Hlavní obsah

Spojením dvou bytů vznikl ideální domov pro mladou rodinu

Na levém břehu Vltavy si našla byt mladá rodina, která potřebovala větší prostor a zároveň chtěla mít všechny vymoženosti města na dosah. Najít velký byt v malém centru Prahy však dnes není už tak snadné…

Foto: www.modernibyt.cz

Vizuální strohost kuchyňského koutu je vyrovnána oranžovou barvou.

Článek

V jakém stavu byl byt, když jste ho kupovali?

Původně šlo o dva byty, které jsme spojili v jeden. Když jsme řešili lokalitu, ve které bychom chtěli žít, s manželem jsme se shodli na centru Prahy. V Dejvicích, kde jsme žili předtím, jsme si to také velmi oblíbili, ale z praktických důvodů bylo centrum nejlepším řešením. Problém však byl sehnat zde byt nad 100 m2, takže jsme nakonec byli rádi, že jsme měli možnost koupit byty dva, které jsme spojili v jeden.

Foto: www.modernibyt.cz

Koberec s květinovým vzorem byl architektům ze studia Hotový interiér inspirací při dekorování, stejný motiv použili na zeď.

Takové řešení však vyžaduje jistě náročnou rekonstrukci…

Náročné to opravdu bylo, na druhou stranu jsme mohli začít úplně od začátku. Nová dispozice, terasy, vstup do bytu… Vše najednou mohlo být jen podle našich představ. Pokud bychom koupili jeden velký byt, asi bychom se ve snaze vyhnout takovému množství práce, nepouštěli do velkých změn a vycházeli z dané situace. Tady jsme neměli na vybranou. Všechno muselo být jinak.

Foto: www.modernibyt.cz

Interiér jste zařizovali sami nebo jste přizvali ke spolupráci nějakého architekta?

Oslovili jsme studio Hotový interiér. Jejich realizace se nám velmi líbí. Ve chvíli, kdy začali do interiéru zasahovat, byla hotová jen dispozice, podlahy a dlažba. Vše ostatní je práce studia.

Foto: www.modernibyt.cz

Dekorace frézovaná do obkladu stěn a dveří je jedním z nejoriginálnějších prvků v bytě a majitelé si velmi cení její sjednocovací funkce.

Jaké bylo vaše zadání?

Chtěli jsme moderní, jednoduchý, ale nepříliš sterilní interiér pro mladou rodinu s jedním dítětem. Design jsme nechali na studiu, naše požadavky byly spíše funkčního rázu. Například nám vadilo, že výtah z garáží vede přímo do našeho bytu. I když je vstup z výtahu do bytu samozřejmě elektronicky zajištěn, mohlo by se třeba stát, že v přivolaném výtahu může být nevítaná návštěva.

Proto bylo nutné zabudovat do podhledu elektronicky ovládanou roletu, kterou je možné kdykoliv spustit a tím zamezit nežádoucímu vstupu do bytu. To nakonec využíváme i na noc, cítíme se tak bezpečněji.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovna je nejmenší místností v bytě, díky převládající bílé barvě a množství přirozeného světla však působí dostatečně prostorně.

Podhledy máte ve všech chodbách v bytě. Má to nějaký zvláštní význam?

Je to hlavně kvůli osvětlení, a také kvůli klimatizační jednotce, která je v podhledu ukrytá. Brzy poté, co jsme se sem nastěhovali, jsme zjistili, že to navíc celý prostor ozvláštňuje. Když vejdete z chodby, která má nízký strop do místnosti s vyšším stropem, ta změna opravdu činí byt zajímavějším.

Místnosti nejsou příliš velké. Jak řešíte ukládání?

Hned v zádveří je prostorná šatna a ve všech chodbách jsou vestavěné skříně. Také zde máme technickou místnost, kterou využíváme částečně i jako komoru, do níž ukládáme sportovní vybavení, protože sklep bohužel k dispozici nemáme.

Foto: www.modernibyt.cz

Drobná vícebarevná mozaika byla přáním Lucie, která chtěla tímto prvkem koupelnu oživit.

Vraťme se ještě k designu. Co vás v interiéru nejvíce baví po estetické stránce?

Od začátku je to květinová dekorace, která zde vznikla tak trochu z nouze. Pan architekt se nás nejprve ptal, jestli budeme na zeď věšet nějaké obrazy. Protože žádné nemáme, architekt navázal na koberec s květinovým dekorem a nechal vytvořit grafický motiv vycházející z něj. Také se mi velmi líbí dekorace frézovaná do obkladu na zdech v ložnici, která je vedena i přes dveře, a vytváří tak kompaktní celek. Cítíme se zde opravdu dobře, rekonstrukce předčila naše očekávání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám