Pro rodinu jste našli krásné místo…

V této části Prahy jsme se narodili, cítili jsme se tu velice dobře, takže výběr lokality byl jasný. Jen jsme hledali nějaký vydařený developerský záměr. Požadavky byly zřejmé – byt s prostornou terasou a blízko zeleně.

Dominantní světlo nad sezením pochází od firmy Artemide. Organické tvary korespondují se zaoblenými tvary na některých kusech nábytku.

Dominantní světlo nad sezením pochází od firmy Artemide. Organické tvary korespondují se zaoblenými tvary na některých kusech nábytku.

FOTO: www.modernibyt.cz

To se vám podařilo. Takže jste se rovnou nastěhovali?

Byt jsme zakoupili na začátku projektu, a tak jsme měli možnost provést většinu úprav týkajících se dispozice bytu i rozvodů. Původně to byly dva menší byty, ale vzhledem k našim požadavkům na větší byt s velkou terasou jsme oba spojili a změnili vnitřní uspořádání příček. Celkový vzhled se tak od základu změnil.

Žluté sezení v předsíni je vyrobeno na zakázku podle návrhu architektky. Stejná barva se objevuje také v obývacím pokoji.

Žluté sezení v předsíni je vyrobeno na zakázku podle návrhu architektky. Stejná barva se objevuje také v obývacím pokoji.

FOTO: www.modernibyt.cz

Proto jste požádali o pomoc architekta?

Nejen proto. Chtěli jsme krásný a funkční byt a věděli jsme, že budeme potřebovat odbornou pomoc. Architekti mají zkušenost a přehled, což nám schází, protože se oba s manželkou věnujeme jiné profesi. Jen bylo potřeba najít toho správného.

Vtipně je vyřešeno snídaňové sezení. Pracovní deska plynule přechází v barový pult, nechybí tomu odpovídající židle.

Vtipně je vyřešeno snídaňové sezení. Pracovní deska plynule přechází v barový pult, nechybí tomu odpovídající židle.

FOTO: www.modernibyt.cz

Jak jste hledali?

Udělali jsme si průzkum trhu. Prvotní médium byl internet a posléze časopisy. Z vytipovaných jsme některé navštívili a posléze vybrali architektku Zuzku Jančuškovou.

Proč právě ji?

Líbily se nám její nápady, od začátku bylo velmi příjemné s ní jednat. Cítili jsme, že najdeme společnou řeč, což je při zařizování něčeho tak intimního, jako je bydlení, velmi důležité.

Kvůli malému Martinovi manželé na první noc v novém bytě opravdu nezapomenou…

Kvůli malému Martinovi manželé na první noc v novém bytě opravdu nezapomenou…

FOTO: www.modernibyt.cz

Jak postupovaly práce?

Nejprve jsme architektce sdělili naše požadavky, chtěli jsme moderní bydlení, kde by vedle designových kousků byly i netradiční prvky, důležitá byla také praktická stránka. Aby byl byt navržen s ohledem na náš životní rytmus, také jsme si přáli dostatek úložných prostor.

Bylo tady něco, nad čím jste váhali?

Co se týká stavebních úprav, byl problém se sloupem, který musel v bytě zůstat. Naneštěstí tvoří předěl mezi kuchyní a obytným prostorem, které jsme chtěli mít propojené. Architektka z něj navrhla atypický úložný prvek. Uvnitř jsou skryté rozvody a ještě tu jsou police. Už tak velký prvek měl být původně sytě červený, nakonec jsme se dohodli na neutrálním dřevěném obložení.

Zajímavé řešení „centrálního kmene“ určilo charakter celku a promítá se i v organických tvarech zařízení ložnice.

Zajímavé řešení „centrálního kmene“ určilo charakter celku a promítá se i v organických tvarech zařízení ložnice.

FOTO: www.modernibyt.cz

Červený je tedy nakonec stůl?

Přáli jsme si netradiční prvky, to je právě přínos architekta, který si výsledek dokáže představit. Já jsem sice nad takovým řešením váhal, ale manželku hned nadchl. Dnes jsem rád, že ho tu máme. Oživuje ostatní zařízení.

Neutrální interiér oživuje červený jídelní stůl.

Neutrální interiér oživuje červený jídelní stůl.

FOTO: www.modernibyt.cz

Překvapilo vás to?

Ani ne. O čem jsme ale do poslední chvíle nevěděli, jak dopadne, byla ložnice. Je kompletně vyrobená na míru, je tu použito několik světlých teplých odstínů jedné barvy, a to nejen na dveřích skříně, ale také na zdech. Původně jsme tu chtěli použít tapetu, ale architektka Jančušková navrhla malbu v kombinaci různě širokých pruhů. To vše se pak ještě muselo kombinovat s čalouněním postele… Dopadlo to ještě lépe, než jsme si původně mysleli.

FOTO: www.modernibyt.cz

Chtěli byste tu něco změnit?

Bydlíme tu teprve půl roku, zatím se stále ještě sžíváme s novým prostředím. Jediné, co bych asi doporučil těm, kteří půjdou v našich šlépějích, je výměna radiátorů. Ty jako jediné zůstaly ze standardního vybavení bytu, ostatní prvky jsme vyměnili za nadstandard. Po nastěhování jsme toho trochu litovali, nyní jsou stejně všechny schované za záclonami, takže interiér neruší.

Barevnost koupelnového nábytku je sladěna s odstínem mozaiky. Prostor tak působí uceleným dojmem.

Barevnost koupelnového nábytku je sladěna s odstínem mozaiky. Prostor tak působí uceleným dojmem.

FOTO: www.modernibyt.cz

www.modernibyt.cz