Hlavní obsah

Novostavba je nezaujala, našli praktický a jednoduchý byt v centru města

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Lucie a Lukáš Školoudovi hledali před lety dostatečně velký byt, kde by mohli časem založit rodinu. Vůbec neuvažovali o novostavbě na okraji Prahy, ale o praktickém a jednoduchém bydlení v centru města. Kromě toho měli pár zásadních požadavků, které se jim splnily.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nábytek ze světlého dřeva doplňuje celkovou atmosféru vzdušného a prosvětleného interiéru. Židle, stoly, skříně a postele jsou z přírodního dřeva, konferenční stolek je natřen bílou barvou.

Článek

Hledali především praktické bydlení, které chtěli zkombinovat se zelení. Náš hostitel není Pražák, takže pro něj byl park v okolí bytu podmínkou. Nakonec si vybrali zrekonstruovaný byt 3+kk o velikosti 90 m2 na Žižkově ve 4. patře, odkud je krásný výhled přímo na panorama parku.

A nejen to, obytná část bytu je situovaná na západ, tudíž je tu světlo do pozdního odpoledne. Důležitým kritériem byly i vyšší stropy a možnost parkování auta ve dvoře. Naproti tomu by manželé přivítali více úložných prostor a větší koupelnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na pozadí jednoduché knihovny z přírodního dřeva se vyjímá dceřin hrací koutek, který pozvedne prostor zářivými barvami.

Dřevo v hlavní roli

V bytě byly dubové plovoucí podlahy, které si Školoudovi ponechali, a kuchyňská linka v dekoru světlého dřeva. Jediné, co na kuchyňské lince změnili, byla pracovní deska. Není divu – hostitel má blízko k přírodnímu kameni, se kterým také obchoduje. Pořídil si tedy místo dřevotřísky kámen v podobě žuly, která v sobě skrývá kromě vynikajících funkčních vlastností také osobité kouzlo. Navíc se na žulu může postavit i rozpálená pánvička.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Žulová kuchyňská pracovní deska spojuje kvalitu, eleganci, nadčasovost i originalitu. Je hodně tvrdá, nepoškrabatelná, kyselinovzdorná a vydrží velmi vysoké teploty.

„Zařizování bytu mě minulo, vše je práce manželky. Nejdřív jsme chtěli bydlet a pak mít děti. Proto jsme ani neutráceli za exkluzivní věci. Jsem rád, že jsme se nepustili do stavby domu, o níž jsme také uvažovali,“ vzpomíná Lukáš a dodává, že by před pěti lety určitě postavil nepraktický dům pro život. Dnes ví, že nejdůležitější v každé místnosti je šatna a komora. Naráží na to, že v tomto bytě dostatečné úložné prostory chybějí. Částečně je nahrazuje masivní skříň v chodbě a skleněná šatní skříň v ložnici. A protože byla černá, Lucie na ni přilepila suchými zipy jemně pruhovanou látku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Minimalisticky zařízená ložnice v čokoládové barvě poskytuje dostatek soukromí a nabízí ničím nerušený spánek.

Zajímavá výmalba v celém bytě

Lucie se také postarala o barevné vyznění celého bytu, maloval ale Lukáš s kamarádem. Propojený prostor kuchyně s jídelnou a obývákem je ve světlých barvách – levandulové a světle béžové, které se ideálně doplňují s dřevěnými kusy nábytku. „V ložnici jsme zvolili výmalbu v čokoládovém tónu v kontrastu s bílým stropem. Proč právě tuto barvu? Máme rádi čokoládu, proto čokoládová, ale hlavně rádi spíme ve tmě. A když chceme světlo, vytáhneme úplně žaluzii,“ zdůvodňuje Lukáš jejich volbu.

V pokoji u tříleté dcery se doplňuje jemně zelená barva na zdech s převážně růžovými doplňky, to vše korunuje bílý nábytek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tříletá dcera má pokojíček v zeleno růžových tónech, které se vkusně doplňují s bílým nábytkem.

Dřevo navozuje přátelskou atmosféru

Bydlení našich hostitelů vyniká zejména praktičností, funkčností a jednoduchostí, také poměrně velkým obývacím prostorem, kde rodina žije. Praktická je kuchyň i navazující jídelna, nechybí ani televizní kout s pohodlnou smetanovou sedací soupravou či hrací koutek pro dceru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nad jídelním stolem se vyjímá zrcadlo, jehož rám objevili naši hostitelé u kamaráda na statku. Ten nechal rám zrestaurovat a vsadit zrcadlo.

Pro interiér je charakteristické světlé dřevo a přátelská, prosvětlená atmosféra. Nadčasový nábytek působí elegantně a lehce. Na jednobarevně natřených stěnách vynikají police a celý prostor sjednocuje dubová plovoucí podlaha, navozující atmosféru tepla a pohodlí. Jednotlivé kusy nábytku působí elegantně až minimalisticky a celkové vyznění interiéru podtrhují doplňky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám