Hlavní obsah

Vila hraběnky Waldstein-Wartenbergové je inspirována i gotikou

Novinky, text: Alena Sellnerová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilu pro hraběnku Františku Waldstein-Wartenbergovou v Děčíně navrhl architekt Josef Mocker, slavný propagátor jednoduchých a čistých oprav gotických památek a autor dostavby chrámu sv. Víta. I tato pozoruhodná stavba je gotikou inspirována.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Vila s adresou: Pod Svahem čp. 6, Děčín–Horní Žleb

Článek

Vila, postavená pro hraběnku v tehdejších lázních sv. Josefa, představuje jednu z prvních prací Josefa Mockera, který po studiích na pražském Polytechnickém ústavu nastoupil na Akademii výtvarných umění ve Vídni.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Pohled na hlavní fasádu.

Právě ve Vídni působil profesor Friedrich Schmidt, který byl odborníkem na gotickou architekturu. Během studií u Schmidta na sebe Mocker mimořádně upozornil, proto nastoupil do vrchnostenské stavební kanceláře přímo k šlechtickému rodu Thun-Hohensteinů a působil v jejich hospodářské škole.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Inspiraci gotikou dokládají i kamenické detaily.

V letech 1870–1872 vedl stavbu novogotické Thunovské pohřební kaple sv. Jana Nepomuckého v Chrástu (nyní součást Děčína), realizované podle Schmidtova projektu. Mocker se podílel i na mnoha děčínských dostavbách historických objektů.

Také zadání vily čp. 6, první samostatnou realizaci po dokončení studia, Mocker získal zřejmě díky Thun-Hohensteinům, protože zadavatelka stavby byla jejich příbuzná.

Vila prošla několika interiérovými přestavbami

Vila následně prošla několika přestavbami, hlavně v interiérech. Například po první světové válce se interiér upravoval pro manžele Františka Antonína a Františku Thunovy, kteří nechtěli bydlet na děčínském zámku, protože se Františka nesnesla s tchýní, hraběnkou Marií, rozenou Chotkovou.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Na vile zaujmou působivé barevné prosklení oken.

Po druhé světové válce vila fungovala jako domov důchodců, později se do ní nastěhoval děčínský sociální ústav. Exteriér se dochoval skoro v původním stavu, jen s některými drobnými nevhodnými zásahy. Vila jako stavební typ je pro Mockera, který se zabýval především rekonstrukcí historických staveb či výstavbou církevních objektů, poměrně neobvyklou záležitostí.

Ale i u ní je jasně vidět jeho nadšení pro gotiku – stavba v prudkém terénu nad korytem řeky Labe upoutává kamenným průčelím z pravidelně opracovaných pískovcových kvádrů i gotizujícími tvary s kamenickými detaily a prvky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám