Hlavní obsah

Panelákový byt 3+kk dostane po rekonstrukci nadčasový vzhled

Ještě stále se pohlíží na paneláky jako na podřadné bydlení, což je dost nespravedlivé. Starší paneláková sídliště už zarostla zelení a život se tu pomalu stává přijatelnějším než v rušném centru města.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Obyvatelé sídlišť už vynaložili velké finanční částky do technických úprav, zateplení či výměny oken a panelákové byty se od těch nově postavených zase tolik neliší. Ty totiž, v mnoha případech, mají dispozice mnohdy horší, než na jaké jsme zvyklí u bytů v panelácích.

Přitom v panelovém domě můžete vytvořit bydlení podle svých představ. Ať už renovujete své bydlení z estetického či funkčního hlediska, vždy se nejprve zamyslete nad možnostmi, ale hlavně omezeními prostoru. Dobrým řešením je oslovit bytového architekta, který navrhne několik variant pro lepší využití prostoru.

Z dopisu čtenářky Terezy
Dobrý den, zasílám Vám fotografie a plánky bytu před bouráním a po bourání. Jsme mladý pár a nevíme, kolik takový návrh bytu stojí, proto doufáme, že byste nám nejdříve napsali, kolik by návrh přibližně stál.
Byt je v tuto chvíli prázdný a je vybourané staré umakartové jádro, které bychom chtěli nově postavit z Ytongu. Proto bychom potřebovali vytvořit návrh pro koupelnu, protože je rozměrově malá (přibližně 166 x 160 cm). Rozměry nevím přesně, protože bychom chtěli trošku zmenšit záchod a také nové zdi by měly být rozměrově užší než umakartové zdi. Odhadované nové rozměry koupelny jsou 170 x 173 cm. Osobně se nám líbí koupelna, kterou jste zveřejnili v časopise PANEL PLUS v loňském roce, především, jak je řešené umyvadlo s pračkou.
Nedávno jsme vybourali příčku mezi obývací místností a kuchyní, abychom zvětšili kuchyň a spojili obývák s kuchyní. Kuchyň bychom chtěli v bílé barvě spojenou s tmavým dřevem, ze kterého bychom chtěli mít i obývací nábytek.
Nevím, zda Vám tento popis bude stačit při vytvoření návrhu, pokud ne, ráda Vám zašlu konkrétnější údaje. Děkuji a jsem s pozdravem Tereza K.

Příliš stavebních úprav, které by pomohly zvětšit prostor, v tomto typu panelákového bytu nelze provést. Čtenáři již předem vhodně upravili koupelnu. Zbourali jádro a vystavěli koupelnu a WC na totožném půdorysu. Dále zbourali stěnu oddělující kuchyň od obývacího pokoje, což se přímo nabízelo, s ohledem na to, že v kuchyni nebylo žádné okno.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Stav před rekonstrukcí

Jednoduché a elegantní sladění

Snažila jsem se, aby prostor byl velmi útulný a ne panelákový - neosobní prostor plný laminátového nábytku. Proto jsem volila vybavení zcela atypické, na míru a z kvalitního dřeva.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Při navrhování barevnosti v interiéru jsem vycházela z přání čtenářů. Tmavé dřevo je použito v podstatě všude v bytě, jak na nábytku, tak na dveřích a podlaze. Vše je v kombinaci s bílou barvou, sklem a kovem. Velmi důležitá je také volba dekoru na tapetách a textilu (koberce, záclony, čalounění), která by vždy měla ladit s ostatním vybavením bytu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Návrh po rekonstrukci

Pračka v předsíni

Předsíň zůstala čistá a plná prostoru, aby se zde mohl po čase umístit i kočárek, či jiné předměty. Dominuje zde pouze velká skříň s úložným prostorem, která dokonce skrývá i pračku, což pomohlo koupelně. V předsíni nechybí samozřejmě věšák, odkládací polička a stolek.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Zrcadlo místo obkladů

Zásadním přáním majitelů bytu bylo bílé provedení kuchyně v kombinaci s tmavým dřevem, které by mělo dále prostupovat do prostoru obýváku. V kuchyňské lince se prolínají obě provedení, skříňky jsem nakonec nenavrhla úplně bílé, ale jsou lehce tónované, aby lépe kontrastovaly s bílou stěnou.

Místo klasického obkladu za kuchyňskou linkou jsem volila zrcadlo, které prostor rozjasní a dodá mu hloubku.

Útulné posezení v obýváku

Přímo na kuchyňskou linku navazuje rohové sezení, které dodává prostoru útulnost a šetří místo. Zároveň vytváří v pokoji středový prostor, kde se koncentruje veškeré rodinné dění. Dále už je pak samozřejmě relaxační část s pohovkou a televizí. Pod okno jsem místo klasického křesla umístila lehátko, které je vzdušné a vybízí k odpočinku.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V případě, že by čtenářům toto řešení nevyhovovalo, mohou volit řešení rohové pohovky. Pro zútulnění jsem na stěnu zvolila tapetu se vzorem a nástěnný krb, který samozřejmě může být nahrazen čímkoliv jiným. Nábytková stěna s TV nabízí dostatek úložného prostoru.

Skromný pokojíček

Malý pokoj je zařízen jako dětský, ale pouze pro jednu osobu. Tak malý prostor by totiž nebyl vhodný pro více dětí. Je v něm pouze základní nezbytné vybavení, jako šatní skříň, postel, knihovnička, pracovní stůl a ještě nějaké skříňky pro odkládání věcí.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Účelná koupelna

Prostorové řešení koupelny je dané. Není zde mnoho prostoru na zbytečnosti, a proto vše musí být zcela účelné. V centru je vana a po stranách pak větší umyvadlo se skříňkou a naproti další úložné prostory. Obklady jsou jednoduché smetanové a vše kontrastuje s tmavým dřevěným nábytkem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Totožné řešení je pak samozřejmě na toaletě, kde nechybí i malé umyvadlo.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Úložné prostory i pod postelí

Zařízení ložnice je opět jednoduché, není zde totiž mnoho prostoru pro experimenty, umístění postele a skříně je jediným možným praktickým řešením. Postel navíc skýtá úložné prostory a prostor vznikl i pro dekoraci – tapetu nad postelí, která je výrazným prvkem a je doplněna o dřevěné pásy na stěny, které jsou součástí polic a zároveň dotvářejí celé řešení stěny.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Celý prostor bytu je navržený velmi stylově, nadčasově a je trochu více než jindy použito výraznějších dekorativních prvků, které celému prostoru dodají jedinečnost a charakter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám