Hlavní obsah

Dopřejte místnostem světlo na míru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K finančně nenáročné změně interiéru patří určitě osvětlení. Často mu nevěnujeme takovou pozornost, jakou si zaslouží, a přitom výrazně ovlivňuje domácí atmosféru.

Foto: MALL

Originální LED diodové stojící svítidlo Philips LivingColors (6169 Kč) o výšce až 120 cm vykouzlí v interiéru nádhernou hru barev.

Článek

Osvětlení v interiéru se dělí na tzv. celkové, doplňkové a dekorativní. V rámci toho existují i další druhy osvětlení. V některých prostorech mohou dominovat třeba světla bodová. Proto se nespokojíme jen s jedním lustrem v místnosti. Nikdy s ním nedosáhneme takového efektu, jako když vhodně zkombinujeme osvětlení celkové s doplňkovými, případně s dekorativními.

Foto: EGLO

LED proužky (od 1990 Kč), jejichž využití v interiéru i exteriéru má naprosto neomezené možnosti. Proužky lze využít také jako osvětlení ve skříních, policích a vitrínách.

Jaké světlo je správné

Každá místnost by měla mít stropní svítidlo, doplněné podle potřeby světly nástěnnými a bodovými. Důležitým kritériem při výběru osvětlení je účel, pro který danou místnost využíváme. Každý druh činnosti potřebuje jinou intenzitu a barvu světla.

Foto: EGLO

Stropní svítidlo Orotelli (7190 Kč) je vyrobeno z kombinace hliníku, chromové oceli a sanitárního skla. Každé ze svítidel lze natočit jako reflektor. Zdrojem světla je LED.

Hladké, světlé a lesklé plochy světlo odrážejí, tmavé a strukturované povrchy ho pohlcují.

Foto: LIGHT VISION

Závěsné svítidlo BLOOMA (12 285 Kč bez DPH) španělské značky LEDSC4. Stínítka jsou v barvách červená, bílá a černá. Využívají tři světelné zdroje o výkonu 3x23 W s typem objímky E27.

Dbáme i na barevnou teplotu osvětlení, důležitá je také správná intenzita světla. Příliš málo světla zbytečně unavuje zrak.

Foto: IKEA

Stropní osvětlení ALÄNG (599 Kč), průměr 35 cm, výška 15 cm, poskytuje rozptýlené světlo vhodné jako hlavní osvětlení. Ocelové rameno, stropní krytka z polyamidového plastu, stínidlo z PET plastu a papíru.

Nezapomínáme ani na design svítidla. Vybereme si to, které se nám nejen líbí, ale zároveň ladí se stylem domácnosti.

Foto: DELTA LIGHT

Supernova XS (od 9297 Kč bez DPH) je svítidlo čistých geometrických tvarů, zaručuje velmi dobré osvětlení a atmosféru, je osazena výkonnými LED zdroji.

Každá místnost si žádá své

V kuchyni nemají chybět hlavně bodová světla nad pracovní linkou. Standardní výbavou je světlo nad sporákem, které bývá často součástí digestoře. Pracovní plochu osvětlíme zářivkovými trubicemi. Mají dlouhou životnost a jsou úspornější než klasické žárovky. Dostatečné osvětlení kuchyňské linky je také otázkou bezpečnosti. Na pracovní desce by neměly vznikat odlesky či stíny, které jsou při každodenní přípravě potravin dost nepříjemné.

Foto: KIKA

Vyplatí se pořizovat svítidla z jedné kolekce. Nástěnné stropní svítidlo i lampička jsou ve shodném stylu.

V jídelně umístíme nad jídelní stůl stropní svítidlo, které dostatečně osvětlí celý stůl a přitom nebude nikoho oslňovat. Ideálním řešením je lustr se stahovacím stínidlem. Ten, když se vytáhne, může nahradit i hlavní světlo v místnosti.

Vhodná vzdálenost svítidla od stolu je cca 55 cm. Přestože je v kuchyni stropní světlo dominantní, jeho funkce je doplňková. Nejdůležitější jsou již zmíněná bodová světla.

Foto: BROKIS

SHADOWS (od 4829 Kč) jsou malá závěsná svítidla inspirovaná klasickými ateliérovými lampami. Kolekce se skládá z 5 kusů v každé sérii a je k dispozici ve 4 různých odstínech skla. Skleněná stínítka jsou volně nasazena na dřevěném krčku.

V koupelně dbáme hlavně na bezpečnost! Často jsme tu odkázáni na umělé osvětlení, proto přidáme k centrálnímu světlu jedno doplňkové nad zrcadlo. Světla určená do vlhkého prostředí mají vyšší stupeň ochrany, minimálně IP43 pro vestavěná stropní svítidla.

Přisazená svítidla musejí mít stupeň krytí ještě vyšší. Použijeme celospektrální osvětlení – bílé světlo, které se nejvíce přibližuje dennímu světlu a pozitivně působí na lidský organismus.

Foto: RENDL

BALL (od 1150 Kč) ze série dánského designu PULZ je reflektorové svítidlo vzhledu kulečníkové koule.

Toto osvětlení se obecně hodí všude tam, kde je přirozeného světla nedostatek, např. do chodeb, sklepů atd. K zrcadlu v koupelně se hodí podélná svítidla. Nevytvářejí ostré stíny v obličeji stejně jako svítidlo nad zrcadlem. Vyvarujeme se tu bodového osvětlení, které obličej nevhodně osvětluje.

Foto: EGLO

Stolní svítidlo Jamela (1390 Kč) je vyrobeno z chromové oceli a textilního stínítka. Zdrojem světla je žárovka, svítidlo má kabelový spínač.

V obýváku sáhneme po lustrovém stmívači. Ideální je měkké a dobře rozptýlené světlo. Lustrovými stmívači si lze nastavovat intenzitu světla a vždy si vytvořit atmosféru podle nálady. Správným osvětlením v obýváku zdůrazníme dekorace, umělecké předměty či architektonické prvky. Použitím různých druhů osvětlení rozdělíme místnost na zóny s odlišnou funkcí. Pouhá změna osvětlení promění celé vyznění obývacího pokoje, kde dáme přednost teplým odstínům. Lehce dotvoří interiér určitě bodová světla.

Foto: RENDL

GRASS (5200 Kč) je dekorativní stínidlo z matovaného polykarbonátu s výřezy.

V chodbě zvolíme energeticky úsporné osvětlení, jež zajistí dostatek světla při vstupu. Chodby mají často omezený prostor, proto je vhodné nástěnné svítidlo. Chodby mají být osvětleny stejně intenzivně jako zbytek domácnosti, aby se oko nemuselo často přizpůsobovat rozdílným intenzitám světla. Bezpečný pohyb v chodbách zajistí integrované noční osvětlení, např. LED diody, umístěné nízko nad zemí a osvětlující třeba schodiště.

Foto: LIGHT VISION

Designová stolní lampa ADO španělské značky PUJOL (v sérii jsou také nástěnná svítidla a podlahová lampa). Cena lampy vysoké 35 cm verze nikl satén je 6187 Kč bez DPH.

Dětský pokoj potřebuje hlavně barvy! Nezbytné je jedno centrální osvětlení, které doplníme podle potřeby a věku dítěte. Pro mladší děti se hodí barevná dekorativní dotyková svítidla, která mohou být bez rizika v jejich dosahu.

Pro studenty jsou nepostradatelné stolní lampy s kloubovým ramenem, které se dají nasměrovat podle potřeby.

Foto: ORION

Interiérové lampy (od 2332 Kč) s výborným poměrem kvalita/cena vyniknou v interiéru, zejména v ložnici. Jsou přizpůsobeny žárovkám max. 60 W (E27).

Osvětlení v ložnici sluší střídmost. Výběr osvětlení pro tuto místnost záleží hlavně na tom, jestli v ložnici pouze spíme, nebo v ní máme také pracovní kout. Důležité je ovládání světla z postele. A to jak noční lampičky, tak centrálního osvětlení. Ke komfortu přispěje i v této místnosti stmívač osvětlení.

Foto: IKEA

Malé a snadno přemístitelné stolní lampy GAVIK (349 Kč) vnesou do našeho domova útulnost a barvu: na odkládacím a nočním stolku nebo parapetu.

Světlo a barvy na sebe vzájemně působí

  • Osvětlení vybíráme podle velikosti, vnitřního uspořádání, ale i výmalby pokoje.
  • Barvy se dělí na teplé (červená, oranžová, žlutá) a studené (modrá, zelená, fialová).
  • Chladné odstíny vzdálenosti opticky prodlužují, teplé odstíny působí opačně.
  • Tmavé barvy opticky zmenšují prostor a snižují strop.
  • Malý stísněný pokoj potřebuje jasné barevné odstíny.
  • Barvy vybíráme podle toho, zda místnost užíváme za denního, či umělého světla.
  • Klasické žárovky zvýrazňují teplé barvy.
  • Zářivky podporují studené barvy.
  • Nejméně mění originální odstín barvy halogenové žárovky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám