Hlavní obsah

V bytě o rozloze 40 m2 si splnila svůj sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petra pochází z velké rodiny. Společně se třemi sourozenci vyrůstala v malém bytě. Už jako dítě snila o velkém a jenom svém vlastním pokoji. Ten sen si splnila až v dospělosti, kdy se dokázala společensky i soukromě etablovat. Ve svých třiceti letech má byt zařízený přesně podle svých představ.

Foto: www.modernibyt.cz

Aby architekt neubral na otevřenosti a vzdušnosti prostoru, pracoval s neutrálními barvami. Jednoduchý interiér zvýraznil použitím světlých tapet s plastickým vzorem květin. Ty pocházejí z dílny studia De.fakto, cena 300 Kč/m2.

Článek

Jak dlouho žijete sama a navíc tzv. ve svém?

V devatenácti jsem dokončila střední školu a odjela do Prahy studovat vysokou. Měla jsem první příležitost odstěhovat se ze stísněných bytových poměrů v Jaroměři, kde nás žilo dohromady šest. Nejdřív jsem bydlela na koleji, ale to jsem si příliš nepomohla. A tak jsem postupně celých deset let střídala různé podnájmy. Až před necelým rokem jsem se rozhodla, že si pořídím vlastní bydlení. Tady si můžu přibít hřebík do zdi, kdy chci, a můžu si nabarvit stěny podle nálady. Tomu říkám pravé soukromí.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je vyrobená z MDF materiálu v kombinaci bílý matný a bílý lesklý povrch s detaily z nerezavějící oceli. Pracovní plocha je osvětlená pomocí svítidel integrovaných do dna kuchyňského nábytku.

Jakou rozlohu a dispozici má byt?

Byt má 40 m2, tak velký nebyl ani ten náš dětský pokoj, kde jsme žili ve čtyřech. Podle dispozice se tomuto typu říká garsonka. Jenže architekt tak trochu dispozici přelstil. Dokázal bez příček oddělit prostor určený ke spaní od kuchyňského a jídelního.

S kterým architektem jste spolupracovala?

Dlouho jsem váhala, jestli mám platit i za služby architekta. Nakonec jsem se rozhodla, že oslovím profesionála. Několik měsíců jsem si kupovala časopisy o bydlení, hledala informace o českých designérech a architektech na internetu. Oslovila jsem pana architekta Sladkého ze studia De.fakto, protože mě nadchly jeho realizace malých bytů - dokonce ještě menších, než je ten můj. Navíc se mi líbil jeho přístup k úložným prostorům.

Foto: www.modernibyt.cz

Byt je vybavený nábytkem z materiálů se snadnou údržbou, pohovka je čalouněná béžovou kůží, základna stolu je z oceli s komaxitovým nástřikem, deska z lakovaného MDF materiálu, jídelní nábytek je doplněný židlemi Tiffany od výrobce Casprini.

Dominantou bytu je originálně řešená postel. Neměla jste obavy z tak výrazného prvku?

Je to moje nejoblíbenější část bytu. Ačkoliv ráda a často vařím a trávím hodně času u kuchyňské linky, chloubou bytu je právě postel, kterou navrhl pan architekt přímo na míru tomuto interiéru. Záměrem bylo oddělit prostor pro spaní.

Foto: www.modernibyt.cz

Postel simuluje oddělený prostor, ve kterém je zabudován úložný systém s osvětlením, místem pro bezpečné postavení sklenky s vodou, zásuvkou pro nabití mobilního telefonu a dokonce má integrované výstupy na zavěšení a připojení televize a audiosystému.

Postel má navíc i integrované úložné prostory, osvětlení, zásuvku pro nabití mobilního telefonu, speciální místa, kam si můžu dát sklenku s vodou, a také výstupy na zavěšení TV a audiosystému, které jsem zatím ještě nestačila vyřešit. Zajímavé je materiálové provedení. Postel je vyrobená z laminátu v kombinaci s béžovou kůží. Tutéž barvu má i pohovka v druhé části místnosti. Vždycky jsem si přála mít koženou pohovku, nakonec mám koženou i postel.

Foto: www.modernibyt.cz

Povrch postele je z laminátu (dekor Woodline) a světlé kůže. Tento typ je akusticky vhodný i do menšího prostoru.

Je údržba světlého sedacího nábytku náročná?

Jedna z hlavních podmínek při realizaci návrhu byla jednoduchá údržba. Mám ráda pořádek a vzhledem k tomu, že žiju sama, moc nepořádku nenadělám. Všechny povrchy v interiéru jsou nejen snadno udržovatelné, ale jsou především příjemné, měkké a zajišťují dobrou akustiku.

Foto: www.modernibyt.cz

Více než s barevností architekt pracoval s tvarem a velikostí dlaždic. Výběr koupelnového obkladu se nese záměrně ve třech odstínech šedé, aby majitelka mohla dekorovat místnost pestrobarevnými textiliemi a koupelnovými doplňky.

Je ještě nějaká věc, kterou byste chtěla vyzdvihnout nad ty ostatní?

Se členěním místností a s každým kusem nábytku jsem spokojená. Samozřejmě se mi líbí, že architekt neubral na vzdušnosti prostoru ani výběrem sedacího nábytku. Ale jednoznačně vyzdvihuji pohovku naproti kuchyňské lince, kterou lze využít univerzálně - jako sedací nábytek a také jako postel, na které se vyspí případně i návštěva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám