny. Zmizely vnitřní zdi, omítky, stropy, podlahy i krovy. Obvodové zdivo bylo izolováno proti vlhkosti a ztuženo železobetonovým věncem, provedeny dřevěné trámové stropy, na zvýšené nadezdívce byl osazen nový krov, provedeny nové omítky i podlahy.

Dětský pokoj je velká místnost v severním štítu domu. Zvýšená nadezdívka dosahuje do výše parapetu. Nad dřevěným stropem se nachází ještě velký úložný prostor.

Dětský pokoj je velká místnost v severním štítu domu. Zvýšená nadezdívka dosahuje do výše parapetu. Nad dřevěným stropem se nachází ještě velký úložný prostor.

FOTO: www.mujdum.cz

Přístavba má sendvičovou konstrukci s nosnými profily ze smrkového masivu. Manželé důsledně dbali na to, aby dům neztratil tradiční tvary a členitost. Střecha s vikýři a pálenými taškami, římsy, dřevěná tabulková okna, klenutý sklep a další tradiční prvky, i když v mírně zmodernizované verzi, byly nepřekročitelným „tabu“.

Ložnice rodičů. V podkroví nechali majitelé záměrně vyznít přírodní dřevo na všech stěnách i stropech.

Ložnice rodičů. V podkroví nechali majitelé záměrně vyznít přírodní dřevo na všech stěnách i stropech.

FOTO: www.mujdum.cz

Praxe potvrdila kvalitní postup stavařů

V zahradě přibyla pergola a dřevěný zahradní domek, obojí v souladu se stylem domu. Na vydláždění kamenné terasy posloužily kameny z vybouraného původního zdiva. Starý chlívek po rekonstrukci, která ladí s domem, slouží jako garáž, skladovací prostor a kotelna.

Přízemí (nahoře): 1 předsíň, 2 společenská místnost, 3 koupelna + WC, 4 komora, 5 kuchyň + jídelna, 6 obývací pokoj Podkroví (dole): 1 hala, 2 koupelna + WC, 3 dětský pokoj, 4 ložnice, 5 pracovna

Přízemí (nahoře): 1 předsíň, 2 společenská místnost, 3 koupelna + WC, 4 komora, 5 kuchyň + jídelna, 6 obývací pokoj. Podkroví (dole): 1 hala, 2 koupelna + WC, 3 dětský pokoj, 4 ložnice, 5 pracovna

FOTO: www.mujdum.cz

„Nejobtížnější úlohou bylo spojit původní stavení s dřevěnou novostavbou. Ale bydlíme tu už několik let, dům je stabilní a nevznikají tu žádné trhliny ani poruchy. To dokazuje, že stavba byla dobře promyšlená a pečlivě provedená. Uvnitř máme stále příjemné klima, kamenné stěny v zimě akumulují teplo a v létě naopak udržují chládek. Provoz domu je velmi úsporný – velkou část roku topíme krbem s teplovzdušným rozvodem. Všichni se tu cítíme velmi dobře.“

Jitka Pálková, www.mujdum.cz