Rozpočet na přeměnu stavby byl na výměnu fasády nebo na výrazné architektonické změny příliš nízký. Budova i tak dnes na první pohled zaujme svým nevšedním vzhledem - QR kódy.

Jde o kódy zapisované do čtverce, které dovede načíst mobilní telefon s fotoaparátem a nainstalovanou čtečkou QR kódů. Fasáda tak zároveň slouží jako komunikační prostředek a reklamní plocha firmy TeleTech.

Kolemjdoucí se mohou pobavit snímáním QR kódů z fasády stavby.

Kolemjdoucí se mohou pobavit snímáním QR kódů z fasády stavby.

FOTO: MVRDV

Budova byla v dobrém stavu, ale vzhledem k velmi rozměrným halám nebyla vhodná pro tradiční pracovní prostory. Dokončení rekonstrukce plochy o výměře 6500 m², dříve klasické a nudné budovy, bylo náročné, ale vyplatilo se.

Stavba bez QR kódů vypadá jako klasická kancelářská budova.

Stavba bez QR kódů vypadá jako klasická kancelářská budova.

FOTO: MVRDV

Podle architektonického studia jsou právě transformace jedním z hlavních problémů u evropské architektury. Po celé Evropě je podle architektů velká spousta prázdných budov, které čekají na novou budoucnost.

Prostory jsou uzpůsobeny práci mladých lidí

Architekti měli za úkol vytvořit 600 pracovních míst call centra. Nové prostory jsou velmi flexibilní a jsou uzpůsobeny práci mladých lidí, kteří často pracují na různých místech jen s notebookem v křesle nebo na pohovce apod. To se stalo velkou inspirací pro celkový design interiéru.

Rozpočet na interiérové vybavení nedovolil architektům příliš experimentovat. A tak vsadili jen na jasnou barevnost.

Rozpočet na interiérové vybavení nedovolil architektům příliš experimentovat. A tak vsadili jen na jasnou barevnost.

FOTO: MVRDV

Prostor je zařízen velmi neformálně a má poskytovat zábavné a kreativní pracovní prostředí.

Architekti nechali plně vyniknout okolní zeleni.

Architekti nechali plně vyniknout okolní zeleni.

FOTO: MVRDV

Architekti se snažili zachovat maximum oken a přivést tak do stavby maximum denního světla, volili proto i světlé barvy a světlé dřevo.

Interiéry jsou velmi prostorné a architekti se jejich velkorysost snažili podtrhnout.

Interiéry jsou velmi prostorné a architekti se jejich velkorysost snažili podtrhnout.

FOTO: MVRDV

Operátoři call centra mohou trávit čas i ve vzdělávacím centru, fitness nebo v galerii uvnitř budovy.