Hlavní obsah

Vila malíře Jägera okouzluje motivy dubových listů na fasádě

Novinky, text: Petra Šternová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní vila malíře Franze Wenzela Jägera nepravidelného tvaru nacházející se v Raspenavě okouzluje svými přírodními motivy na fasádě. Stavba má velmi elegantního ducha a do okolního přírodního prostředí dobře zapadala.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Na Kopečku čp. 585, Raspenava

Článek

Prostornou vilu obklopenou zahradou nechal postavit pro malíře Jizerských hor Franze Wenzela Jägera jeho tchán Josef Anton Richter, majitel prádelny česané vlny v nedalekém Luhu.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Stavba je velmi prostorná.

Vila má nepravidelný tvar. Do centrální části severní strany stavby byl umístěn salón se schodištěm vedoucím do patra, kde byl umělcův ateliér prosvětlený ateliérovým oknem. K salónu přiléhala z východu jídelna s terasou.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Do stavby přivádí světlo rozměrné prosklení.

Do salónu se vcházelo přes halu, ze které byly přístupny další místnosti zvýšeného přízemí. V patře byly kromě ateliéru i další soukromé pokoje obyvatel vily a podle tehdejších zvyků i pokoj pro hosty. V suterénu fungovalo technické zázemí domu a pravděpodobně tam byla umístěna i obytná místnost pro správce domu nebo pro zahradníka.

Interiér vily byl velmi moderní

Interiér vily se zachoval včetně výmalby stěn a tapet stropu salónu, původních kachlových kamen i dřevěného obložení stěn. Vzhledem k datu jejího vzniku jde o stavbu velmi pokrokovou a pro místní prostředí nevšední.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Interiéry vily mají zajímavé obložení dřevem.

Fasády s výraznou kamennou podezdívkou jsou hladké, dekorované proškrabávaným barevným motivem vinné révy a motivem dubových větviček. Bohatší dekorace se nachází na severní straně stavby, kde se opakuje motiv dubových větviček s erbem.

Na nárožích jsou umístěny dívčí maskarony (plastické motivy v podobě lidské tváře) zahalené do dubových listů. Dalším výrazným prvkem fasád jsou dřevěné, modrou barvou natřené podpěry.

Podoba vily je zřetelně ovlivněna Jägerovým pobytem ve Vídni, kdo však byl jejím autorem, se zatím neví. Jägerovi zemřeli bezdětní a jejich vilu posléze zdědil Jägerův bratr Josef. V držení rodiny Jerie vila zůstala až do roku 2007, kdy byla prodána novým majitelům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám