Rodina se dvěma dětmi školního věku si přála jednoduchý přízemní dům, účelné uspořádání s dostatkem úložného prostoru, přírodní materiály a moderní design. Při hledání pozemku bylo prioritou hezké klidné místo v malé obci, novou satelitní zástavbu předem vyloučili.

Parcela na konci vesnice, obdařená výhledem do polí a na horizont vlnící se v dálce, splňovala tento jejich základní požadavek, jedinou mírnou „vadu na kráse" představoval protáhlý obdélníkový tvar s přístupem z úzké jižní strany.

Do venkovského prostředí se dům nenásilně začleňuje jak tvarem, tak výběrem barev a materiálů.

Do venkovského prostředí se dům nenásilně začleňuje jak tvarem, tak výběrem barev a materiálů.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Architektka Ivana Dombková umístila dům v jižní části pozemku, aby přístupové komunikace zbytečně nezabíraly místo. Již od vstupních dveří sledujeme dispozici, která se rozvíjí ve dvou navzájem kolmých liniích. Ze zádveří se přes prosklené dveře otevírá přímý průhled severním směrem, přes vstupní halu a kuchyň do společné obývací části a bazénu, který ukončuje frekventovanou „denní" zónu a v létě jej lze otevřít do zahrady.

Vybavení interiéru bylo vyrobeno na míru podle návrhu Ivany Dombkové. Převažuje dubová dýha v přírodní úpravě.

Vybavení interiéru bylo vyrobeno na míru podle návrhu Ivany Dombkové. Převažuje dubová dýha v přírodní úpravě.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

K vstupní partii náleží také sklad, sociální zázemí a technická místnost s prostorem pro domácí práce. Druhá dispoziční linie směřuje k východu, zde se nachází klidová zóna - ložnice, šatny, sociální zázemí. Ložnicové „křídlo" je orientováno rovnoběžně s ulicí a chrání tak soukromí v zadní, pobytové části zahrady, kde vznikla stíněná rohová terasa a velká rekreační a okrasná travnatá plocha.

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) hala 3) šatna 4) technická místnost 5) kuchyň + jídelna 6) obývací pokoj 7) předsíň 8) bazén 9) WC 10) sprcha 11, 12) dětský pokoj 13) ložnice rodičů 14) pracovna 15) koupelna 16) WC 17) terasa

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) hala 3) šatna 4) technická místnost 5) kuchyň + jídelna 6) obývací pokoj 7) předsíň 8) bazén 9) WC 10) sprcha 11, 12) dětský pokoj 13) ložnice rodičů 14) pracovna 15) koupelna 16) WC 17) terasa

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

„Klienti si přáli pohodlný provoz domácnosti, hodně prostoru a světla a výhled do zeleně, proto jsme se soustředili především na funkční dispoziční řešení a dobré propojení se zahradou," vzpomíná autorka.

„Vnější forma domu pak logicky vyplynula z jeho vnitřního obsahu," dodává. Společná obývací část se přibližuje charakteru vesnické zástavby, je zastřešena nízkou sedlovou střechou, která vytváří směrem do ulice trojúhelníkový štít.

Architektka dbala na průhledy v podélném i přímém směru. Z obývacího pokoje je vidět ven na západní i na východní stranu a v podélném směru na vstupní partii, i do bazénu v zadní části.

Architektka dbala na průhledy v podélném i přímém směru. Z obývacího pokoje je vidět ven na západní i na východní stranu a v podélném směru na vstupní partii, i do bazénu v zadní části. Společný obývací prostor je předělen zavěšeným krbovým tělesem na sezení a jídelnu. Závěsná ocelová konstrukce je obložena nehořlavým sádrokartonem a opatřena štukem s černým nátěrem.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Vzhledem k tomu, že pozemek je na východě lemován stromy a keři a směrem k západu má výhled do volné krajiny, je společný obývací prostor prosvětlen francouzskými okny z obou těchto stran a prozařován slunečními paprsky dopoledne i v odpoledních hodinách. Ložnicová část má plochou střechu a velká francouzská okna směrem k jihu.

Do venkovského prostředí se dům nenásilně začleňuje jak tvarem, tak výběrem barev a materiálů. Omítka v neutrální šedé, oblíbeném odstínu architektů, pokrývá fasádu společné obývací části a jemně ladí se zelenými keři a trávníky, šedý nátěr mají i dřevěné okenní rámy.

Královnou velké rodinné koupelny je centrálně umístěná vana Duravit s baterií Axor, jejich ušlechtilé tvary se odrážejí od tmavé leštěné dlažby. Kompaktní princip našel uplatnění i zde, obklady stěn jsou nahrazeny hladkými stěrkami.

Královnou velké rodinné koupelny je centrálně umístěná vana Duravit s baterií Axor, jejich ušlechtilé tvary se odrážejí od tmavé leštěné dlažby. Kompaktní princip našel uplatnění i zde, obklady stěn jsou nahrazeny hladkými stěrkami.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Ložnicová část je obložena režným cihelným zdivem, uvnitř převládá bílá omítka a dubové dřevo. Interiér ve střídmých barvách, s velkými skleněnými plochami, bezfalcovými dveřmi a jednolitými hladkými povrchy působí nedotčeně a čistě, jako by se rodina nastěhovala do domu nikoliv před pěti lety, ale před měsícem.

Bazén je od obývacího prostoru oddělen dvěma stěnami z čirého skla. Režné zdivo přechází z fasády do interiéru, odolnost proti vlhkému prostředí zajišťuje impregnace.

Bazén je od obývacího prostoru oddělen dvěma stěnami z čirého skla. Režné zdivo přechází z fasády do interiéru, odolnost proti vlhkému prostředí zajišťuje impregnace.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Promyšlené a kompaktní uspořádání jak dispozice, tak interiérového vybavení je jistě jedním z faktorů, které přispívají k tomu, že domácnost budí stále uklizený a svěží dojem. Pohodlí a příjemné vnitřní klima zajišťují moderní technologie - podlahové vytápění, klimatizace a automatické předokenní rolety.

Autor
Ing. arch. Ivana Dombková (1965)
Narozena v Opavě, vystudovala architekturu na VUT v Brně. V současné době je spolumajitelka studia DESIGN by DONLIĆ, realizovala řadu novostaveb i rekonstrukcí rodinných domů, půdní vestavby, bytové komplexy a interiéry.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz