Hlavní obsah

Všenorská vila Jana Štence zaujme použitím režných bílých cihel na fasádě

Novinky, text: Eva Novotná, editace: tnk

Na začátku dvacátého století se začaly k výstavbě letních vil využívat poslední volné pozemky vilové čtvrti Brunšova, ležící mezi Všenory a sousedními Dobřichovicemi. V brunšovském svahu blíž Všenorům vznikla elegantní vila od slavného architekta Jana Kotěry.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Všenory, Brunšov čp. 357

Článek

Letní vilu si nechal postavit Jan Štenc - majitel grafického závodu v Praze. Zdánlivě jednoduchý patrový dům pro něj navrhl architekt Jan Kotěra, Štencův dlouholetý přítel a spolupracovník ze Spolku výtvarných umělců Mánes.

Štencův závod v moderní budově v dnešní Salvátorské ulici se zabýval tiskařstvím, nakladatelstvím i rytectvím a fotkou. Jan Štenc je známý mimo jiné jako vydavatel odborných uměleckých časopisů s názvy: Styl, Výtvarná práce a Umění.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vilu krášlí zajímavě použité cihloví.

V návrhu Štencovy vily ve Všenorech Kotěra zvolil skromnější členění a stavbu zjemnil malebnou střechou.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vila se nachází v krásném prostředí poblíž řeky Berounky.

Architekt nápaditě použil kombinaci omítky a režných bílých cihel, které se v různých seskupeních objevují na soklu, vstupním portálu a rámují také horní patro domu.

Zdůrazněním klasických forem a materiálu stavby se Kotěra letním domem ve Všenorech vrací ke svým starším návrhům vil „vážného výrazu“ – k vlastní vile v Praze nebo Lembergerově vile ve Vídni.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Štencův grafický závod fungoval na Praze 1.

Pro Štencův dům architekt navrhl veškerý nábytek a nejspíš i vnitřní výmalbu stěn. Ta má zlidovělou formu. Kotěra navrhoval i úpravu zahrady, včetně rozvrhu zeleně a pěšin.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Interiér byl také prací architekta.

Autor během realizace vilu několikrát navštívil, nicméně krátce před jejím úplným dokončením náhle zemřel. Všenorská vila tak symbolicky uzavřela jeho dílo, ve kterém otázka bydlení vždy hrála významnou úlohu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám