Hlavní obsah

Z půdního prostoru vznikl vysněný byt pro mladý pár

Po téměř deseti letech společného života v podnájmu na skromných 40 m2 se Jakub a Lucie rozhodli přestěhovat do vlastního bytu. Toužili po velkém atypickém prostoru, který jim poskytne dostatek soukromí, a přitom budou moci zůstat v centru Prahy. A tak se taky stalo…

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavnímu prostoru dominují černobílé doplňky finské značky Marimekko, ladící s televizí značky Bang & Olufsen.

Článek

Váš nový byt je vybudovaný na půdě. Koupili jste ho již jako obytný prostor, nebo jako půdu, kterou jste sami zrekonstruovali?

Lucie: Jako obytný prostor. Koupě půdy v původním stavu byla jednou z možností, o které jsme také uvažovali. V nabídce realitních kanceláří se však půdní prostory neobjevují často, a když už jsme nějaké našli, neodpovídaly našim představám.

Například nedala by se k bytu přistavět terasa nebo v domě nebyl výtah. Nejčastějším problémem však byla lokalita. Zvykli jsme si na život v centru. Roky jsme bydleli kousek odtud, přímo na nábřeží. Tato část Prahy má takové kouzlo a život zde tolik výhod, že zůstat tady pro nás bylo prioritou…

Foto: www.modernibyt.cz

Průhledy ve střeše propouštějí do bytu dostatek přirozeného světla, přesto svítidla nad schody zůstávají rozsvícená celý den pro vyšší bezpečnost.

Jakub: Já jsem vlastně celou dobu doufal, že najdeme něco, kde už budou hotové alespoň základy. Prostor před rekonstrukcí sice můžete zcela přizpůsobit svým představám, ale když jsme někdy na takové půdě stáli a realitní makléř nás přesvědčoval o nekonečných možnostech proměny, měl jsem před očima spíš ty nekonečné problémy při výstavbě. Lucie je mnohem kreativnější než já a tak se toho nebála, ale mně se nakonec ulevilo, když jsme našli tento byt.

Foto: www.modernibyt.cz

Vstupní halu zdobí elegantní křeslo značky Vitra.

Znamená to, že už jste nemuseli nic konzultovat s architektem?

Jakub: Vše bylo hotové až na kuchyň, se kterou jsme si dlouho nevěděli rady. Místnost, která byla pro umístění kuchyně nejvhodnější, je ve srovnání s ostatními místnostmi dost malá a navíc má okna po téměř celé délce jedné stěny. Bez architekta bychom se tedy neobešli.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní kout je součástí kuchyně oproti původnímu plánu samostatné jídelny.

Lucie: Ta kuchyň je také jediným kompromisem, na který jsme museli přistoupit. Původně jsme chtěli mít kuchyň spojenou s obývacím pokojem. Měli jsme to tak už v předchozím bytě a toto řešení se nám osvědčilo, zvlášť když přišla návštěva. Brzy jsme však zjistili, že i oddělená kuchyň má své výhody, a už jsme si zvykli. A vzhledem k tomu, že náš nový obývací pokoj je větší, než byl ten starý i s kuchyní a jídelnou dohromady, vejde se sem ještě víc lidí.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je jediná místnost v bytě, při jejímž zařizování byla vzhledem k umístění oken nutná spolupráce s architektem.

Jakub: Zvláštní je, že jsme celá léta neměli pocit, že strádáme v tom malém 2 + kk a nedostatek prostoru jsme začali řešit až v momentě, kdy jsme se rozhodli založit rodinu. Ale když jsme poznali, jak je příjemné bydlet v tak velkém bytě, už bychom neměnili.

Plánujete tedy rodinu. To vás ani na chvíli nenapadlo přestěhovat se za Prahu do domku se zahradou?

Lucie: Tak právě tato představa nás nikdy nelákala. Známe lidi, kteří se odstěhovali za Prahu jen kvůli dětem a dnes tráví spoustu času v autě, protože děti vozí do školy, ze školy, na kroužky a mezitím ještě musí vyřídit nákupy. Někteří navíc kupovali dům s romantickým výhledem do krajiny a teď se kolem nich začíná stavět.

Foto: www.modernibyt.cz

Vedle ložnice je praktická šatna, kterou však mladí manželé teprve budou zařizovat.

Jakub: Ani pro ty děti to není tak ideální. Vyrůstal jsem na malé vesnici, kde bylo jen pár dětí v mém věku. Být s kamarády, se kterými jsem si opravdu rozuměl, jsem mohl, až když jsem byl starší a trávil svůj volný čas ve městě, kam jsem jezdil do školy.

Foto: www.modernibyt.cz

V bytě jsou dvě koupelny a obě mají pouze sprchový kout, Jakub a Lucie neměli vanu ani v malém bytě, kde žili dosud, a tak to pro ně nebylo při nákupu bytu překážkou.

Kdo vám pomáhal se zařízením interiéru? Spolupracovali jste s dekoratérem nebo přímo s architektem?

Jakub: Interiér jsme zařizovali sami. Nábytek včetně doplňků vybrala Lucie, i když se mnou každou maličkost konzultovala. Mým úkolem byl hlavně nákup kvalitní audiovizuální techniky a určitě jsem to měl jednodušší - vůbec nešlo o složité rozhodování, ale spíš o splnění dávného snu.

Foto: www.modernibyt.cz

Z prostorné terasy je romantický výhled na střechy okolních domů.

Lucie: Ještě plánujeme přidat na zeď nějaké obrazy. Výtvarné umění mě zajímá, takže už mám i pár tipů. Nejvíc se ale samozřejmě těšíme, až začneme zařizovat dětský pokoj, což bude už velmi brzy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám