Hlavní obsah

U česko-rakouských hranic stojí dům s mnoha zvláštnostmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Echsenbach u česko-rakouských hranic stojí za to navštívit už kvůli jedné architektonicky zajímavé stavbě. Dům Energy X však rozhodně není pouze „jiný". Pyšní se i mnoha technickými zvláštnostmi.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Tvar domu napovídá, že se podařilo dostat maximální vnitřní plochu do minimálního pláště.

Článek

Nízkoenergetické stavby se pomalu stávají samozřejmostí. Moderní konstrukční technologie se proto soustředí na poněkud vyšší vývojové stadium - energeticky pasivní domy z ekologických materiálů, nadité špičkovými technologiemi obnovitelných zdrojů energie a úzce „spolupracující" s přírodou.

K takovým stavbám patří i vzorový dům Energy X, při jehož realizaci rakouská společnost Hartl Haus zúročila více než sto deset let zkušeností z projektování, výroby i praktické montáže staveb ze dřeva.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Průčelí domu se sklonem 60 stupňů chrání titanzinkový plášť. V červené přístavbě je umístěna garáž.

Materiál, tedy jednotlivé stěnové a stropní dílce sestavené z dřevěného rámu a tepelně izolačních vrstev vnějšího i vnitřního pláště, se kompletně montuje v tovární hale.

Sendvičové stavební prvky nepostrádají předpřipravené instalace, okna, dveře a další prvky dle výběru a přání zákazníka. Na staveništi je jen zapotřebí vybudovat základovou desku.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) hala 3) technická místnost 4) WC 5) obývací pokoj 6) kuchyň 7) pracovna 8) terasa 9) garážové stání 10) technická místnost.

Za jediný den pak na ní vyroste zastřešený (střešní konstrukce z klíženého a tvarově stálého dřeva) a kvůli splnění pasivních parametrů i vzduchotěsně uzavřený dům, v němž zákazník může s dodavatelem okamžitě řešit další interiérové detaily.

Podlahy, schodiště, technické instalace či vybavení jednotlivých místností. Od data objednávky po nastěhování zpravidla neuplynou ani tři měsíce.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Peletková kamna působí jako interiérový doplněk. Obývací pokoj lze od vstupní haly oddělit posuvnými dveřmi ze skla.

Energy X představuje novinku v pestré škále typových domů rakouského výrobce a její základní architektonický koncept staví na jednoduchém kompaktním tvaru a účelném půdorysu. Hlavní obytné prostory s orientací na jih a velké prosklené plochy dokážou „přijmout" a také náležitě využít či zregulovat maximum nabízené sluneční energie. Ziskům napomáhá i 60stupňový sklon jižní fasády, obložené titanzinkovým plechem a doplněné panely solárních kolektorů.

Stavba tímto konstrukčním řešením získala na dynamičnosti. Fasádu na odvrácené straně domu kvůli minimalizaci tepelných ztrát objektu člení jen několik oken. Stěnové dílce splňují požadavky na tepelnou i na zvukovou izolaci, sádrovláknité desky ve skladbě vnitřních stěn garantují zdravé klima a přirozenou cirkulaci vzduchu. Styk materiálů a konstrukcí zcela vylučuje vznik tepelných mostů.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Sanitární keramika Duravit dokonale koresponduje s dýhou z ušlechtilého tropického dřeva.

Z celkové koncepce pasivního domu samozřejmě vycházejí i vnitřní dispozice a především nejmodernější technická řešení. TOP systém reprezentuje například tzv. „inteligentní" domácnost. Centrální automatické řízení s možností manuální regulace se stará o osvětlení, větrání či vytápění.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) hala 2) koupelna + WC 3, 4) dětský pokoj 5) ložnice 6) terasa.

Výrobce se zapojil do projektu klima:aktiv, součásti rakouské vládní energetické politiky ke snižování emisí CO2. Dům Energy X je důkazem této strategie. Všechny použité materiály splňují dané normy, pověstnou třešničkou jsou výhradně rakouské zdroje.

Technické specifikace a detaily

Zastavěná plocha: 110,64 m²

Celková užitná plocha: 154,96 m²

Konstrukce: betonová základová deska, spodní stavba zděná, nadzemní část dřevostavba montovaná ze sendvičových stěnových a stropních dílců, pultová střecha o sklonu 7º, schodiště dřevěné, fasáda: omítka, dřevěné obložení na latích, střecha a oplechování z titanzinkového plechu

Výplně otvorů: dřevohliníková okna s izolačními trojskly, U = 0,86 W/m²K (výroba Hartl Haus a Velux), předokenní hliníkové žaluzie na elektrický pohon, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní (výroba Hartl Haus), posuvné prosklené dveře

Vytápění a větrání: krbová kamna na peletky s automatickou regulací a s teplovodním zásobníkem, propojená s ústředním teplovodním vytápěním (v přízemí podlahové konvektory, v patře pak radiátory), solární kolektory pro ohřev teplé užitkové vody, větrací systém s rekuperací vzduchu, centrální vysavač, systém „inteligentní" domácnosti Moeller X-Comfort

Spotřeba energie na vytápění činí 15 kWh/m² za rok

Jitka Pálková a Petr Saulich, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám