Hlavní obsah

Dřevěná observatoř umožňuje klidný odpočinek v lese

Novinky, tnk

V chráněné přírodní oblasti v Muttersholtzu v Alsasku ve Francii byl letos realizován nevšední architektonický projekt od CLP Architects. Na dvaceti metrech čtverečních nechali architekti vzniknout dřevěné observatoři, která svým hostům nabízí různé zážitky.

Foto: Jeremías González

V observatoři mohou návštěvníci relaxovat - číst knihy nebo pozorovat okolní přírodu.

Článek

Rozpočet na vznik precizní lesní stavby byl sedm tisíc eur. Stavba vznikla z minima materiálu. Konstrukční systém tak poskytuje návštěvníkovi střechu nad hlavou, ale interiér je jinak otevřený.

Foto: Jeremías González

Stavba vznikla čistě z přírodních materiálů.

Architekti chtěli, aby observatoř v lese co nejmíň rušila a aby na sebe zbytečně nestrhávala příliš pozornosti. Při pohledu zvenčí tak stavba jakoby mizí a odhalíte ji až při pozornějším pohledu.

Foto: Jeremías González

Stavbou prosvítá okolní stromoví.

Tři různé úrovně propojuje vnitřní schodiště. Schody zabírají asi čtvrtinu z vnitřního prostoru, zbytek je ponechán otevřený pro sezení. Stavba slouží jako místo pro relaxaci mimo civilizaci a nabízí tak i pohodlné posezení v křesle nebo na zemi.

Foto: Jeremías González

V observatoři je místo i pro sedací nábytek.

Pavilón je vytvořen jako místo úkrytu a v každém patře si tak může návštěvník odpočinout jiným způsobem.

Foto: Jeremías González

Obě patra umožňují pozorování okolní scénerie.

CLP Architekti postavili observatoř v rámci festivalu architektury s názvem "Archi <20", kdy mají návrháři vytvořit co nejzajímavější stavbu na méně jak dvaceti metrech čtverečních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám