Hlavní obsah

Byt v měšťanském domě elegantně kombinuje moderní a historické prvky

Byt v měšťanském domě v centru Olomouce byl rekonstruován ještě předtím, než se do něj mladá rodina nastěhovala. Na první pohled se byt nezdál vhodný pro jejich vysněný moderní styl, přesto se pustili do návrhu nového interiéru. Výsledkem je moderní prostor, který však respektuje všudepřítomnou dlouhou historii domu.

Foto: www.modernibyt.cz

Klenuté stropy jsou v působivém kontrastu s moderním nábytkem, který si majitelé navrhli sami.

Článek

Jaké jste měli požadavky na kompozici interiéru před rekonstrukcí bytu? Kde jste se inspirovali?

Kompozice měla být založena na kontrastu mezi starou stavbou a jednoduchými liniemi. Bylo pro nás zajímavé kombinovat moderní styl se stávajícími historickými prvky. Dali jsme přednost volnému prostoru před zaplněním bytu nábytkem, a proto byt působí velmi vzdušně.

Foto: www.modernibyt.cz

Lampičky nad dřezem a pracovní plochou dokazují, že i v kuchyni lze použít designová svítidla působící dekorativně.

Nejlepším zdrojem inspirace pro nás byla četba knih a časopisů o interiérovém designu, to všem doporučuji. Je to nejen užitečný, ale také velmi příjemný způsob odreagování se.

Přizvali jste ke spolupráci architekta? Pokud ano, dostal od vás přesné zadání, nebo jste poskytli volný prostor jeho kreativitě?

K zařízení interiéru jsem přizvala své kolegy ze společnosti KRR Architektura. Popsali jsme jim, co se nám líbí, a oni každý kus nábytku nakreslili jako originál, včetně zcela nově navržené kožené pohovky, která nás stála nejvíce úsilí. Vše jsme si nechali udělat na zakázku. Jediným omezením byly finance.

Foto: www.modernibyt.cz

Majitelé mají rádi fotografie a tak využívají každého vhodného místa k jejich vystavení.

Najít firmy, které by byly schopné všechno vyrobit i na míru našemu rozpočtu, nebylo tak snadné. Trvali jsme na kvalitě. Například povrchy nábytku jsou několikrát ručně broušené a na jejich úpravu byl použit ten nejkvalitnější lak. Jsem ráda, že jsme v této oblasti nešetřili, protože výsledek je opravdu krásný. Z obchodů máme jen doplňky, včetně designových svítidel.

Interiér je v neutrálních přírodních barvách a byt proto působí příjemně a klidně. Přesto, nechybí vám tu barevný akcent?

Naopak, tím, že žijeme v takovém klidném a barevně neutrálním prostředí, vnímáme citlivěji všechny barvy, které se k nám dostanou, a užíváme si je. Návrat domů je vždy příjemný zážitek, a to právě kvůli tomu neagresivnímu pocitu, který interiér vyvolává.

Foto: www.modernibyt.cz

Celému bytu vládnou přírodní odstíny, mezi výraznější prvky patří např. lesklé povlečení v ložnici.

Co dělá váš byt vaším domovem?

Určitě nejvíc přítomnost našich blízkých, ale také pocit, že je to jedinečné místo vytvořené jen pro nás.

Kde doma trávíte čas nejraději?

Udělali jsme si hezký a příjemný obývací pokoj, ve kterém jsme vždycky trávili nejvíc času. Ale od té doby, co se narodil náš syn, nejvíce času trávíme všichni v ložnici a v kuchyni. A samozřejmě také v dětském pokojíčku…

Foto: www.modernibyt.cz

Dětský pokoj se nevymyká konceptu bytu - není zbytečně přeplněný a převládají v něm pastelové odstíny, nabízí tak příjemné útočiště pro malého Maxe.

V bytě máte fotografie i obrazy. Zajímáte se o výtvarné umění, nebo jde jen o dekorace?

Zajímá nás výtvarné umění jako takové, ale především fotografie. Vše, co zde visí, má svou historii a určitým způsobem o nás vypovídá. Nic nebylo vybráno náhodou. Teď se nejvíc těšíme na fotografie našeho syna, které brzy začnou zaplňovat stěny…

Jak byste definovali váš osobní styl?

My se vlastně snažíme žádný styl nemít. Máme spíš určitý cíl, a to vytvořit co největší harmonii s prostředím, kde interiér vzniká. Určitě se nám líbí moderní design, rozhodně však nepodléháme trendům.

Foto: www.modernibyt.cz

Svítidlo Zettel'z od Ingo Maurera vypadá dobře i na původním trámovém stropě.

Jak jste s bydlením spokojeni? Je něco, co byste dnes udělali jinak?

Jsme velmi spokojeni. Jediná věc, kterou bychom změnili, je koupelna, ale vzhledem k tomu, že nevíme, jak dlouho tady budeme bydlet, nechali jsme ji v původním stavu. Taky nám trošku chybí alespoň malý balkónek, ale zase je to kompenzováno polohou bytu – přímo na kouzelném olomouckém náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám